13.3 C
Rapla
Neljapäev, 26 mai 2022

Kaader tuleb otseülekandega

Noorte filmifestival “Kaader” tuleb jälle ja sel aastal saab festivali tarvis valminud filme vaadata mugavalt oma kodus otseülekandena Raplamaa Sõnumite veebilehel.

Festivali peakorraldaja Rando Aav selgitab, et koroonaviiruse levikuga seonduvalt püütakse sel aastal osalejate arvu ohjes hoida ja lõppüritusele pealtvaatajaid kohale ei kutsuta. Muus osas jätkatakse juba tuttavat sissetallatud rada.
Festivali kodulehel on kõigil soovijatel võimalik end festivalile osalema registreerida kuni 14. oktoobrini. Korraldajad vaatavad sooviavalduse üle ja annavad tagasisidet. Eelmisel aastal osales 20 meeskonda ning linastus 14 filmi. Sel aastal vaadatakse jooksvalt, kui palju tuleb huvilisi ja kui suured on meeskonnad ning otsustatakse, kui palju on võimalik osalejaid vastu võtta.
Staabiks saab ikka koolimaja. Festivalil osalevad meeskonnad kogunevad 16. oktoobril Rapla gümnaasiumi ees ja ööpäev hiljem peavad nad samas kohas valmis filmiga tagasi olema. Kus vahepeal ollakse ja mida filmitakse, otsustab iga meeskond iseseisvalt. Võimalus on viibida sel ajal koolimajas ning soovi korral saab filmi seal ka kokku monteerida. Tehnika ja vahendid on eelduslikult igal osalejal endal olemas, aga vajadusel saavad korraldajad neid ka laenutada.
Traditsiooniliselt loovad osalevad meeskonnad ööpäeva jooksul filmi, mis tähendab, et ideest lõpliku teostuseni on aega kõigest 24 tundi. Selles voorus saavad osaleda noored vanuses 16 ja edasi. Nooremad huvilised suunatakse filmisprindile Rapla Vesiroosi koolis. Filmisprindi puhul filmitakse telefonidega kolme tunni jooksul. Noortele antakse ette ka teema, millest juhinduvalt filmi looma hakatakse. Filmisprindi kolm parimat valitakse lõppüritusele näitamiseks.
Lisaks on oodatud festivalile osalema noored ja nooremeelsed vanuses 22+, kuid need meeskonnad peaauhinna nimel võistelda ei saa. Rando sõnul ei ole see asjaolu aga kunagi huvilisi eemale tõuganud ning on vilistlasi, kes osalevad festivalil lusti pärast juba mitmeid aastaid. Kõik meeskonnad olenemata vanusest loovad festivali ajal lühifilmi, mille pikkus jääb vahemikku 4-8 minutit.

Festivali lõppüritus on 17. oktoobril Rapla kinosaalis. Sel korral täidetakse ruum ohutuse kaalutlustel kõigest 50% ulatuses, mis tähendab, et kinosaali saavad tulla kolmeliikmeline professionaalidest koosnev žürii, korraldajad ja igast tiimist paar esindajaliiget. Ülejäänud saavad lõppüritusest osa videosilla vahendusel otseülekandena Raplamaa Sõnumite veebilehel.
Noorte korraldatud üritusele on oma toetava õla alla pannud nii kool kui ka kogukond. Toetust on küsitud vallavalitsuselt, aga ka Raplamaa ettevõtjatelt ja MTÜ-delt. Kirjutatakse ka projekte. Rando sõnul on toetajaid sel aastal parasjagu ning üks ettevõtja, kelle poole pöörduti, kirjutas, et on ka ise “Kaadril” osalenud ning toetab selle jätkumist meeleldi.
Rando kõrval on korraldajateks Rapla gümnaasiumi õpilasesindus, Kristin Taru ja hulgaliselt vabatahtlikke, kes teevad oma lõpuklassi kogukonnapraktikat festivali juures.

Lõppürituse õhtujuhid on Sander Saard ja Ergo Pajuväli.

spot_img

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kristiine
17/10/2020 18:16

Kust saab seda otseülekannet vaadata?

5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised