0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
TarbijaRetsept: Eestipärane seljanka

Retsept: Eestipärane seljanka

Sügis oma põnevate viirushaigustega on kohale jõudnud. Murdis see ka minu ühel hetkel pisut jalust maha. Väikeste lastega ei teki paraku võimalust end terveks päevaks rahulikult voodisse unustada ja puhata. Kuigi elu kulgeb haiguste ajal pisut aeglasemalt ja võimalusel ka pisut kohustustevabamalt, tuleb mingid igapäevased tegevused ka sel ajal ära teha. Söögi tegemine on üks nende seast.

Meie pere peamine kimbutaja oli sel korral nohu. Kõik olime parasjagu haiged, et end mitte suurepäraselt tunda, aga samas polnud keegi meist ka palaviku ja isutusega voodis. Sellisel tõbisel ajal tundub kuidagi loomulik panna lauale supp. Rahvatarkuse järgi pidi kõige parem supp sel ajal olema kanasupp. Tuleb tunnistada, et kanasupi keetmine tundus mulle sel korral pisut liiga suure mässamisena. Otsisin midagi natuke vähem aeganõudvat, kuid ometigi maitsvat. Valituks osutus seljanka.

Päris traditsiooniline seljanka see küll ei ole ja venelaste originaaliga kindlasti võistelda ei suuda. Selles on tehtud omajagu mugavdusi ja peamist maitset annab lihavaliku asemel hoopis suur kogus hästi läbi haudunud sibulat. Seda olin tänavu ise kasvatanud. Nii mõnigi kord poesibulat hakkides ei aja see silmi märjaks. Ei tea, kas see on seotud valitud sordiga või muude asjaoludega. Minu sibul mind selles osas ei hellitanud. Pisarate saatel sai supi sisse peaaegu pool kilo sibulaid ära viilutatud.

Liha poole eest hoolitsevad viinerid ja poolsuitsuvorst. Tervislike koostisosade edetabelis see kindlasti esikohta ei saaks, aga kiire lahendus on see küll. Tahaksin uskuda, et maitse- ja vitamiinirohke sibul aitab seda kaalukaussi natuke tasakaalu nügida. Teatavasti on sibul abiks erinevatest külmetushaigustest tervenemisel ja tahaksin loota, et ta teeb oma tööd ka supi sees. See on lihtne retsept, mis päästab olukorras, kus köögis veetmiseks kuigi palju energiat pole.

Vaja läheb: 3 suurt sibulat (350-400 g), 4 sl õli, 1 dl kuuma vett, 100 g kontsentreeritud tomatipastat, 1 l kuuma veiselihapuljongit, 3 loorberilehte, 10 tera musta pipart, 2-3 hapukurki, 250 g viinereid, 300 g poolsuitsuvorsti, soovi korral praejääke. Serveerimiseks: hapukoort

Tee nii: Lõika sibulad pikuti neljaks ja seejärel iga sektor õhukesteks viiludeks. Kuumuta potis õli, lisa sibulad ning prae mõned minutid tasasel tulel, kuni sibul pehmenema hakkab. Lisa kuum vesi, pipraterad ja loorberilehed ning hauta tasasel kuumusel umbes veerand tundi, kuni sibulamass on pehme ja kuldkollane.

Lisa tomatipüree ja hauta tasakesi veel mõned minutid. Lisa puljong, pikuti poolitatud ja õhukeselt viilutatud hapukurgid, tükeldatud suitsuvorst, viinerid ja soovi korral ka praejäägid. Lase seljankal aeglaselt keema tõusta, siis alanda kuumust ja lase kaane all 10 minutit tasakesi podiseda.

Soovi korral tõsta loorberileht vahukulbiga välja. Maitsesta lõplikult, soovi korral lisa veidi sidrunimahla. Tõsta igale portsjonile paksu hapukoort.

Allikas: www.nami-nami.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare