11.1 C
Rapla
Kolmapäev, 27 sept. 2023
ArtikkelKehtnas avati vana aja põllutööriistade näitus

Kehtnas avati vana aja põllutööriistade näitus

Kui kellelgi tekib küsimus vanaaegse talutehnika või hobuste kasvatamise kohta, võib vastuse saada Kalju Laiapea käest. Augusti lõpus avati Kehtnas tema koostatud näitus “Minevik”, mis koosneb talus kasutusel olnud tööriistadest. Kõik need on Laiapea aastate jooksul ise kogunud ning nüüd saavad nendega tutvust teha kõik huvilised.

Kehtnas tähistati vana aja päeva 29. augustil. Just siis avati ka näitus “Minevik”. Muuseumiks on seda ehk natuke palju pidada, kuid mahuka näitusemaja nimetuse kannab see välja vabalt. Näitus on üles seatud Kehtna vana härjatalli kahel korrusel ning lisaks ka õues.

Aastakümnete jooksul on Laiapea kogunud peaaegu lugematu hulga põllutööriistu ja -vahendeid. Kui anda numbriline hinnang, võib öelda, et kokku on välja pandud 130-150 eset. Igaühel neist on oma otstarve ja lugu, kuidas see Laiapea kätte jõudis. Raplamaa Sõnumitel avanes võimalus teha näitusega tutvust reedel, 4. septembril. Samal päeval külastasid kunagist härjatalli ka Kehtna põhikooli õpilased.

Ühest küljest hoiab Kalju Laiapea tehtud töö elus ajaloolise väärtusega esemeid ning samal ajal jagab teadmisi. Laiapea on sisuliselt terve oma elu olnud seotud nii põllutööde kui ka hobuste kasvatamisega ning väärtuslikke teadmisi on tal edasi anda hulgaliselt. Hang, hekslimasin, lusikpuur, äkked, rullid, erinevad mullatööriistad ja söödakogumistehnika – väga võimalik, et paljud näituse esmakülastajad ei oskaks neid esemeid nimetadagi, kui neil silti juures ei oleks. Tegemist on tõepoolest pilguheiduga minevikku. Paljud näitusel väljas olevad esemed pärinevad 20. sajandi algusest. Mõned üksikud neist tulevad ka Teise maailmasõja aegadest või kohati hilisemast ajast. Nõukogude-aegseid esemeid ongi ainult kaks.

Lubadus avada muuseum

Huvi põllutööriistade vastu on Laiapead saatnud sisuliselt sünnist saati. Tal on taskust kohe võtta 1950. aastast pärit tööraamat, kus on loetletud tema tööd, kui ta oli kõigest kümneaastane. Võib öelda, et selleks ajaks oli ta juba hobustega tegelemisel kogenud mees. “Meil oli suur pere ja lasteaias ma ei käinud. Mulle kangesti meeldis mängida suurte inimeste töö tegemist,” rääkis Laiapea. Tavapäraseid mänguasju tol ajal lihtsalt polnud.

Tema praegune kollektsioon on näitusele välja pandud esmakordselt. Aga miks näitus välja panna? Sest Laiapea oli sellise lubaduse Kehtna valla ametnikele välja käinud. “See ei ole minu edevusest. Minu elu moto on sõnapidamine. Ükskõik millises eluvaldkonnas. Kui olen lubanud, et avan muuseumi, siis tuleb see ka ära teha,” ütles Laiapea. Kui jalutada temaga koos näitusel ringi, võib ta iga eseme kohta oma loo rääkida. Näiteks võib tuua hobuse jalalahase. Kui esimese hooga seda eset vaadata, ei oskakski öelda, milleks seda vaja võis minna. Sellist ajaloolist eset naljalt kuskilt mujalt ei leia, kuid Laiapea koostatud näitusel on see väljas. Kui hobune oma jalga vigastas, pandi see lahasesse, et vigastus kiiremini paraneks.

Aeg tegi oma töö

Kui vaadata kogu näitust tervikuna, vaatab sealt vastu tõeline ajalooline varandus. Laiapea ütles, et ta on selle hinnanguga nõus, kuid vähe on neid, kes seda hinnata oskavad. Paljud neist esemetest ei ole enam ka töökorras. Aeg on teinud oma töö. “Kurb oli see, et maja katus lasi vihma läbi. Kõiki tööriistu ei jõudnud katta ning puidust osad said palju kannatada,” rääkis Laiapea.

Enamik näitusel väljas olevatest esemetest on pärit Kehtna piirkonnast, kuid neid on ka kaugemalt. Näiteks Lääne- ja Valgamaalt ning Konuverest. Näitusega “Minevik” saab praegu tutvuda eelneval kokkuleppel Kalju Laiapeaga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused