-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
TarbijaVürtsikad kõrvitsaküpsised

Vürtsikad kõrvitsaküpsised

Eile õhtul algas sügis. Õhtud on märkamatult aina pimedamaks muutunud ning õues pigem külm ja tuuline. Sügise tunne on seega juba mõnda aega tagasi naha vahele pugenud. Nüüd on siis asi ka kalendri järgi ametlik. Lisaks pimedatele õhtutele, värvilistele puulehtedele ja vihmasabinale tuleb mul sügisele mõeldes alati silme ette mõni rammus ja uhke oranž kõrvits. Mäletan, kuidas juba lapsepõlves tundus kuidagi uskumatu, et ühest kevadel mulda pandud seemnest võib sügisel nii suure saagi saada. Ja millist silmarõõmu see saak pakkuda võib.
Tundub igatahes, et kõrvitsaaeg on käes, sest hiljuti olen nii mõnelgi korral sattunud osaliseks vestlustele, kus keegi kas otsib oma kõrvitsasaagile uusi omanikke või vastupidi püüab leida mõnd kõrvitsakasvatajat. Enamasti seostuvad mul kõrvitsad kas hoidise või hoopis kaneelise kõrvitsapüreesupiga. Püüan aga iga aasta ka mõne uue retsepti ära katsetada. Sel korral jäi silma kõrvitsapüree kasutamine küpsisetaignas.
Retsept kiideti heaks mitme maiustaja poolt ja julgen ka teistele katsetamiseks soovitada. Küpsetusaja jooksul jõuavad küpsised väljast pisut krõbedaks minna, kuid seest mõnusalt pehmeks jääda. Vajaminev muscovado suhkur ja kaneel annavad küpsistele pisut piparkoogise maitse ja viivad mõtted etteruttavalt juba detsembrikuusse. Ma usun, et sellest ei tasuks end nüüd häirida lasta ja küpsised maitsevad sama hästi ka septembri lõpus tassikese nurmenukutee kõrvale.
Kel oma kõrvitsat või mõnd rohenäpust usinat aiapidajat võtta pole, saab kõrvitsa poest. Need on kenasti ka meie kohalikku kaubandusvõrku jõudnud. Mina tegin oma küpsised retseptis toodud koostisosade järgi, aga kindlasti saab seal vajadusel või soovi korral mugandusi teha. Usun, et küpsised tulevad maitsvad ka näiteks tavalist valget suhkrut kasutades. Ehk on neis siis lihtsalt tiba vähem seda sooja jõule meenutavat tunnet ja maitset.

Vaja läheb: 100 g võid, 150 g tumedat muscovado suhkrut, 200 g keedetud ja püreestatud kõrvitsat, 100 g rosinaid, 1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut, 225 g nisujahu, 1,5 tl küpsetuspulbrit ja 1 tl jahvatatud kaneeli.

Tee nii: Hõõru või suhkruga kohevaks ja heledaks, lisa kõrvitsapüree, rosinad ja vanilliekstrakt. Sõelu teise kaussi jahu, küpsetuspulber ja kaneel, lisa seejärel või-kõrvitsasegule. Sega hoolega. Tõsta dessertlusikaga võitatud ahjuplaadile 18 tainaportsu, jättes nende vahele piisavalt ruumi, kuna küpsised valguvad küpsedes laiali. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on veidi pruunistunud. Jahuta ahjuplaadil 5 minutit, seejärel libista metallrestile ja lase jahtuda.
Allikas: www.nami-nami.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare