spot_img
1.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
UudisedMärjamaa raamatukogus esitletakse ajalooraamatut "Sõjaeelse kaitseliidu hiilgeaeg ja häving Läänemaal"

Märjamaa raamatukogus esitletakse ajalooraamatut “Sõjaeelse kaitseliidu hiilgeaeg ja häving Läänemaal”

Järgmisel teisipäeval, 6. oktoobri kell 17.30 tasub neil, kellel huvi Kaitseliidu Lääne maleva kujunemise ja organisatsioonis tegutsenud inimeste saatuse vastu, seada sammud Märjamaa Valla Raamatukokku, kuna seal toimub ajalooraamatu “Sõjaeelse kaitseliidu hiilgeaeg ja häving Läänemaal” esitlusõhtu. Raamatut tutvustab selle koostaja ajaloolane Mati Mandel (Eesti Ajaloomuuseum).

Ilmuv raamat annab ülevaate Kaitseliidu Lääne maleva kujunemisest 1918. aastal varasema Omakaitse baasil ja tegevusest 1920.-tel ja 1930.-tel aastatel. Peamine osa raamatust on aga pühendatud selles organisatsioonis tegutsenud inimeste saatusele Nõukogude okupatsiooni esimesel aastal 1940.—1941. Siis represseeriti olemasolevatel andmetel üle 140 Lääne maleva liikme, kellest hukati 67, ülejäänutest enamik suri vangilaagrites.

Represseeriti ka paljude kaitseliitlaste pered. Raamatus on käsitletud ka esialgu repressioonidest pääsenud malevlaste tegevust 1941. aasta sõjasuvel ning nende hilisemat käekäiku. Seni pole ühegi Kaitseliidu maleva liikmeskonna saatust esimesel Nõukogude aastal põhjalikumalt käsitletud. Paljude siis hukatud või vangilaagrites surnud inimeste lood on sugulastel siiani teadmata.

Käesolev raamatu koostamise eesmärk on represseeritud inimeste saatused avalikustada ja panna inimesi mõtlema, mis läks siis valesti ning mis ei tohi kunagi korduda. Raamatu põhiosa on koostatud kasutades NKVD uurimistoimikuid. Raamatust leiavad paljud tänapäeva kaitseliitlased andmeid isade ja vanaisade saatusest.

Raamat kajastab Läänemaad omaaegsetes piirides, hõlmates ka Märjamaa, Vigala ja Varbla valdade kaitseliitlasi. Teose mahuks on 304 lehekülge ning see on varustatud arvukate viidetega ja ulatusliku ingliskeelse resümeega. Lisaks on raamat illustreeritud 164 fotoga, mis käsitlevad maleva liikmeskonda ja tegevust sõjaeelsetel aastatel. Paljudest tollastest kaitseliitlastest on säilinud vaid vangifotod, seetõttu on needki raamatus publitseeritud.

Esitlusõhtul pakuvad muusikalisi vahepalu Märjamaa kodutütred ning õhtut juhib Heiki Magnus (Eesti Endiste Metsavendade Liit). Esitlusõhtu korraldusliku poole eest kannavad hoolt Eesti Endiste Metsavendade Liit, Märjamaa Valla Raamatukogu, Naiskodukaitse Rapla ringkond ja Rapla maleva Märjamaa üksikkompanii. Esitlusel on võimalik raamatut soetada esitlushinnaga, autori autogrammi ja pühendusega.0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused