6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
TarbijaRetsept: Kõrvitsa-pähklikook

Retsept: Kõrvitsa-pähklikook

Kõrvitsahooaeg on täies hoos ja sügis on ideaalne aeg ka igasuguste küpsetiste jaoks. Nii üllataski õde oma viimasel külaskäigul meid ühe uutmoodi koogiga. Mulle meenutas see natuke liivataignaküpsist. Söömise ajal ei tulnud ma isegi selle peale, et ses koogis kõrvitsat võib olla, seda pole väga tunda. Nii et see kook on üks hea viis, kuidas ka mittekõrvitsaarmastaja seda köögivilja sööma panna.

Retsept pärineb Silja Luide blogist, kus ta on kirjutanud, et vürtside asemel võib kasutada ka 2 tl piparkoogimaitseainet ja kreeka pähklid võib asendada pekaani- või sarapuupähklitega. Jahu suhtes on kaks varianti, teha see nisujahuga või gluteenivabalt, mõlemad variandid on retseptis toodud. Nisujahu on küll märgitud 10 g rohkem kui gluteenivabasid jahusid kokku, kuid seda seepärast, et toortatrajahu imab rohkem niiskust ja seda tuleb sama konsistentsi saamiseks pisut vähem lisada.

Vaja läheb: Põhi 180 g nisujahu või 80 g toortatrajahu, 60 g maisijahu ja 30 g riisijahu, 40 g kaerahelbeid, 60 g pruuni suhkrut (nt hele muscovado), 120 g toasooja võid. Täidis – 400 g kõrvitsapüreed, 397 g (1 purk) kondenspiima, 2 suurt muna, 1 sl maisitärklist, 1 tl jahvatatud kaneeli, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 0,5 tl peenestatud kardemoni. Kate – 100 g kreeka pähkleid

2-3 sl pruuni suhkrut (nt hele muscovado)

Tee nii: Kõrvitsapüree tegemiseks puhasta ja tükelda kõrvits, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni see on pehme. Koori ja püreesta kõrvits ning jäta jahtuma. Jahtunud püreed saad kasutada koogi täidises, ülejäänu aga pane sügavkülma. Kui kasutad juba sügavkülmutatud püreed, siis sulata ja nõruta see sõelal, enne kui koogile lisad.

Põhja jaoks sega omavahel sõelutud jahu(d), kaerahelbed ja suhkur, lisa tükeldatud või ning sega mikseriga madalal kiirusel paar minutit, kuni tekib tainapuru. Vajuta 20×30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 15 minutit.

Täidise jaoks aseta kõik komponendid kaussi ja vahusta mikseriga keskmisel kiirusel, kuni moodustub ühtlane mass. Vala segu vormi ja küpseta ahjus 20 minutit, kuni täidis on tahenenud (võib veel pisut võdiseda). Haki pähklid ja sega suhkruga läbi. Puista kate ühtlaselt koogile ja küpseta 15-25 minutit, kuni kook on tahenenud ja keskossa torgatud nuga tuleb puhtalt välja. Lase jahtuda. Hoia kooki külmas õhukindlalt suletud anumas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare