16.6 C
Rapla
Kolmapäev, 1 mai 2024
UudisedRapla riigimaja otsib järgmist kunstiteost

Rapla riigimaja otsib järgmist kunstiteost

Rapla riigimajas käivad renoveerimistööd, mis peaksid esialgsete plaanide kohaselt lõppema järgmise aasta sügiseks. Sellega seoses on Riigi Kinnisvara kuulutanud välja kunstikonkursi, sest kunstiteoste tellimise seaduse kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1% eest soetada kunstiteoseid.

Selle tulemusel peaks avalik ruum muutuma esteetiliselt rikkamaks. Mõni aasta tagasi korraldati riigimajas sarnane kunstikonkurss, mille võitjaks kuulutati Tarmo Kübardi ja Sander Paljaku installatsioon „Meie Rapla“. See oli oma olemuselt riiul, mida kogukonnaliikmed täiendada saavad. Riigi Kinnisvara ruumilahenduste projektijuht Sixten Heidmets kinnitas, et installatsioon „Meie Rapla“ jääb ka tulevikus Rapla riigimaja ilmestama. Uue konkursiga otsitakse lahendust rekonstrueeritava hoone 1. korruse auditooriumi seinale.

Taies peab esindama Eesti kunsti hetkeseisu ja olema sobiv ning kohane Rapla riigimajja nii oma materjalide valiku kui ka teemakäsitluse poolest.

„Riigi Kinnisvara peamiseks prioriteediks on pakkuda head keskkonda, millelt eeldatakse hoone kasutajate inspireerimist. Kunstiteostel on selles suur roll, kõnetades ja ärgitades kõiki selle ruumi kasutajaid, sealhulgas ka neid, kes kunstimuuseumitesse ja galeriidesse võib-olla tavapäraselt ei satu. Otsitav teos võib ühendada erinevaid kunstiliike, -vorme ja materjale. Teose loomisel võib kasutada nii tasapinnalist kui ka ruumilist lahendust,” rääkis Heidmets.

Taieste eksponeerimisala asub hoone evakueerimiseks mõeldud evakuatsiooniteedel ning seetõttu rakendub teostele tuletundlikkuse klassi nõue Bs1d0. „Puidu kasutamisel alusmaterjalina on vajalik materjali töödelda tulekaitsevahendiga. Ka maali, graafika ja foto puhul on tarvis tähelepanu pöörata kasutatavate materjalide sertifikaatidele. Värvide kasutamisel kontrollida tulekindlust – sobivad on sertifitseeritud vesialuselised akrüülvärvid, tindid. Taiese võib maalida või trükkida mittepõlevale alusplaadile (metall, tulekindel klaas, kivi jne),” selgitas Heidmets.

Ideekavandite vahel teeb otsuse selleks loodud žürii, kuhu kuuluvad Rapla riigimaja rekonstrueerimisprojekti sisearhitekt Kristiina Kuus, Eesti Kunstnike Liidu esindajad Kaido Ole ja Merle Kannus, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu esindajad Karin Vicente ja Risto Paju, Riigi Kinnisvara esindajad Kärt Vabrit ja hääletusõiguseta tehniline ekspert Krista Ninaste.

„Žürii hindab konkursile esitatud kavandite alusel teoste kunstilisi, funktsionaalseid ja keskkonda mõjutavaid omadusi vastavalt võistlusjuhendis määratud kriteeriumitele. Võitjaks valitakse asukohta, hoone kasutust, asutuste tegevusala ning teose potentsiaalset auditooriumi arvesse võttes kunstiliselt parim teos,” ütles Heidmets.

Ideekavandite esitamise tähtaeg on järgmise aasta 13. jaanuar. Võitja selgub 2021. aasta veebruaris. Pärast kunstikonkursi võitja väljaselgitamist viib Riigi Kinnisvara läbi väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse, et sõlmida võidutöö autori(te)ga leping teose tellimiseks ja paigaldamiseks summas 45 200 eurot, milles sisaldub ka autoritasu. Auhinnafondi suurus on kokku 2260 eurot. Esimese koha saanud kavandi eest preemiat ei maksta, see sisaldub võitjaga sõlmitava hankelepingu maksumuses.

„Kunstikonkursi võidutöö peab olema teostatud ning paigaldatud ideekavandis pakutud ja žürii kinnitatud asukohta, Rapla riigimaja auditooriumi seinapinnale, tähtajaks september 2021,” ütles Heidmets.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
külamees
22. okt. 2020 12:27

Kindlasti peaks pilt kajastama aastaid kestnud peasissekäigu remonti.