Tänavatoit langos

0
170

Langos on tuntud kui Ungari tänavatoit, mida süüakse palju ka Tšehhis, Saksamaal, Austrias, Slovakkias, Horvaatias ja Serbias. Eestis tuntud versioonides lisatakse taignasse ka kartulit, kuid meile tädi kaudu jõudnud Tšehhi versioonis seda kasutatud ei ole. Ka langosi ajalugu uurides selgub, et kartul pole algupäraselt sellesse kuulunud, vaid ajaga lisandunud koostisosa.
Taignasse võib lisada ka hapukoort ja maitsestamata jogurtit. Langosi peale võib panna ka muud meelepärast, näiteks seeni, baklažaani, hakkliha, letšot ja kapsast või teha hoopis magusa langosi moosiga.
Traditsiooniliselt valmistati langosi tellistest ahju ees leekide lähedal. Ka langosi nime alus “lang” tähendab ungari keeles leeki.

Vaja läheb: tainas – 500 g jahu, 40 g pärmi, 400 ml käe­sooja piima, 0,5 tl suhkrut, 0,5 tl soola; õli praadimiseks; peale – küüslauk, ketšup, riivjuust.

Tee nii: Sega käesoe piim, sool ja suhkur omavahel kokku ning lisa jahuga segatud pärm. Sõtku tainas jahusel pinnal, kuni sellest moodustub ühtlane mass, mis lööb kausi ja käte küljest lahti. Lase taignal soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taigna mass on kahekordistunud. Mulju kerkinud taignast õrnalt osa õhku välja. Vooli laual pikk “vorstikene” ja jaga see kaheksaks palliks. Tee pallidest jahusel pinnal taignarulli abil lapikud pätsid, mille paksus jääks 1,5 cm kanti.
Kuumuta suuremal pannil umbes 2 cm kiht õli ja prae langoseid pannil 3-4 kaupa mõlemalt poolt paar minutit, kuni nad on küpsenud ja kuldpruunid. Tõsta majapidamispaberile nõrguma.
Riivi küüslauk vastaval taldrikul või kasuta küüslaugupressi. Määri langosite peale ketšupit ja pudista peale küüslauk ja riivjuust.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare