1.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
TarbijaLäti leivadessert

Läti leivadessert

Helerin Väronen

Järgmine kolmapäev, 18. november on Läti Vabariigi iseseisvuspäev ja Läti saab 102-aastaseks. Tegelikult nimetatakse seda päeva ametlikult küll Läti Vabariigi väljakuulutamise päevaks, viidates sellele, et iseseisvumine ei alanud vabariigi väljakuulutamisega. Selle päeva tähistamiseks võiks meilgi olla laual midagi lätlaste köögist. Paljuski on me toidud muidugi sarnased, kuid leiab siiski ka neile iseloomulikke roogasid, mida meil väga ei leidu.

Vaja läheb: 10 viilu tumedat leiba või 150 g riivleiba, 2 tl jahvatatud kaneeli, 4 sl suhkrut, 400 g pehmet kohupiima või 4 dl vahukoort, 1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut, 200-300 g suhkruga hõõrutud jõhvikaid.

Tee nii: Riivi leivaviilud (või kasuta riivleiba). Pane riivleib mittenakkuvale pannile, lisa 2 sl suhkrut, kaneel ja rösti tasasel tulel umbes 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni riivleib on kuldpruun ja aromaatne (ära kõrveta!). Lase jahtuda. Sega toasoe kohupiim, 2 sl suhkrut ja vanilliekstrakt (või vanillisuhkur) ühtlaseks kreemiks. (Kui eelistad vahukoort, klopi rõõsk koor suhkru ja vanilliga kohevaks). Pane veidi üle kolmandiku riivleivasegust klaaskausi põhja, sellele määri umbes pool kohupiimakreemist. Siis tõsta peale pooled jõhvikatest. Siis jälle riivleib, kohupiimakreem ja jõhvikad. Kõige peale puista ülejäänud riivleivasegu (viimane kiht võib olla üsna õhuke) ja kaunistuseks mõned jõhvikad. Lase enne serveerimist 4-5 tundi taheneda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare