-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedRail Balticu kohalikud peatused tõusevad aina enam fookusesse

Rail Balticu kohalikud peatused tõusevad aina enam fookusesse

Rail Balticu kohalike peatuste temaatika on viimastel nädalatel küllalt kirgi kütnud. Seda eriti Kohila näite põhjal, kus tekkis vastuolu jaamahoone asukoha suhtes.

Kohalike peatuste teemat on arutatud ka teistes kohalikes omavalitsustes. Raplamaal on toimunud kohtumised Rail Baltic Estonia esindajate ning vallajuhtide vahel lisaks Kohilale ka Rapla ja Kehtna vallas. Teemaks on olnud just kohalikud peatused.
Augustis kerkis üles elevus seoses sellega, et Kohilas plaaniti rajada Rail Balticu jaamahoone, ilma et maaomanikku oleks sellest teavitatud. Rail Baltic Estonia kommunikatsioonijuht Priit Pruul sõnas, et selles osas on möödarääkimised lahenemas. Paari nädala eest toimus kohtumine, milles osalesid Rail Balticu esindajad, maaomanikud ja omavalitsuse esindajad ning veel kord võeti teemaks kohaliku jaamahoone asukoht.
“Leppisime kokku, et lahenduse leidmiseks kaasatakse Maa-amet ning läbirääkimisi jätkatakse praeguseks välja pakutud variantide maaomanikega,” sõnas Kohila abivallavanem Villu Karu.
Ta lisas, et erimeelsuste lahendamisel on küll liigutud edasi, kuid kui kaugel on praeguses seisus lõplik lahendus, seda ei osanud ta täpsemalt öelda. “Jaamahoone lõplikku asukohta ei ole vallavalitsusele kinnitamiseks veel teada antud,” sõnas ta.
Eelmisel nädalal toimus kohalike peatuste teemaline töökoosolek Kehtna vallavalitsuses. Arutelu all oli jaamahoone rajamine Järvakanti, kust Rail Balticu trass läheb. Priit Pruul rääkis, et tegemist oli tavapärase ning regulaarse kohtumisega, millesarnaseid tuleb ette pidevalt. “Meie projektijuht on tänaseks praktiliselt kõikides trassile jäävates valdades kohalike peatuste rajamise võimalustega seoses ka kohtumas käinud ehk selline on üks tavapärane osa meie tööst,” sõnas ta.
Pruul lisas, et kohalike peatuste ja jaamade osas korraldatakse kohtumisi selleks, et jõuda konkreetse kokkuleppeni iga omavalitsusega, kelle territooriumil peatus, jaamahoone ja sellega seotud taristu olema hakkab. “Sellised töised kohtumised ongi selleks, et saada paremini aimu, mis on n-ö projekti poolelt laual ja kuidas see kohalikule omavalitsusele sobib,” selgitas ta.
Kõik, mis puudutab kohalike jaamahoonete asukohta, sellega seotud taristut ja tehnilisi andmeid, avalikustatakse detailplaneeringufaasis.
Kohila abivallavanem Villu Karu sõnas, et vallavalitsusele teadaolevalt on kohtumised kohalike kogukondadega planeeritud praeguse seisuga novembri teise poolde.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare