-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
Uudised„Ettevõtlik naine 2019“ on Katrin Klaebo

„Ettevõtlik naine 2019“ on Katrin Klaebo

Reet Saar

„Jäljed kogukonnas“ – sellist pealkirja kandis ettevõtlike maanaiste konverents, mis peeti 16. oktoobril Jänedal suunitlusega kõigile naiste maaettevõtlusest huvitatutele. Kohal oli ka MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal esindus.

Korraldajate tervitussõnade järel tutvustas oma hommikurituaale Riigikogu maaelu komisjoni liige Siret Kotka. Ta viis läbi väikese võimlemise, et panna päeva alguses energia liikuma. Sellele peaksid järgnema vaikuseminutid mõtete korrastamiseks. Kotka toonitas, et oma sisemist mina ei tohi argirutus unustada ja on vaja võtta endas maha hirmud, mis on tihti takistuseks oma eesmärkide poole püüdlemisel.

MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal (ENR) tegemisi tutvustas Katrin Klaebo. Ta meenutas FEM-NET-i projekti aastal 2006, mis tõi Raplas naised kokku. Kui projekti rahastus lõppes, oli sünergia tekkinud ja 2009. aastal moodustati oma MTÜ. Ühingule sai aasta tippsündmuseks naistepäeva tähistamine, mida korraldati erinevates formaatides. Peas tiksus mõte teha midagi teisiti, nii tekkis Naiste Ööde Filmifestivali idee. „Selgus, et maailmas toimub üle saja naiste filmifestivali. Meie otsustasime keskenduda teravatele sotsiaalsetele probleemidele. Meid toetas PÖFF-i peakorraldaja Tiina Lokk,“ rääkis Klaebo.

Rapla kino avati 2019. a veebruaris, festival ajastati ühes sellega. Esimesel korral oli teemaks lähisuhtevägivald, tänavu emadus. (Ühing viis aastaid läbi ka Raplamaa aasta ema tänuüritust.) 2021. aasta NÖFF-i teema on keskkond. Iga festivaliga on kaasnenud ka näitused ja teemakohased ettevõtmised.

Raplamaa ühingus on praegu 68 liiget ja iga kuu toob uusi taotlusi. Mõne aasta eest oli ühingu liikmete keskmine vanus 47 aastat, nooremate naiste liitumine on seda numbrit allapoole toonud. „Meil on tulevik hea,“ kinnitas ENR-i juhatuse liige Katrin Klaebo. Ta kutsus kuulajaid Raplamaa rabade päevale ja filmifestivalile.

Rakvere Naisettevõtluse Teabekeskuse RAK NET tegemisi avas Virve Transtok. Ühe suunana pakutakse nõustamist alustavatele ettevõtjatele. Uus rahvusvaheline koostööprojekt on „Entepreneurial Mom Hub“, kus osalevad Eesti, Läti, Leedu ja Island. Sihtgrupiks on vanuses 40+ mitmelapselised emad, kes on töötud või erivajadustega, elavad maapiirkonnas ja on mõelnud endale töökoha loomisele. Katsegrupile pakutakse ettevõtluskoolitust, ühtlasi laiendavad kokkusaamised nende sotsiaalset suhtlusvõrgustikku, peaksid suurendama eneseusku ja leidma võimalusi luua ise endale sissetulekuallikad.

Jaana Siik rääkis Ida-Virumaal käivitatud rahvusvahelisest koostööprojektist „Active Moms“, mis on suunatud lastega kodus olevatele naistele, kes kuuluvad suurematesse etnilistesse vähemusrühmadesse (venelased, ukrainlased, valgevenelased, poolakad). Neile pakutakse rahvusvahelisi seminare, töötube, teadmisi ettevõtlusega alustamiseks ja kohtumisi teiste koduste emadega.

Sille Pudel tutvustas Järvamaal esmakordselt toimuvat Kurjailma festivali, mis kestab 19. septembrist novembri lõpuni. Juba on kirjas üle saja ettevõtmise, nende nimekiri üha pikeneb. Alustav maaettevõtja Kärt Juhasoo-Lawrence rääkis taastuvenergia abil mahesaaduste tootmisest Miila maheaias. Margo Orupõld selgitas ETNA mikrokrediidi andmise reegleid.

Ettekannetele järgnes neli töötuba. Ühes neist tutvustasid Inna Laanmets ja Alide Zvorovski keskkonnakunsti projekti, mida on ellu viidud Kohilas ja Tammikul.

Nüüd oli käes päeva pidulik osa, et kuulutada välja ettevõtliku naise tiitli saaja. MTÜ ETNA Eestimaal esindajad lugesid ette nominentide edulood. Nende hulgas oli koguni kolm naist Raplamaalt: Jane Salu, Kaidi Kornak ja Katrin Klaebo. Tiitli „Ettevõtlik naine 2019“ pälvis Katrin Klaebo, keda tunnustati panuse eest maaelu ja ettevõtluse arengusse. Lisaks kingiti talle kaunis hõbesõlg. Oma tänusõnades ütles Klaebo, et tal on naistega alati kerge koos tegutseda. Ta kutsus märkama ja tunnustamiseks esitama tublisid naisi, nii nagu Rapla ühing ikka teeb.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare