9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedNaabrivalve – hooli, märka, reageeri!

Naabrivalve – hooli, märka, reageeri!

Jüri Siim, Eesti Naabrivalve maakondlik arendusjuht

Eelmisel nädalal allkirjastati Kohila vallas naabrivalvega liitumise neljapoolne leping. Naabrivalve piirkonna moodustamiseni jõudsid Rabivere küla 31 majapidamist. Sektori vanema Kristi Kontsoni sõnul oli märgata võõraste liikumist külas ja kuna oli ka vargusjuhtum, jõuti elanikega arutades arusaamisele, et on vaja tugevdada turvaolukorda.
Ajendiks sai ka Eesti Naabrivalve esindaja külaskäik selgitustega naabrivalve olemusest, mis hajutas viimasedki kahtlused liitumise kasulikkusest. Kuna naaberkülas naabrivalve piirkond juba tegutseb, otsustati ühiselt ka oma küla naabrivalve plakatitega märgistada. Kokku on vallas naabrivalvega liitunud kuus piirkonda 222 majapidamisega. Raplamaal tervikuna on naabrivalve piirkondi 39 771 majapidamisega. Selle näitajaga on maakond kindlalt Eesti kolme suurema seas.
Kui külarahvas hoolib üksteise tegemistest, soodustab see ka turvatunnet. Naabrivalve annab selleks esmase ja odavaima võimaluse.

Turvalisus on koostöösloodud väärtus

Inimesed on hakanud üha rohkem tunnetama vajadust kaitsta oma vara ja turvalist elukeskkonda.
Naabrivalve eesmärk on tõsta elanikkonna turvalisust kodudes ja lähiümbruses elanike endi aktiivse tegutsemise tulemusel. Ühisesse tegevusse kaasatakse naabrid, politsei, kohalik omavalitsus ning naabrivalve ühing. Sel aastal möödub 20 aastat Eesti Naabrivalve loomisest. Kokku on liitunud üle 11 000 majapidamise enam kui 500 paigast.
Naabrite koostöö on piirkonna turvalisuse nurgakivi, mis toimib põhimõttel hooli, märka, reageeri. Naabrivalve abil on lihtsam naabritega tuttavaks saada ja niimoodi on kergem märgata võõraste kahtlast tegevust. Naabrivalve plakatid ja kleebised eristavad teie piirkonna ning teevad teie tegevuse nähtavaks ka teistele. Loodud piirkondade sektorivanematega vesteldes ilmneb, et juba naabrivalve plakatite ülesseadmine loob turvalisema elukeskkonna.

Meeldetuletamiseks mõned lihtsad turvasoovitused:
Korralik uks ja lukk aitavad kodu turvalisemaks muuta.
Uksesilm aitab kindlaks teha, kes ukse taga.
Ka kodus olles hoia välisuks lukus.
Eramaja puhul aias töötades hoia majauks lukus, sest Sa ei näe ega kuule, mis teiselpool maja toimub.
Aiatööde lõpetades paiguta aiatööriistad kuuri, keldrisse või garaaži.
Kui jalgrattasõit tehtud, vii see tuppa, kuuri või garaaži. Aeda järelevalveta jättes võib sellest ilma jääda. Kehtib ka teiste kergesti kaasa võetavate spordivahendite kohta, nagu rulluisud jm.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare