Olgugi et väljas hakkab võimust võtma sügis, toob jalutuskäik Riketsi aiandi kasvuhoonetes kaasa kevadise tunde. Alpikannid, jõulutähed, päevalilled, krüsanteemid – lilled ja rohelised taimed paistavad kõikjal, kuhu pilk ulatub. Paariminutine jalutuskäik lilledemeres tekitab tunde, nagu praegu olekski õues kevad.

Rikets Lilled on paljudele tõenäoliselt tuttav kaubamärk. Tegemist on lillepoodide ketiga, millel on oma kauplused peaaegu kõikjal Eestis. Üle kahekümne kaupluse asuvad Tallinnas, Tartus, Viljandis, Rakveres, Audrus ja Jõhvis. Kui paljud aga teavad, et nendes kauplustes müüdavad taimed kasvavad tegelikult siinsamas Rapla maakonnas Riketsi aiandis?

Aiand asub Kohila vallas Vana-Aespa külas, otse Hageri – Kiisa maantee ääres ning on hõlpsasti leitav, kui tead, mida otsida. Nimi “Rikets aiand” on lihtsalt suupärane versioon, peaaegu hüüdnimi. Ettevõtte tegelik nimi on Rikets Tootmine OÜ, kuid kliendid ja ka töötajad ise kasutavad meeleldi just lühemat varianti.

Müük kohapeal

Kohapeal võtab meid vastu Getriin Hermlin, kes on ettevõtte müügijuht ja agronoom. Rikets Tootmine OÜ tegevus ulatub tagasi aastasse 2006. Ees ootab väike juubel – 2021. aasta veebruaris saab täis viisteist aastat järjepidevat tegevust. Esialgu alustati taimede kasvatamist ühes ainsas hoones ning aastate jooksul on laiendatud nii tootmisala kui ka taimede mahtu.

“Me alustasime tootmist nii, et kõigepealt olid lillepoed juba olemas ja selleks, et müüa seal kohalikke taimi, tuli tootmine järele. Tavaliselt kipub olema vastupidi, et kõigepealt on tootmine ja alles siis tulevad kauplused,” rääkis Hermlin, mille poolest nende algus on omanäoline. Rikets Lilled on tegelikult vanem kaubamärk kui aiand ning nemad tähistasid 2020. aasta emadepäeval 25. sünnipäeva.

Sügis on lilleäris tavapäraselt rahulikum aeg. Siis lihtsalt ei ole ühtegi suurt tähtpäeva, mil inimesed lilli ostavad. Samuti on selleks ajaks möödas kevadised ja suvised tööd õues. Päris vaikseks ei jää tegevus siiski ka sügiskuudel. Juba juulikuust saati kasvatatakse näiteks jõulutähtesid. Neid võib aiandis silmata rohkem, kui kokku lugeda jõuab. Juba praegu tegutsetakse selle nimel, et need talve hakuks valmis saaksid.

Riketsi aiandis kasvatatud taimed lähevad müüki lillepoodidesse ning lisaks ka ehitus- ja mõnedesse aianduskeskustesse. Vana-Aespas kasvatatud taimi saab seega osta nii Riketsi lillekauplustest, aga ka mujalt. Muidugi saab käia taimi ostmas ka kohapeal. Mis puudutab suvelilli, rääkis Hermlin, et laias laastus pool toodangust müüaksegi eraklientidele kohapeal ja teine pool läheb müüki kauplustesse. Veel rääkis Hermlin, et soojemal ajal käiakse oma kaupa müümas ka laatadel. Näiteks Sakus. Aga seal on sel veel teine tagamõte – oma teenust tutvustada ja anda inimestele märku, et Vana-Aespa külas selline aiand tegutseb.

Tallinn pole kaugel

Aiand asub geograafiliselt igati soodsas kohas, peaaegu täpselt Rapla- ja Harjumaa piiril. Kui sõita sealt veel paar kilomeetrit põhjapoole, oledki Harjumaal ja jõuad peagi Kiisale, mis asub juba Saku vallas. Paljud erakliendid tulevadki just Kiisalt, Sakust ja teistest Harjumaa asulatest. Hermlin tõi välja, et tegelikult ei ole kaugel ka Tallinna Nõmme linnaosa. Vahemaa on kõigest kolmkümmend kilomeetrit ning seega ei ole ka pealinna inimestel kaugele tulla. Samuti on kliente nii Aespa, Hageri kui ka Kohila elanike seas. Aespast käiakse eriti palju, sest tegemist ongi suvilapiirkonnaga.

Riketsi aiand on oma mastaabilt vähemalt Eesti kontekstis küllaltki suur (pinda on ligikaudu 3600 ruutmeetrit), aga päris aianduskeskuseks seda pidada ei saa. Lisaks taimedele (lõikelilled, püsililled, elupuud) saab sealt osta küll näiteks väetisi ja mulda, aga nad ei müü teisi vahendeid, mida võiks aiapidamisel vaja minna nagu kindaid, voolikuid või muud sellist kaupa. “Küll aga saavad kliendid siin kasvuhoonetes ringi jalutada ja valida oma käega, millist taime nad soovivad. See on omaette elamus,” rääkis Hermlin.

Tihe kevad

Nagu öeldud, on sügis võrdlemisi rahulik aeg, kuid kõige rohkem on tööd naistepäevast kuni jaanipäevani. Tihedam aeg algab muidugi juba enne naistepäeva, et selleks valmis olla. Siis läheb käima aasta kõige aktiivsem tulbimüük. “Meie jaoks algab aktiivne aeg juba enne naistepäeva, sest jaanuaris paneme sibulad maha ja korjama hakkame tulpe paar nädalat enne tähtpäeva. See ongi meie kõige suurema massiga toode,” sõnas Hermlin.

Naistepäev on oluline mitte ainult Riketsi lillepoodidele, vaid kõigile kettidele, kes lilli müüvad. Pole liialdus öelda, et nii mõnedki väiksemad poed elavad naistepäeva müügist pool aastat ära. Kevad on muidugi üleüldse tihe aeg. Siis on ka emadepäev, koolide lõpupeod ja muidugi kevadised aiatööd. Kõik need vajavad lillemüüjatelt õigeaegset valmisolekut, et oma sissetulek välja teenida. Olgem ausad, ega sügisel enam väga palju lilli osteta, sest siis ei ole ühtegi suuremat tähtpäeva. Võib-olla ainuke selline on kooli algus, aga ka see on praeguseks möödas.

Riketsi aiandis on tööl seitse inimest. Nende ülesanne on hoolitseda taimede eest. Eraldi on tööl veel agronoom, kes vastutab kogu taimekasvatuse eest. Tihedamal perioodil oodatakse ka abikäsi ja siis võetakse tööle rohkem inimesi. Hermlin ütles, et tavapärane on kolme või nelja hooajatöölise palkamine. Aiandust saab õppida nii Räpina aianduskoolis kui ka Eesti Maaülikoolis, kuid kõige paremad teadmised tulevad ikka kohapeal praktiseerides.

Koroonast puutumata

Riketsi aiandi suurimad kliendid on Eesti lillepoed. See tähendab, et taimede kasvatamisel ei ole võimalik keskenduda ühele ainsale või paarile sordile. Tegelikult tuleb kasvatada kõike kas või natukene. Olgu selleks siis gladioolid, priimulad, krüsanteemid, päevalilled või kas või dekoratiivkapsad. Ka neid kasvatatakse põllu peal.

Oma kogemuse põhjal ütles Hermlin, et eestlase lemmiklill on ikkagi tulp. Muidugi kasvatatakse ja müüakse lilli ka teistes Raplamaa paikades, kuid Riketsi aiand on ainulaadne oma mastaabilt. Alles sel kevadel sai valmis kõige värskem juurdeehitis. Selle rajamiseks tehti plaane pikalt ning 2019. aasta sügisel said ehitustööd alguse. Valmis sai see tänavu märtsis – just siis, kui terendas koroonaperioodi tippaeg. Hermlin tõdes, et see tekitas mõnevõrra hirmu küll. Pärast pooleaastast ehitust sai uus hoone valmis ning peaaegu momentaalselt seisti silmitsi majandusliku ebakindlusega. Mis saab edasi?

Tegelikult elati koroonaperiood aiandis üle rahulikumalt, kui esialgu kardeti. Taimede müük ära ei kukkunud ning pigem isegi kasvas. Hermlin tõi ühe põhjusena välja, et inimestel oli rohkem vaba aega. See investeeriti kodustesse remonditöödesse ning samas ka aia eest hoolitsemisse. Kuigi oma tegevust koroona ajal kinni ei pandud, oldi valmis ka selleks, kui haigus peaks aiandisse tulema. Õnneks ei tulnud. Avatud oli aiandi veebipood, kus sai sisseoste teha. Üks variant oli näiteks see, et klient täitis veebis tellimuse, maksis selle eest ning aiandis tõsteti tema tellimus õue. Inimene sõitis kohale, võttis selle kaasa ning nii välditi otsest kontakti.

Tulevikuplaanid

Getriin Hermlin rääkis, et juba plaanitakse rajada aiandisse järgmisi täiendusi. Üks selline on ökoloogiline autopesula, mida soovitakse hakata ehitama sel sügisel. Ta tõi välja kolm põhjendust, miks seda vaja on. Esiteks saaks seal pesta aiandi enda kaubaautosid, teiseks oleks see avatud klientidele ning kolmandaks – samal ajal, kui naised taimi valivad, pakuks pesula tegevust meestele. Saabki ajaviiteks auto puhtaks pesta.

Kui veel tulevikuplaanidest rääkida, soovib aiand rajada suurema parkla. Ka praegune ei ole väike, kuid tipphooajal ei mahu kõik autod siiski korraga parkima. Samuti on plaanis rajada eraldi müügisaal, millest praegu puudust tuntakse. Koroonast jäi aiand otseselt puutumata, aga nüüd kardetakse juba järgmist “katku”. Hispaania teetigu ei ole küll veel aiandi maadel endast märku andnud, kuid hirmu on ta tekitanud küll. Hermlin teadis rääkida, et Kiisa piirkonnas on see täiesti juba liikvel. Kuid millal ja kas üldse võiks see jõuda Vana-Aespa külla? Kes seda teab. Hermlin ütles, et praegu ollakse veel äraootaval positsioonil ning loodetakse, et ehk jääb see oht tulemata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare