13.3 C
Rapla
Laupäev, 1 okt. 2022
spot_imgspot_img

Põllupidajate tänavune saak tuleb üle keskmise

Suve lõpp ja sügise algus on põllupidajatele töörohke aeg. Saagikoristus käib ja samal ajal tehakse tööd ka järgmise aasta nimel. Kuidas suvega rahule võib jääda ja milline saak põldudelt tuleb?

Rapla põllupidaja Alar Mutli ütles, et saak on natuke varieeruv. „Üldiselt võib rahule jääda,” ütles ta. Saagikoristus on alles pooleli, sest kõik viljad pole veel valmiski. Taliviljad, suvioder ja hernes on koristatud. Järgmisena võetakse üles suvinisu. Suviraps ja uba alles ootavad oma aega.
„August on koristamise mõttes olnud väga ilus kuu,” ütles Mutli ja lisas, et töödega ollakse järje peal.
OÜ Orgita Põld juhatuse esimees Sulev Mölder ütles samuti, et saagikoristus on pooleli. Taliviljad on koristatud ja suviviljade koristus alles käib. Saak on tema sõnul tänavu üle keskmise. Seda väga üldiselt kommenteerides. Mölder selgitas, et osa põldusid jäi tänavu liigniiskuse kätte ja sealt tuleb selle tulemusel ka üsna kesine saak. „Aga see käib selle asja juurde,” lisas ta. Lõplikke saaginumbreid ta praegu veel öelda ei saa.
Mutlil läheb kogu vili müügiks, Orgita Põld müüb suurema osa. Ka tänavu on liikunud uudiseid, et hea saagiaasta toob endaga kaasa madala hinna. Ei Mölder ega Mutli saa seda kinnitada. Mutli ütles, et teravili on börsikaup ja hinnad kujunevad seal. Eesti ja selle saagid on nii väikesed, et oluliselt hinda mõjutada ei saa. Pigem võivad siin rolli mängida suurte viljariikide tulemused. Hindade osas on põllupidajatel ka erinevad taktikad. Mutli rääkis, et osa on kindlasti juba talvel teatud koguste hinnad ära fikseerinud. Selge on aga see, et saagikoristuse tippajal kipuvad hinnad tõesti pisut langema. Sügisel võivad need uuesti tõusta, seda ennustada ei saa. Mutli on aga seisukohal, et hinnad ei ole tänavu kehvemad kui eelmisel aastal.
Umbes 20 aastat tagasi, kui müüdi ainult Eesti turule, tekkis olukord, kus heal aastal oli turg vilja täis ja hinnad madalad. Tänasel päeval läheb suur osa teraviljast ekspordiks. Börsihinnast sõltumine võib küll tekitada olukorra, kus Euroopas on olnud hea aasta ja hinnad madalad ning samal ajal on Eestis kehv ja väike saak. Optimistlikumal noodil tõi Mutli välja, et võib ka vastupidi juhtuda, et hea saagiga saadakse üle ootuste hea hind.
Mölder on sama meelt ja leiab, et hinnal ei ole tänavu väga viga. Mõni aasta on parem, teine kehvem, kuid hetkel ta börsihinna üle kurta ei saaks.
Sügis on töökas aeg ja saagikoristusega paralleelselt käib ka taliviljade külv. Mutlil on rapsid ja talioder maas, nisukülvi ettevalmistused käivad. „Praegu käivad suured tööd, et järgmine aasta jälle saaki saaks,” ütles ta. Tingimused on tema hinnangul külviks praegu head ja muld ei ole üleliia kuiv.
Mölder ütles, et talivilja külv on pooleli, rapsid külvatud. Tingimused on küll soodsad, aga mure on pigem abikäte nappuses. Samas ei saa ta väga kurta, sest on ka neid, kellel lood veel kehvemad. Midagi kiita siiski samuti ei ole, sest tööjõudu oleks juurde vaja.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised