1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedMuinsuskaitsepäevade ajal saab külastada Okta Centrumit

Muinsuskaitsepäevade ajal saab külastada Okta Centrumit

Kultuuriministeerium ja Muinsuskaitseamet on leidnud, et Okta Centrum kui arhitektuuriline mälestusmärk on väärtuslik õppematerjal tulevastele põlvedele ning sel aastal tähistatakse muinsuskaitsepäevi ka seal.

MTÜ Väärt Raplamaa Toode tegusad liikmed Siret Jakobson ja Rikka Toman on volitatud kohalikeks korraldajateks, kes on koostöös ametkondadega loonud plaani, kuidas Okta Centrumit inimestele lähemale tuua ja vastupidi.

12. septembril avatakse muinsuskaitsepäevade puhul üheks päevaks Rapla KEK-i legendaarne peahoone. Hoonet tutvustavad ning igal täistunnil viivad ringkäike läbi arhitektuuriajaloolased ja muinsuskaitsjad. Piletitasu ei küsita ning soovi korral võib ka omal käel hoones ringi uudistada.

Paljudele on Okta Centrum tuttav nii väljast kui ka seest ning hoonega on seotud huvitavaid mälestusi. Vähemalt sama paljudele on UFO-maja aga seestpoolt täiesti võõras. 12. septembri avatud uste päev sobib nii vanade radade meelde tuletamiseks kui ka põnevate uute avastuste tegemiseks.

Kindlasti on igalühel ka oma nägemus, milline võiks olla ajaloolise hoone tulevik, ning korraldajad julgustavad kõiki oma mõtteid sel päeval jagama. Uudistamiseks on välja pandud suur plakat, mille koostasid arhitektuuritudengid mõned aastad varem, kui korraldasid Okta Centrumis töötoa. Plakatil on toodud tudengite pakutud visioonid hoone edasiseks kasutamiseks.

Okta Centrumis on hiilgeaastatel näidatud ka kino ning korraldajad vihjavad, et kui tehnika alt ei vea, on huvilistel ehk võimalik ka avatud uste päeval kinoseansist osa saada. Näitamiseks on varuks film hoone ehitamisest. Lisaks lubatakse külastajatele pakkuda head ja paremat kõhutäiteks ning varuks on üllatusigi.

Tänavu toimuvad Euroopa muinsuskaitsepäevad 10.-13. septembrini ja sel aastal keskendutakse eelkõige kooli ja haridusega seonduvatele muinsuskaitseobjektidele ja sündmuste loomisele. Muinsuskaitsepäevade üks eesmärk on avalikkuse ja poliitikute teadlikkuse tõstmine vajadusest kaitsta kultuuripärandit muutuva maailmaga kaasnevate uute ohtude eest.


12. septembri avatud uste päeva ringkäikude ajakava:

10.00 Liina Jänes

11.00 Mait Väljas

12.00 Laura Ingerpuu

13.00 Liina Jänes

14.00 Anni Martin

15.00 Carl-Dag Lige

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare