14.9 C
Rapla
Laupäev, 21 mai 2022

Raplamaal leiti sigade Aafrika katku viirusega metssiga

Veterinaar- ja Toiduameti ning Eesti Jahimeeste Seltsi pressiteate kohaselt leiti haige metssiga 25. augustil Rapla vallast Toomja külast, kus üle kaheaastane emis oli auto alla jäänud.

Veterinaar- ja Toiduamet seirab regulaarselt metssigade Aafrika katku nakatumist ning viimase pooleteise aasta jooksul on leitud üksnes haiguse antikehadega metssigu ehk sigu, kes on viirusega kokku puutunud, kuid haigustekitajat leitud ei ole. Nüüd aga leiti auto alla jäänud üle kaheaastase emise kehast viirus, selgitab Veterinaar- ja Toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna nõunik Maarja Kristian.

Juhtum annab alust arvata, et sigade Aafrika katk ei ole meie keskkonnast kadunud ning haigustekitaja võib ohustada ka meie seafarme. Amet palub inimestel mitte visata toidujäätmeid metsa alla ja vahetada riided ning jalanõud metsast tulles. Surnud metssea leidmisest palutakse teavitada koheselt leiupiirkonna Veterinaar- ja Toiduameti keskust. Sigade õues pidamine ja sigade toidujäätmetega söötmine on Eestis keelatud.

Viimase pea kolme aasta jooksul ei ole katk Eestis seafarmidesse jõudnud, kuid Euroopa kodusigade farmidest tuleb pea igapäevaselt teateid uutest kolletest. Sigade Aafrika katku on sel aastal leitud Läti, Leedu, Poola, Ukraina, Bulgaaria, Serbia, Kreeka, Moldova, Slovakkia ja Rumeenia seafarmidest.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised