11.6 C
Rapla
Neljapäev, 21 okt. 2021

Kehtna KHK õpilane saavutas noorkokkade võistlusel teise koha

Mariliis Vest

29. oktoobril peeti Eesti kokkade meistrivõistluste raames võistlus “Noorkokk 2020”, mida korraldas Eesti Peakokkade Ühendus. Seitsme parema kodumaise noorkoka seas saavutas auväärse teise koha Kehtna kutsehariduskeskuse III kursuse õpilane Marleen Murumets.

Võistlejate ülesandeks oli etteantud aja jooksul valmistada pidulik isutekitaja, broileriliha ja subprodukte sisaldav pearoog ning magustoit, milles on kasutatud Fazeri riivleiba ning meetooteid. Igal noorkokal oli köögis ka abiline, Kehtna KHK-s oli selleks II kursuse õpilane Ralf Piirson.
Suupistevoorus valmistas Murumets munavõiga täidetud kilufilee, rukki-köömne korall-tuille ja lendkalamarjaga. Pearoaks aga sous vide meetodil küpsetatud trühvlimaitselist kanafileed krõbeda pistaatsiapähkli-kananahakattega, praetud paneeritud kanamaksa ja pirnitäidisega kanatiiba, pastinaagi-kartulipüreed kõrvetatud porru, ahjus glaseeritud värviliste porganditega ja valge veini võikastmega. Magustoiduks valmistas Kehtna KHK õpilane jõhvika-leivasupijäätist, kanarbiku meekrõbedikku, kõrvetatud kanarbiku meekastme, jõhvikageeli, karamelliseeritud mesimeloni ning kahe erineva mündiga.
Murumets hindas võistlust väga pingeliseks, sest konkurents oli tugev. „Kõik läks hästi peale korall-tuille küpsetamise, millega kaotasime palju aega, aga õnneks saime ilusti järje peale ja aegadesse me jõudsime. Olen väga tänulik oma juhendajale Liis Lällile ja abilisele Ralf Piirsonile ning 180 Degrees restorani peakokale ja asutajale Matthias Dietherile ning kokk Jaanika Sillatile, kes andsid nädal enne võistlusi minu menüüle hinnangu. Nende professionaalsete nõuannetega sai võistlustööd parendatud,“ rääkis Murumets.
Õpilase juhendaja Kehtna KHK-s oli õpetaja Liis Läll, kes rääkis, et võistlustingimused avaldati juunikuus ning Marleeni tee võistlustele algas juba siis. „Võistlustöö planeerimine on pikk protsess, mis hõlmab endas paljude ideede katsetamist ja arendamist, tehniliste oskuste harjutamist, ajastamise planeerimist ja tehniliste tingimustega arvestamist,“ rääkis Läll. Ta lisas, et viimases harjutamise etapis tuleb leida ka nooremalt kursuselt abiline, kellega koostöö pingelistes situatsioonides sujuks ja kes oskaks vajalikul hetkel võistlejale tuge pakkuda.
Läll rääkis, et võistlustöö esimese käigu, suupiste serveerimise alused pidi iga võistleja ise kaasa võtma ning Kehtna KHK puitklotsidest aluse valmistas kohalik puutöövõlur Andres Angerma. „Olen Marleeni ja Ralfi tööga väga rahul. Konkurents oli tugev ja võistluste tase väga kõrge. Võistlustööd saab õpperestoranis Neljapäev maitsta ka 1. aprillil Marleeni restoranipäeval,” ütles õpetaja.

Esikoha saavutas võistlusel Tartu KHK õpilane Carina-Elisabeth Hade ning kolmanda koha Alice Adamson Järvamaa kutsehariduskeskusest. Žüriiliikme ning restorani Wicca peakoka Angelica Udekülli sõnul saab seekordsete võistlejate puhul tõsta esile head tehnilist võimekust ja julgeid katsetamisi. „Eesti kokandusel on suur ning lootusrikas tulevik!”
Noorkoka võistluse peaeesmärk on propageerida koka eriala ja teadvustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust, samuti võimaldab see kutseõppeasutuste õppuritel näidata oma erialaseid oskusi ja tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ning populaarsust. Võistlusi hindas kõrgetasemeline ja rahvusvaheline kohtunike žürii, mis koosneb kahest köögikohtunikust ja kuuest maitsekohtunikust.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised