13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelÕppimine teeb õnnelikuks

Õppimine teeb õnnelikuks

Juba 23. korda toimus 7.-16. oktoobrini täiskasvanud õppija nädal (TÕN), mille ajal viidi läbi erinevaid sündmusi ja koolitusi. Selleaastasele TÕN-ile pani 21. oktoobril punkti tänuüritus Alu koolis, kes oli ka üks laureaatidest.

Pärast seda, kui TÕN-i Raplamaa koordinaator Ivi Sark oli koolikella helistamisega tänuürituse avanud, tutvustas kooli direktor Ülle Riisalu Alu kooli. Õpilasi on hetkel nelja klassi ja kolme väikeklassi peale 52 ning töötajaid koos samas majas toimetava lasteaiaga on 33. Riisalu on õnnelik, et neil on kõik õpetajad vajaliku kvalifikatsiooniga. Alu kool saigi TÕN-i tunnustuse “Õppijasõbralikum tööandja 2020”. Personali koolitamisele pööratakse seal suurt tähelepanu ja see on teadlik tegevus.
Riisalu lisas, et iga koolitus annab õpetajale nii palju juurde. Kõik tööalased koolitused on töötajatele tasuta ja koolitusraha hangitakse ka erinevate projektide vahendusel.
Kohaletulnud TÕN-i nominente ja laureaate oli tervitamas TÕN-i korraldava Andrase esindaja Kertu Eensaar, kes oli meeldivalt üllatunud, et neid, kelle jaoks elukestev õpe on oluline, on Raplamaal nii palju. Ta lisas, et täiskasvanuna ei ole lihtne õppida, tuleb ületada mitmeid barjääre. Eraldi tänas ta neid õppijaid, kes õppimisega on teinud midagi, millest kogukond on saanud osa, ja tööandjaid, kes on võimaldanud oma töötajatele õppimisvõimalusi.
Oma kooliteest Alu koolist Rapla gümnaasiumisse olid rääkima tulnud Tuudur Tilk ja Joosep Ringmäe, kes lõpetasid Alu kooli 2013. aastal ja on nüüd gümnaasiumit lõpetamas. Mõlemad noormehed meenutasid esmalt seda, kuidas Alu koolis käies oli neil tunne, et nad on nagu ühe suure perekonna liikmed. See on nende jaoks asi, mille poole ka mujal püüelda. Paljuski andis sellele tundele oma osa õpetajatevaheline hea läbisaamine, mis ka lastele sooja tunde ja hea emotsiooni andis. Väikekooli eeliseks oli ja on seniajani see, et seal arvestatakse kõigiga, piisavalt tähelepanu saavad nii priimused kui ka nõrgemad.
Just Alu koolist said noormehed kaasa ka oma teatripisiku, mis Tuuduril on välja kasvanud selleks, et ta on Riinimanda teatris aastaid osalenud ja juhendab nüüd ka ise teatrirühmi. Joosepi puhul pandi juba noorena tähele, et tal on huvi rütmide vastu, seda soodustati Alu koolis ja nüüd tegeleb ta nii muusika kui ka video- ja fotograafiaga. Neli aastat on nad ühiselt osalenud filmifestivalil “Kaader” ja saali kogunenutele näidatigi eelmise aasta võidufilmi “niituR”, mille põhisõnum peitub selles, et enesele sobilik rütm tuleb ise luua, mitte lasta rutiinil seda ette taguda.
Edasi järgnes kõikide nominentide tunnustamine, keda neljas kategoorias oli kokku 36. Kategoorijad olid aasta õppija, aasta koolitaja, aasta õppijasõbralik tööandja ning aasta õpitegu. Lisaks anti välja kaks eripreemiat, mis läksid Piia Kõverikule ja Ljubov Kudrjavtsevale.
Aasta õppija tiitli sai Meelis Võigemast, keda tunnustamisel kiitis ka ta õpetaja Sven Kornak Kehtna kutsehariduskeskusest, rääkides, et Meelis on kaks järjestikust aastat õppimas käinud ning sooritanud mõlemad kutseeksamid (plaatija ja maaler) edukalt. Ja ta on kindel, et kui koolil vähegi sobivat eriala on pakkuda, tuleb Meelis kindlasti veel õppima.
Meelis ise oli tänulik Rapla täiskasvanute gümnaasiumile, tänu millele õppimistee uuesti jalge alla sai võetud, ning Kornakile ja õpetaja Sigrid Varikule, kes innustasid ja toetasid ka siis, kui edasiõppimine raskeks läks. Tuli ju õppida pereisaks olemise ja töötamise kõrvalt. Kuid Meelis on veendunud, et ta õpib kindlasti ka edaspidi, sest tänased teadmised ei pruugi olla piisavad selleks, et jõuda sinna, kuhu on vaja jõuda homme.
Aasta koolitaja Kaidi Kornak (Saue Production OÜ) sõnas, et ta ei ole tegelikult õpetaja, vaid finantsjuht ja tegeleb hoopis numbrite maailmas. Klassi ees räägib ta aga ettevõtjatele, kuidas ettevõtlust teha ei tohi, kuidas oma töötajate eest seista, kuidas neid kohelda ja kuidas lasta neil õppida. Kaidi soovitaski kõigil kindlasti kooli minna, vaadata enda maakonna pakutavaid võimalusi, kuid uurida ka kaugemaid koole. „Ärge oodake, vaid tehke ära!“ innustas Kaidi kõiki edasi õppima.
Aasta õpiteo laureaadiks sai Inga Hermanson (Joogikunsti OÜ) koolitustega „Maailmamaitsete tundmaõppimine Joogikunstis Raplamaa moodi“. Need koolitused on hea näide, et kui midagi tehakse südamega, tulevad inimesed kohale, lausa niimoodi, et kõik kohad on täis. Õppijasõbraliku tööandja eripreemia läks aga Rapla Tarbijate Ühistule. Väino Sassi innustas teisi tööandjaid, sõnades, et kõik inimesed on erinevad, oma valikutega ja neil peab olema töö kõrvalt võimalik veel midagi teha.

  1. oktoobril toimusid üle kogu Eesti õpitunnid ja ka nende tegijaid tunnustati. Tegevused, mida õpetati, olid ääretult mitmepalgelised, õpiti näiteks hapusaia tegemist, keraamikat, helkurite valmistamist, naela sepistamist ja vibulaskmist ning oli ka veinikoolitus.
    Seda tänamist ja tunnustamist, kingitusi ja lahkeid sõnu oli sel päeval Alu kooli saalis niivõrd palju, et võib tõesti öelda, nagu üks osaleja mainis, et justkui jõulud oleks äkitselt käes.

Päeva lõpetasid üks video sarjast „Kaks kanget koolipingis“ (ülejäänute vaatamine jäi koduseks ülesandeks) ning ühine tordisöömine, Mamma roogade ja LaCopita limonaadide proovimine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare