13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedMeeleolukas ja päikseline maal elamise päev Lipal

Meeleolukas ja päikseline maal elamise päev Lipal

Anne Kalf, korraldustoimkonna liige

26. septembril tähistati maal elamise päeva. Üle-eestilise algatuse eesmärk on tõsta teadlikkust maal elamise eelistest, tutvustada valdade pakutavaid avalikke teenuseid ning anda ülevaade vabaühenduste tegevustest kodupaiga elu edendamisel. Käesoleval aastal läbi viidud päev oli järjekorras juba teine.

Rapla vallast osalesid ettevõtmises Raikküla teenuspiirkonnast Lipa, Kabala ja Raikküla kant, Juuru piirkonnast Juuru alevik ja Atla küla ning Kaiu piirkonnast Kuimetsa ja Vahastu kant – igal külal põhjalikult läbi mõeldud kava. Lisaks oli avatud Rapla vallamaja, kust huvilistel võimalus saada infot 26. septembril vallas toimuva kohta, samuti eluolu ja võimaluste kohta valla erinevates piirkondades.

Maal elamise päeva tegemisi tutvustav üle-eestiline avaüritus korraldati 22. septembril Rapla vallas. Külastati Raikküla kultuurikeskust, Kabala lasteaia-põhikooli Lipa lasteiarühma Lustilaps hobuteraapiatundi, Alar Tooli parvemaju Vigala jõel. Kokkuvõttev seminar oli Rapla kultuurikeskuses.

Möödunud aastal õnnestunud päeva järel otsustati Lipa külas käesolevalgi aastal maal elamise päeval osaleda. Meeskond asus aegsasti üritust planeerima, ideid koguma. Päev kavandati selliselt, et tegevusi jaguks igas vanuses osalejatele. Üritus viidi läbi Lipa

spordiväljakul, mis on MTÜ Lipa Küla eestvedamisel viimase aastaga saanud värskema ja tänapäevasema ilme. Spordiväljaku korrastamist on toetanud kohaliku omaalgatuse programm.

Maal elamise päev avati kell 11, misjärel algasidki kavandatud tegevused.

Midagi tervislikku

Kell 11 kogunes rühm inimesi platsi keskele ja hakkas omandama kepikõnni teooriat Eesti Kepikõnni Liidu koolitaja juhendamisel. Põhioskused selgeks saadud, mindi õpitut praktikas kasutama.

Midagi lastele

Maalastele on loomad loomulik elu osa, linnalastel puudub loomadega vahetu kokkupuude peaaegu täielikult. Kavandatavate tegevuste oluline eesmärk oli pakkuda lastele vahetut kokkupuudet loomadega. Võimalus oli tutvuda küülikutega, neid silitada, toita, sülle võtta. Lipa lasteaialastel on iganädalane hobuteraapia tund, mille käigus hobuseid puhastatakse, kammitakse, silitatakse, ratsutatakse, tehakse harjutusi. Seda võimalust pakuti kõikidele kohaletulnud lastele. Käelisi tegevusi juhendas lasteaiarühma õpetaja Tiina – tehti näpuvärvidega pilte, joonistati, meisterdati. Piltidest seati Lipa vabaajakeskusesse üles näitus. Täpsust nõudva tegevusena sai haamriga naelu paku sisse kopsida. Arendava tegevusena tutvustati lastele, aga ka täiskasvanutele viljapäid, et oleks teadmine, millised teraviljad meie põldudel kasvavad. Lisaks korraldas õpetaja Eha erinevaid liikumismänge igas vanuses lastele. Lustimist oli palju, aga kõige enam meeldis lastele ratsutamine ja kaarikuga sõitmine.

Midagi magusat

Palav päev ja huvitavad tegevused tegid kohalolijate kõhu tühjaks. Kehakinnitust maitsvate küpsetiste ja kookidega pakkus Elupuu talu noorperenaine Aade oma kohvikus.

Midagi õpetlikku

Tänapäeval on võimalik kõike poest osta ja traditsioonilised talutööd kiputakse unustama.

Seetõttu kutsuti Lokuta talu perenaine Lea õpetama, kuidas kapsaid hapendada. Kõik soovijad said kapsaid riivida, soolata ja suure nuiaga tampida. Valmis kapsaid kavatsetakse kogukonna ühispeol jõulude ajal maitsta.

Midagi tehnikahuvilistele ja eeskätt meestele

Päeva ettevalmistamisel tekkis mõte korraldada põkade kokkutulek, et näidata, millega on kunagi tööd tehtud ja milliste masinatega tänapäeval töötatakse; põkaomanikele anda võimalus jagada omavahel kogemusi ning tutvustada nooremale põlvkonnale tehnikat. Algasid läbirääkimised erinevate põkade omanikega. Tulemus oli suurepärane – päeva alguseks oli kohale vuranud üle 20 põka Lipalt, Keo külast, Raikkülast, Veliselt, Kaiust, Kabalast, Sakust, Nõmmekülast. Oli väga suuri, väiksemaid ja imepisikesi, oli eakaid, st vanemaid ja päris uusigi. Esindatud olid kohalikud ettevõtjad ja peremehed. Iga põkaomanik oli valmis jutustama oma masina kohta põneva loo. Uudistajaid jätkus tibatillukestest osalejatest eakateni hulgaliselt.

Midagi hingele

Kes päeva melust spordiplatsil tüdines, võis tutvuda vabaajakeskuse erinevate näituste ja väljapanekutega, külastada Masingu mälestustuba.

Päeva lõpetas kaunis kontsert ansambli Kõrsikud esituses.

Päev õnnestus suurepäraselt. Ilm oli suviselt soe, osalejaid uskumatult palju.

Registreerimislehtedele oli oma nime jätnud 218 inimest, kuid palju oli neidki, kes end ei registreerinud, vaatasid platsil ringi, ajasid tuttavatega juttu ja seejärel lahkusid. Kohale oli tuldud lisaks Lipa kandi rahvale Tallinnast, Viljandist, Türilt, Võrumaalt, Märjamaalt, Veliselt, Kabalast, Raplast ja veel paljudest teistest Eestimaa piirkondadest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare