1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedVallavolikogu tegi tutvust Raplasse rajatava RB peatusega

Vallavolikogu tegi tutvust Raplasse rajatava RB peatusega

Neljapäeval, 24. septembril toimunud Rapla vallavolikogu istungil tutvustas Rail Baltic Estonia OÜ (RBE) esindaja Rauno Lee rajatava Rail Balticu raudtee Rapla peatust. Volikogu liikmetel avanes esmakordne võimalus heita pilk sellele, milline hakkab tulevane kohalik peatus välja nägema.

Kui Rail Balticu trassi ühel päeval ehitama hakatakse, siis on paika pandud, et see läheb Raplast mööda lääne poolt. Kui kujutada orientiirina Rapla ümbersõiduteed, mis ühendab Tuti küla ja Alu, tuleb kohalik peatus sellest teest natukene edasi Märjamaa poole. Rauno Lee ütles, et praeguseks on paigas peatuse platvormide ja raudtee kõrvalteede asukohad. Rapla jaamahoone ja sellega seotud taristu peavad läbima veel detailplaneeringu, millega täpsustatakse jaamahoonet ennast, väliala ning juurdepääsu jaamahoone territooriumile.

Kohalike peatuste arhitektuurilised lahendused saavad kogu Baltikumis olema ühtsed, aga väikeste variatsioonidega. Jaamade funktsionaalsus hakkab sõltuma kohapealsest reaalsest vajadusest, tehnilistest ja finantsilistest võimalustest. Eelmise aasta suvel valminud juhised pakuvad ühtlustatud kujundust raudteejaamade, raudteesildade, märgistuste, müratõkete, ökoduktide ning teiste struktuurielementide projekteerimiseks, mida rakendatakse RB taristuprojekti edasisel arendamisel. Juhised koostas Itaalia ettevõte 3TI Progetti koostöös SBS Engineering Group’iga.

“Kohalike jaamade standardiseeritud lahendused pakuvad välja modulaarse lahenduse, võimaldades valida vastavalt asula suurusele ja funktsionaalsele vajadusele sobivaima hoonetüübi,” sõnas Lee.

Praegu käivad läbirääkimised RBE ning kohalike omavalitsuste vahel. Mis puudutab Rapla maakonda, on lisaks Raplale kohalikud peatused planeeritud veel Kohilasse ja Järvakanti ning kohalike peatuste teemalised kokkusaamised on peetud ka Kohila ja Kehtna vallaga. “Hetkel räägime kõigi omavalitsustega läbi olulisemaid detaile, mis vormuvad lähiajal konkreetseteks kokkulepeteks, mille alusel kohalike peatuste arendamisega siis juba koos edasi liigume,” selgitas praegust olukorda Rauno Lee.

Vallavolikogu istungil tekkis ka küsimus maa omandamisest jaamahoone rajamiseks. Lee ütles, et maaomanikega võetakse ühendust samm-sammult koostatava eskiislahenduse raames. “Kohalike peatuste maade omandamise protsess ootab veel suuresti ees, kuid esimese peatuse osas Harjumaal on tegevusega alustatud,” ütles ta.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Hmmm
1. okt. 2020 07:53

Kui see trass läheb Raplast mööda siis ei ole tegu ju Rapla peatusega. Rohkem nagu Alu on saamas endale peatust. 🙂