-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Ettenägematu olukord töösuhetes

Juristi nõuanne: Ettenägematu olukord töösuhetes

Lugeja küsib: Reedel helistati mulle kella 15 ajal tööle, et pean kohe oma lapse lasteaiast koju viima, sest ühe õpetaja koroonatest osutus positiivseks. Kuna ülemust sel ajal kontoris ei olnud, saatsin talle e-kirja ja lahkusin töölt. Minu tööpäev oleks pidanud lõppema kell 17, aga lõpetasin töö kaks tundi varem, et lapsele lasteaeda järele minna. Kas ma pean need kaks tundi järele tegema? Mis saab ülejäänud ajast, kui mul ei ole võimalik last lasteaeda viia?

Vastab Greete Kaar, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Kuigi töösuhtes on töötaja kohustus täita tööajal kokkulepitud tööülesandeid, peab tööandja teatud juhtudel andma töötajale mõistlikus ulatuses tasustatud vaba aega. Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja maksma töötajale keskmist töötasu mõistliku aja eest, mil töötaja ei saa tööd teha tema isikust tuleneval, kuid mitte tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekkinud põhjusel või kui töötajalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel. Sel ajal töölt eemal viibitud aega töötaja üldjuhul järele tegema ei pea.

Antud juhul on tegemist töötaja isikust tuleneva olukorraga, mida töötaja pole ise tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekitanud. Lisaks on tegemist ettenägematu olukorraga ning nimetatud kahte tundi, mil töötaja töölt eemal oli, võib pidada mõistlikus ulatuses ajaks. Seega, kuivõrd töötaja puudus töölt kaks tundi, mida sellises olukorras võib pidada mõistlikuks, on tööandjal kohustus maksta selle kahe tunni eest keskmist töötasu. Töötaja kahte töötundi hiljem järele tegema ei pea.

Kui laps on olnud lähikontaktne ja töötaja peab seetõttu olema lapsega kodus, on töötajal vajadusel õigus hoolduslehele. Täpsem info Haigekassa kodulehelt https://www.haigekassa.ee/inimesele/haigekassa-huvitised/toovoimetushuvitised

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare