1.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
UudisedKohila gümnaasiumi 11. klasside õpilased panid aluse oma õpilasfirmadele

Kohila gümnaasiumi 11. klasside õpilased panid aluse oma õpilasfirmadele

Kohila gümnaasiumis on õpilasfirmade loomisel viieteist aasta pikkune traditsioon. Reedel, 11. septembril pandi alus järgmistele firmadele, mis eesoleval õppeaastal hakkavad tegutsema, täienevad ning mille tooted jõuavad ühel hetkel ka müügile.

Täpsemalt öeldes toimus 11. septembril Kohila gümnaasiumis 12 tunni pikkune õpilasfirmade laager. Suunatud oli see 11. klassi õpilastele, keda kokku oli üle kolmekümne. Nad moodustasid kaheksa tiimi, kes hakkasid õpilasfirmat looma. Mõnel neist oli idee firma loomiseks juba varem olemas, teistel tuli see kohapeal välja mõelda.

Õpilasfirmade juhendaja Margot Sarv rääkis, et välja pakuti päris ainulaadseid ideid, kuid oli ka tavapärasemaid. „Osa neist on n-ö ärisaladus ja nendest veel rääkida ei saa. Kui eredamad noorte ideed jõuaksid teostuseni, tulevad sealt väga ägedad asjad. Tavapärasemate ideedena võib välja tuua toidu- ja saunaõlide ning küünalde tootmise,” rääkis Sarv.

Päeva jooksul läbisid alustavad õpilasfirmad terve rea töötubasid. Hommikul hakati pihta äriideede genereerimisega, millele järgnesid ärimudeli töötuba, finantsplaneerimise töötuba ja veel mitmed teised. Laagri korraldasid ja viisid läbi õpilasfirmade vilistlased ehk JA Alumni. „Töötubades leitakse parimad ideed ja toodete/teenuste parimad lahendused,” sõnas Margot Sarv.

Kasumi teenimine

Reede õhtu viimane osa oli äriideede esitamine, mida päeva jooksul genereeriti. Neid olid teiste seas kuulamas Kohila gümnaasiumi õppealajuhataja Kadri Rüüson, arendusjuht Janika Volga, RAEK-i esindaja Anu Kaar, Kaili Tuul ettevõttest Mahe Jäätis OÜ ning õpilasfirmade juhendaja Margot Sarv. Ettevõtluslaagri lühitutvustus kõlas: „Ettevõtluslaager on interaktiivne koolitus, mille käigus tehakse 3-6-liikmelistes gruppides 12 või 24 tunni jooksul läbi ettevõtte loomise protsess, alustades äriidee välja töötamisest ja lõpetades oma idee “investoritele” mahamüümisega.”

Margot Sarv rääkis, et tegemist oli õpilastele väga väärtusliku kogemusega. Mitmele neist oli tegemist esmakordse kogemusega ettevõtluse valdkonnas. Tegemist on alles algusega. Nüüd hakatakse oma ideed arendama ning otsima võimalikke investoreid. Samuti peetakse asutamiskoosolek ja koostatakse põhikiri. Esmased investeeringud saavad õpilased teha ka ise. Sarv ütles, et tihtipeale just seda võimalust kasutataksegi. Siis saab hiljem ka kasumi omavahel jagada.

Loodavate õpilasfirmade eesmärk on tõepoolest kasumi teenimine. Olgu selleks siis toiduõli, küünlad või midagi eksootilisemat, aga ühel hetkel läheb nende firmade toodang müüki. Sarv ütles, et tavapäraselt saab seda osta erinevatel laatadel, aga ka internetist. Lõppkokkuvõttes on õpilasfirmad siiski ajutised. Need toimivad ainult käesoleva õppeaasta jooksul ning järgmise aasta kevade lõpus või suve hakul lähevad need likvideerimisele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare