4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedKodila bussipeatus saab uue koha

Kodila bussipeatus saab uue koha

Kodila bussipeatuse praegune asukoht on osutunud liiklusohtlikuks, mistõttu on Rapla vallavalitsus otsustanud peatuse viia uude asukohta.

Tänavu juunikuus kirjutasime, et Kodila bussipeatuse asukoht on muutunud külaelanike arvates liiklusohtlikuks (vt “Kodila bussipeatus ootab uut lahendust” 10.06.20). Peamiseks probleemiks on kujunenud asjaolu, et bussipeatuse vahetus läheduses asub tootmishoone sissesõit, mida ettevõtja üha enam kasutada soovib nii masinate parkimiseks kui ka hoonele ligipääsuks.

Olukorra lahendamiseks on vallavalitsus abivallavanem Triin Matsalu kinnitusel pakkunud ettevõtjale vallale kuuluvat kinnistut põllutöömasinate parkimiseks, kuid viimane ei olnud sellega nõus. Matsalu sõnul koorus sellest keeldumisest aga uus idee: „Ettepanek on tõsta bussipeatus Bussi tn 1a kinnistule, mis kuulub vallale, on asfalteeritud ja kuhu on bussidel võimalik ohutult sisse keerata ilma põhiliiklust takistamata.“

Bussipeatuse asukoht sellest ümberpaigutamisest suuresti ei muutu, peatus nihkub praegusest asukohast umbkaudu 45 meetrit edasi ja jääb endiselt Bussi tänava äärde samale teepoolele. „Bussi tn 1a ja Palamulla 7 kinnistu vahele on planeeritud paigaldada piirdeaed Bussi tn 1a kinnistule, et piiritleda bussipeatuse ohuala. Samas see välistab ka selle, et bussid satuksid manööverdades Palamulla 7 kinnistule,“ selgitab Matsalu.

Matsalu kinnitab, et Põhja-Eesti Ühistranspordikeskusega on uus asukoht kooskõlastatud ning muudatused graafikusse viiakse sisse siis, kui peatus on rajatud. „Peatuse rajamiseks paigaldatakse piirdeaed ja püstitatakse uus ootepaviljon, mis on kolmest küljest suletud ja pakub nii vihma kui ka tuule eest varju,“ kirjeldab abivallavanem.

Ettevõtja Raul Maasikas, kellest eespool juttu oli, möönab, et ootepaviljonina võib uus peatuse koht olla tõesti turvalisem, kuid kahtleb, kas bussiootepaviljoni vahet liikuvatele inimestele see seda on. „Jalgsi liiklus sunnitakse pudelikaela,“ ütleb Maasikas. Ta loeb vallavalitsuse plaanidest välja võimalikud ohud, mida ta kahtlustab, et vallavalitsuse ametnikud ei ole oma plaane koostades ise arvestanud.

Maasikas on ka nördinud, et kui teema tänavu maikuus taas tõstatus, öeldi vallavalitsusest, et peatust ei liigutata, kuna ei ole raha. Nüüd on raha leitud, aga külaelanikelt arvamust ei küsita. „Mina ei saa öelda, et ei tohi, aga saan külaelanikuna anda hinnangu. Samas võib-olla ma eksin, võib-olla on uus lahendus hea,“ ütleb Maasikas.

Plaanitud muudatusest teavitas vallavalitsus Kodila küla esindajat Ulvi Blandet, kes on veel ametlikult külavanem, kuigi on avaldanud soovi ametist loobuda, ning Blande jagas infot ülejäänud külaelanikega. Blande meenutab, et maikuus, kui toimus külakoosolek bussipeatuse teemal, oli suur osa külaelanikest algul meelestatud, et praegune asukoht on kõige parem, kuid tõdeti, et rasketehnika remondihoone ukse ees ei ole turvaline ning nõustuti paviljoni teisaldamisega, kui vald leiab lahenduse. Küla soov oli, et ettevõtja territoorium võiks olla aiaga piiratud, selgitab Blande.

„Koosolekul oli elanikke, kes pooldasid teisaldamist, aga ka neid, kes seda ei pooldanud. Kuna tegu on valla maaga, siis otsustab ju ikkagi vald. Vallas töötavad oma ala spetsialistid, kes ikka teavad paremini, kuidas liiklusohtlikku olukorda parandada,“ leiab Blande. Külaaktivist näeb, et valla pakutud lahendusega saab täidetud ettevõtja kaks aastat õhus rippunud soov bussipeatuse liigutamiseks, samas ei ole see külaelanike jaoks probleem, kuna uus koht on vana koha lähedal.

Kuna tagasiside küla esindajalt on olnud positiivne, ei ole Matsalu sõnul praegu planeeritud täiendavaid arutelusid asukoha muudatuse osas, seda enam, et muudatus on minimaalne ja tagab edaspidi liiklejate ohutuse. Uus paviljon ja aed on kavas paigaldada selle aasta jooksul.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare