11.1 C
Rapla
Neljapäev, 19 mai 2022

Rapla ÄKK on esimene haridusasutustele suunatud täiskasvanute ohutusõppus

Rapla Kesklinna koolis ja selle vahetus läheduses toimus 9. oktoobril ohutusõppus Rapla ÄKK. Seal said koolide võistkonnad panna ennast proovile erinevate keeruliste olukordade lahendamisel.

Selline haridusasutustele suunatud täiskasvanute ohutusõppus oli maakonnas esmakordne. Inspiratsiooni selleks ammutati eelmisel aastal Pärnumaal Kilingi-Nõmmes toimunud üle-eestiliselt haridustöötajatele suunatud ohutusala ja siseturvalisuse võistluselt ÖöMaru. Raplamaal sooviti aga korraldada midagi, mis oleks suunatud kohalikele koolidele.

Ühtlasi võeti õppuse korraldamisel eeskuju ka 13 aastat Raplamaal toimunud 6. klasside õpilastele suunatud võistlusmängust „Kaitse end ja aita teist” (KEAT). „Õpetajaid me pingeritta ei pane ja seepärast Rapla ÄKK ei ole mitte võistlus, vaid õppus. Küll aga väärivad kõik koolid, kes õppuse läbivad, tunnustust,” ütles õppuse ristiema ja üks peakorraldaja Õie Kopli-Mäekivi.

Õppusel osales 11 Raplamaa kooli. Sihtgrupiks olid õpetajad, aga meeskonnas pidi kindlasti olema ka koolidirektor. Külalisena osales õppusel ka Jõgevamaa KEAT-meeskond, kes sarnaselt möödunud aastal Raplamaa esindusega käis ürituselt endale inspiratsiooni ammutamas.

Pärastlõunal alanud õppus kestis peaaegu kella kaheksani õhtul. Igal võistkonnal tuli läbida 14 kontrollpunkti. Igas punktis puudutati erinevaid koolieluga seotud keerulisi teemasid. Nende hulka kuulusid näiteks koolitulistamise, kakluse ja bussiõnnetuse olukordade lahendamine. Samuti pöörati tähelepanu vaimsele tervisele, internetikiusamisele, suitsetamisele ja enesekehtestamisele. Igas punktis oli võistkonnal aega 15 minutit. Selle ajal jooksul anti võistkondadele ka kohe tagasisidet nende teadmiste ja tegevuse kohta.

Õppuse üks korraldajatest, Raplamaa Omavalitsuste Liidu turvalisuse ja tervisedenduse spetsialist Ülle Laasner ütles, et esimese korra kohta võib õppusega rahule jääda. Kõik võistkonnad olid päeva lõpus rahul ja hilisem tagasiside on olnud väga positiivne. Kõige enam meeldisidki võistkondadele ohvriabi ja politsei poolt läbi viidud äkkrünnaku punktid. Samas on selge, et sellist õppust on koolidele vaja, sest maailm on pidevas muutumises ja kõikide õpetajate teadmised erinevates valdkondades ei ole võrdsed.

Laasner ütles kindla tooniga, et õppust on ka järgmisel aastal oodata. Omaette küsimus on, kas seda tehakse õppuse või võistlusena. Nii mõnedki osalejad on andnud mõista, et oleksid eelistanud võistlust. Laasner ise mõtiskleb, et sellisel juhul võib tekkida olukord, kus võistlema saadetaksegi kooli kõige paremate teadmistega töötajad. Suurem eesmärk oleks aga pigem see, et kõikide koolide töötajad saaksid aastate jooksul selle läbida.

Õppuse koostööpartnerid olid Päästeamet, Politsei- ja Piirivalveamet, Maanteeamet, Kaitseliit, Naiskodukaitse, Ohvriabi, Eesti Punane Rist ja Rapla Maakonna Psühholoogiateenistus. Õppuse peakorraldajad on Raplamaa Omavalitsuste Liit ja MTÜ Raplatervis.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised