-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedJuuru haruraamatukogu avas uksed uutes renoveeritud ruumides

Juuru haruraamatukogu avas uksed uutes renoveeritud ruumides

Juuru haruraamatukogu oli suletud alates jaanipäevast, nüüd on elanikel võimalus üle mitme kuu uuesti raamatukogu külastada.

Juuru haruraamatukogu kolis oma senistest ruumidest rahvamajas ümber koolimajja ning pidulik avamine oli laupäeval, 22. augustil. Raamatukogu kauaaegne perenaine Malle Talvoja ütles, et eesmärk ja soov oli uksed avada enne kooliaasta algust ning see õnnestuski. Seni rahvamajas tegutsenud raamatukogu asub nüüd Juuru Eduard Vilde kooli läänepoolses osas. Piduliku lindilõikamise viisid laupäeval läbi Malle Talvoja, Rapla vallavolikogu esimees Margus Jaanson ning Rapla valla kultuuri- ja spordikomisjoni esimees Väino Sassi.
Raamatukogu kolimisega tehti algust kohe pärast jaanipäeva. Kuigi minna polnud kaugele, lihtsalt üle Tallinna maantee, oli see suur töö. Selle mahust annab aimu kas või see, et Juuru haruraamatukogus on kokku 12 500 raamatut. Külastajatel avanes esmakordne võimalus teha uute ruumidega tutvust kohe laupäeval. Seda võimalust ka kasutati. Vähemalt esialgu on raamatukogu külastajatele avatud teisipäevast laupäevani. Pühapäeviti ja esmaspäeviti on uksed suletud.
Samal päeval, 22. augustil peeti ka Juuru kogukonna päeva, mis tähendas, et rahvamaja ümbruses jagus tegevust terveks päevaks. Uute raamatukoguruumide avamine oligi üks osa laiemast kogukonna päevast.
Kolimisega sai raamatukogu juurde ka ruumi. Malle Talvoja rääkis, et võrreldes rahvamaja pinnaga, on uues kohas kuuskümmend ruutmeetrit rohkem. “Elu on pidevas muutumises ning see, et ma 65-aastaselt veel “kooli” lähen, on rohkem kui üllatav,” ütles Talvoja oma sõnavõtus, viidates sellega, et raamatukogu asub nüüd kooliga sama katuse all.
Juuru Eduard Vilde kooli direktor Kalle Kõiv juhtis tähelepanu ühele põnevale detailile. Koolimajas läbi viidud renoveerimistööde käigus tuli värvikihi alt välja omapärane muster, mis nüüd kaunistab raamatukogu seinu. Kõiv ütles, et see muster kanti seintele tõenäoliselt juba tsaariajal enne Eesti vabariigi sündi. Renoveerimise käigus otsustati see oma ajaloolise väärtuse tõttu uuesti kasutusse võtta ning nüüd saavad mustriga tutvust teha kõik raamatukogu külastajad. Nendes ruumides asusid kunagi koolijuhatajate ja -teenijate korterid, hiljem kooliraamatukogu ja arvutiklass.
Malle Talvoja tõi välja, et uutesse ruumidesse koliti seetõttu, et rahvamajas jäid ruumid kitsaks. Suur pluss on ka see, et koolilastel on nüüd võimalus kasutada raamatukoguteenuseid oma majas. Juuru raamatukogu ajalugu ulatub 156 aasta taha, mis tähendab, et tegemist on Raplamaa vanima raamatukoguga. Selle asutas Juuru kiriku pastor Georg Johan Berg. Möödunud aastal oli Juuru raamatukogus kasutajaid 361 inimest.
“Kõigest, mida inimesed on loonud, on raamatud kõige imelisemad ja väärtuslikumad. Raamatud on eriline maailm, puhas ja hea, kus me võime elada ja õnnelikud olla. Raamat on inimvaimu pühakiri,” rääkis Malle Talvoja Juuru raamatukogu pidulikul avamisel.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ettepanekuid
24. aug. 2020 12:15

Juurus kahe raamatukogu ühendamiseks sai tehtud juba eelmisel sajandil ja mitu korda

külamees
24. aug. 2020 16:43

Tore on ju Rapla rahadega Juurus koolimaja ja raamatukogu ehitada. Liitumisel Raplaga võideldi hirmsasti vastu nii et liitumisrahadki jäid saamata. Jaansonil ei ole häbi ega au nüüd linti lõigata.