-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
UudisedPerearst soovitab mitte jätta tervisetõendi küsimist viimasele minutile

Perearst soovitab mitte jätta tervisetõendi küsimist viimasele minutile

Nüüd, kui eriolukord on juba mõnda aega lõppenud ja perearstikeskused taastavad järjest oma endist rütmi patsientide vastuvõtmisel, on põhjendatud mure, et aeguma hakkavate tervisetõenditega inimesi on varasemast rohkem ning see võib tekitada probleeme õigel ajal arsti jutule pääsemisega.

Koroonaviiruse laiast levikust tingitud eriolukorra ajal lükkusid kõik plaanilised arstivastuvõtud kevadel edasi. See puudutas ka perearstikeskuste tööd. Perearstide tavapärase tegevuse piiramise juures tekkis küsimus mootorsõidukijuhtide tervisetõenditega, mida justkui ei saanud enam tavapärasel viisil uuendada. Siis võeti vastu seadus, mille kohaselt pikenes tervisetõendite kehtivus 60–90 päevani eriolukorra lõppemisest.
Eriolukord on lõppenud ja perearstide vastuvõtud hakkavad normaliseeruma. Rapla perearstikeskuse perearsti Maarika Kulli sõnul oligi kevadel 2-3 kuud tervisetõendite väljastamises täielik paus. Järjepanu on küsijaid aga juurde tulnud. „Nüüd tuleb palju autojuhte: otsekohe on vaja tõendit. Kui suureks töömaht oktoobri viimasel nädalal kujuneb, ei oska prognoosidagi,” ütleb Kull. Perearstile teadaolevalt pikendati eriolukorra tõttu tõendite kehtivust 31. oktoobrini. Tänaseks väljastatakse tervisetõendeid Kulli hinnangul juba kolm korda rohkem kui tavaliselt. „Soovitan mitte jätta viimasele minutile tõendi vormistamist,” ütleb arst.
Rapla perearstikeskus annab teada, et vastuvõtule saamise eelis on tervisemuredega inimestel, kuna mootorsõidukijuhi tervisetõendeid saavad väljastada ka näiteks töötervishoiuarstid. Kui perearstil ei ole sobivaid aegu pakkuda või tõendiga on väga kiire, saab pöörduda ka erakliinikute poole Tallinnas.
Märjamaa Oru tänava perearstikeskuse perearsti Marika Hiiemaa sõnul püüti ka eriolukorra ajal siiski vähehaaval tervisetõendeid teha, eriti kutselistele juhtidele, kuna ambulatoorseid tegevusi täielikult ei peatatud. Praegu Hiiemaa suurenenud küsimist ei näe, tõendeid väljastatakse tavapärasel hulgal.
Perearstitöö hõlbustamiseks tuleks enne arstile minekut täita tervisedeklaratsioon veebiaadressil www.digilugu.ee. See deklaratsioon kehtib 30 päeva. Tervisetõendi tarvis läbivaatusele tulles peab inimene olema 2-3 tundi söömata, ei tohi kanda kontaktläätsi ning võtab prillid vajadusel kaasa.
Kui palju on Raplamaal mootorsõidukijuhte, kellel on tervisetõend aegumas või juba aegunud, ei ole teada, kuna maanteeameti andmebaasis ei eristata tervisetõendeid maakondade järgi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare