spot_img
2.2 C
Rapla
Kolmapäev, 8 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
UudisedRaplamaa õpilaskodud majutavad nii lapsi, kui ka külastajaid

Raplamaa õpilaskodud majutavad nii lapsi, kui ka külastajaid

Stina Andok

Raplamaal pakuvad majutusteenuseid peamiselt koolide juures tegutsevad õpilaskodud. Uurisime, kui usinasti õpilased neid majutusteenuseid kasutavad.

Rapla ühiselamus on kõik toad hõivatud

Pärast seda, kui Rapla ühisgümnaasiumist sai Rapla Kesklinna kool ehk gümnaasiumist sai põhikool, andis kool endise ühiselamu haldamise üle vallale. Ühiselamu peaülesanne aga säilis, endiselt ööbivad seal vajadusel peamiselt gümnaasiumiastme õpilased.
Rapla Varahalduse juhataja Margit Pärna sõnul on ühiselamus hetkel kõik toad hõivatud ning majutusteenuseid kasutavadki Rapla riigigümnaasiumi õpilased, keda majutatakse esmajärjekorras. „Põhikooli õpilasi majutame ainult erandjuhtudel,” ütleb Pärna. Vabade tubade olemasolul majutatakse ajutiselt ka inimesi, kes vajavad ööbimiskohta oma töökohustuste tõttu, või inimesi, kes osalevad erinevatel üritustel. Pärna sõnul on olnud ka lihtsalt turiste ja matkajaid.
Praegu toimetab ühiselamu ruumides ka tugikeskus Vahtra. Varem Rapla hooldekeskuses tegutsenud tugikeskus koliti ajutiselt ühiselamusse seoses hooldekeskuse remondiga.

Eidapere õpilaskodus on vabu kohti

Balti Sotsiaalteenused OÜ juhatuse liikme Rein Järviku sõnul kasutab Eidapere õpilaskodus majutusteenuseid hetkel kaksteist last ning vabu kohti jagub. Kokku on võimalik õpilaskodus majutada kolmkümmend inimest. Teised inimesed, kes ei ole õpilased, kasutavad õpilaskodu majutusvõimalusi peamiselt suvisel ajal, kui lapsed on koolivaheajal.

Vana-Vigalas saavad öömaja nii põhikooli kui ka tehnikumi õpilased

Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli direktori Enn Roosi sõnul on kooli õpilaskodus kokku 332 kohta. Pärast põhikooli lõppu kooli õppima tulnud statsionaarseid õpilasi elab õpilaskodus 135.
Lisaks kasutavad majutusteenust seal täiskasvanud tsükliõppijad, keda on koolis kokku 176, aga ööbijate koguarvu on Roosil keeruline öelda, kuna nad ööbivad vastavalt vajadusele ja mitte iga õppesessiooni ajal.
Muudest inimestest ööbivad õpilaskodus direktori sõnul külalisõpetajad, keda on kokku neliteist ja kes käivad tunde andmas kaugemalt. Mõnikord kasutavad kooli majutusteenuseid ka inimesed, kes teevad kooli juures tööd, näiteks ehitajad.
„Üldiselt on meile õpilaskodu väga tähtis, sest lähtuvalt kooli asukohast ja ühistranspordikorraldusest ei ole õpilastel iga päev võimalik kodus käia ning valdav osa elab õpilaskodus,” ütleb Roosi.
Vana-Vigala põhikooli direktori Margit Liira sõnul kasutab põhikool Vana-Vigala TTK õpilaskodust ühte osa ning sel õppeaastal on õpilaskodus 29 õpilast. Samal ajal kohti, mida põhikooli õpilased saaksid kasutada, on kokku 40. „Riiklikult rahastatavaid kohti on aasta lõpuni 31, nii et täitmata on veel 3 kohta,” ütleb ta. Põhikooli õpilastele mõeldud majutusruume kasutavad ainult põhikooli õpilased. Õpetajad ja külalised nendes ööbida ei saa.

Kehtnas leiavad kasutust nii õpilaskodu kui ka hosteli toad

Kehtna kutsehariduskeskuse õpilaskodu teenuseid kasutab praegu pidevalt umbes 80 õpilast, aga vabade tubade ja kohtade arv muutub tihti. Õpilaskodu poole peal on ühe- ja kahekohalised toad ning kokku on seal 128 kohta. Hosteli poolel on 73 voodikohta.
„Kuna meie koolis käivad ka täiskasvanud õppijad, kes käivad kohal kord kuus kolmel päeval, siis majutub ka osa neist meil,” selgitab Kehtna KHK arendusosakonna projektijuht Mariliis Vest. Lisaks kasutavad sealseid majutusteenuseid aeg-ajalt teised inimesed, kes ei ole õppurid. Üldiselt soovijatele ikkagi vaba tuba leitakse, kui just parasjagu ei ole toad suurema laagriliste seltskonna kasutuses.
Vesti sõnul on Kehtna KHK-s majutust leidnud väga erinevad inimesed. Nii näiteks on seal ööbinud töömehed, kes teevad töid vallaobjektidel, aga ka inimesed, kes on osalenud kooli pakutavatel tasuta ja tasulistel koolitustel. Eelmisel nädalal olid majas näiteks pottsepad ja ka ETV võttegrupi inimesed, kes filmisid Kehtna KHK tehnikamajas telesaadet „Noor meister”.
Suvisel hooajal leiavad Kehtnas majutust nii laste kui ka täiskasvanute laagrid ja suvepäevad. Vest toob näitena Edelaraudtee suvepäevad, millest võttis osa 300 inimest. Kõigi mahutamisel võeti appi välivoodid. „Suviti, kui meie enda õpilasi majas ei ole, oleme kõige suurem Raplamaa majutusasutus,” teab Vest.

Märjamaa spordihoone on valmis õpilasi majutama

Sel suvel valminud Märjamaa spordihoones on olemas ka majutusvõimalus ning räägitud on selle võimaluse pakkumisest gümnaasiumi õpilastele. SA Märjamaa Valla Spordikeskus juhatuse liige Mart Tilk kinnitab, et spordihoone poolt on valmisolek õpilasi majutada täiesti olemas, kuid otseselt seda teemat veel arutatud ei ole. Siiani on pakutud majutuse võimalust õpetajatele ja seda kasutab üks õpetaja.
„Kuna spordihoone majutus on projekteeritud ja ehitatud eelkõige spordihoonega seotud majutusvajadusi silmas pidades, me teatud vajadusi rahuldada ei saa. Näiteks toidu valmistamise võimalus meie majutuses puudub. Kuid oleme avatud läbirääkimistele ja omalt poolt valmis tegema soodustusi, kui selline vajadus peaks tekkima,” ütleb Tilk.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused