13.3 C
Rapla
Laupäev, 1 okt. 2022
spot_imgspot_img

Justiitsminister tunnustas Tõnis Tõnissoni Vabaduse Tammepärja aumärgigagiga

Justiitsminister Raivo Aeg tunnustas esmaspäeval, 31. augustil Vabaduse Tammepärja aumärgiga 29 inimest. Nende seas oli kaks inimest Raplamaalt. Aumärgi pälvisid Raplamaa Sõnumite peatoimetaja Tõnis Tõnisson ja kaitseliitlane Prohhor Loomik.

Statuudi kohaselt tunnustatakse Vabaduse Tammepärja aumärgiga inimesi, kellel on väärilisi teeneid Eesti riigi ja rahva lähiajaloo mälestuse hoidmisel ja edasiandmisel, vabadusvõitluses ja relvastatud ning relvastamata vastupanuliikumises osalemisel, samuti Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise jäädvustamisel.
Pidulik üritus viidi läbi sümboolsel kuupäeval – 31. augustil 26 aastat tagasi lahkus Eestist viimane Vene sõdur. “See lahkumine polnud ilus ja sõbralik, vaid pigem vaenulik, kuid tähtis on see, et me saime lõpuks ometi taas vabaks,“ kõneles tseremoonial justiitsminister Raivo Aeg.
Tõnis Tõnisson pälvis tunnustuse ajaloo uurimise eest, keskendudes Teise maailmasõja aegadele ning küüditamise temaatikale. Samuti tõsteti esile seda, et ta oli üks Kaitseliidu taas­asutajatest. Tõnis Tõnisson ütles, et see tunnustus on tema jaoks oluline. “Minu jaoks on see seotud mälu kogumise ja pärandi talletamisega. Ühest küljest tunnen, et see on suur tunnustus, aga teisest küljest näen teisi inimesi, kes on teinud rohkem kui mina,” sõnas ta. Sellist tunnustust ei osanud ta enda sõnul oodata. Esmaspäevasele tseremooniale sõites siiski enam üllatust ei olnud, sest keegi tuttav oli juba nädalapäevad varem talle öelnud, mis põhjusel justiitsminister teda külla ootab.
Teine Raplamaalt pärit aumärgi laureaat oli Prohhor Loomik. Tema pälvis tunnustuse vabatahtliku tegevuse eest Kaitseliidu ridades ning samuti abi eest erinevate sündmuste korraldamisel. “Olen vabatahtlikult panustanud oma aega Kaitseliidu tegevusse, aidanud Naiskodukaitsel üritusi korraldada ning korraldanud lastelaagreid,” sõnas ta. Samuti on Loomik aidanud elus hoida metsavendade mälestust. Selle teema vastu on ta huvi tundnud juba lapsepõlvest ning eriti paelusid teda lood Ingliste ja Keava metsavendadest.
“Praegu on kõik info avalik, aga nõukogude ajal ei julgenud sellest keegi kõssata. Need lood olid põnevad,” rääkis Loomik. Ka tema ütles, et ministri tunnustus tuli ootamatult. “Kompaniiülem küsis mitu nädalat kavala näoga, et kas olen kutse juba kätte saanud. Mõtlesin, et mis kutsest ta räägib. Ühel hetkel jõudis see kohale,” sõnas ta.
„Meie rahva vabadusiha võitis vägivalla. Meie pisike rahvas osutus tugevamaks kui maailma kõige jubedamad hirmuvalitsused. Et see nii läks, selles on suuri teeneid kõigil vabadusvõitlejatel: metsavendadel, soomepoistel, kaitselahingute veteranidel, vabadusvõitluses osalenud koolilaste põrandaaluste ühenduste liikmetel, okupantide valede vastu võidelnud dissidentidel,“ rääkis minister Aeg. „Tänase võidupäeva puhul otsustasin autasustada Tammepärja aumärgiga 29 vabadusvõitlejat ning vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestuse jäädvustajat. Kõik nad on andnud oma panuse meie rahva hüvanguks mitte töökohustuse tõttu, vaid vabatahtlikult, armastusest ja truudusest Eesti riigi vastu.“

spot_img

2 KOMMENTAARID

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Menševik
06/09/2020 15:50

Hea, kui endised saavad tänasteks.

Karla
06/09/2020 23:24
Vasta  Menševik

Eks see tööinimene vajab ikka kallist juhatust ja valgustmist, nii siis kui nüüd.

5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised