3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
TarbijaRetsept: Lihtne ja maitsev õunakook

Retsept: Lihtne ja maitsev õunakook

Sel kevadel alustasin oma päris esimese väikese aiaga. Katsetused on algajale omaselt pigem tagasihoidlikud. Lisaks väikesele peenrale kasvab minu maalapil ka üks korralik õunapuu. Tema sorti ma nimetada ei oska. Kui nüüd päris aus olla, siis ega ma temast suurt välja pole ka teinud, sest ei tunne õunapuude hingeelu ja ei oskaks talle sellel õunte kasvatamise raskel teekonnal ka kuidagi abiks olla. Mõnikord oma teisi taimi kastes olen ka õunapuule sortsu vett andnud. Ei julge küll arvata, et ta sellest märkimisväärset kosutust oleks saanud. Minu ilmselgest hooletusest hoolimata on õunapuu minu vastu äärmiselt lahke olnud. Ta on paksult roosapõskseid õunu täis.
Esimese hooga jõudsin tema peale isegi pisut pahaseks saada, sest iga päev kipub ta korraliku hulga neist maha viskama. Terve ämbrijagu õunu ma iga päev nahka panna paraku ei suuda ja nii tuleb mul neid ikka kokku noppida ja mujale paigutada. Esimesed maha potsatanud õunad ei olnud kuigi hiilgava maitsega, aga tänaseks on see oluliselt muutunud. Õunad on imemagusad ja naudime lastega tihtipeale kõik koos puu all väikest vahepala. Mis võiks olla mõnusam, kui märja muru seest nopitud õun.
Mõnikord tahaks aga lihtsalt värske õuna asemel seda ka teistel viisidel tarbida. Nii tuli kohe meelde üks mitmeid kordi läbi proovitud õunakoogi retsept. Põhirõhk on muidugi õuntel ja tainast nende vahel täpselt parasjagu, et kõike koos hoida. Seni olen kooki ikka poeõuntega teinud, aga nüüd saab seda omaenda aiasaadustega küpsetada. Retsept on lihtne, kiire ja mis veelgi olulisem, äärmiselt maitsev. Kook kipub laualt juba enne kaduma, kui korralikult maha jahtudagi jõuab.
Kuigi originaalretseptis polnud kaneeli, pole ma veel kordagi suutnud seda lisamata jätta. Üks korralik õunakook kohe nagu peab ju kasvõi pisut kaneeli ka sisaldama. Aga retseptidega on ju vist pigem nii, et igaüks läheneb natuke omamoodi ja lisab sinna neid asju, mis parasjagu olemas või eriti meelepärased.

Vaja läheb: 240 g nisujahu (4 dl), 125 g suhkrut (1,5 dl), 2 tl vanillisuhkrut soovi korral, 1,5 tl küpsetuspulbrit, näpuotsaga soola, 100 g võid, 2 suurt muna, 2 dl hapupiima või keefirit ja 500 g õunu.

Tee nii: Pese õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad väikesteks kuubikuteks (kui kasutad poeõunu, siis võid need esmalt koorida). Sega kuivained omavahel. Sulata või, pane tainakaussi. Lisa vähehaaval hapupiim, siis klopi juurde munad. Lisa kuivained ja õunakuubikud. Pane tainas ühtlase kihina võitatud 25×32 cm koogivormi (plaadikoogi jaoks tee tainast topeltkogus), puista peale demerara suhkrut ja soovi korral ka nt kaneeli.
Küpseta 200-kraadises ahjus helekollaseks (40-45 minutit). Veidi jahtunud koogile puista soovi korral tuhksuhkrut.
Allikas: www.nami-nami.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare