4.4 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedKirikutes kehtestati pandeemia tõttu rangemad reeglid

Kirikutes kehtestati pandeemia tõttu rangemad reeglid

Siim Jõgis

Alates esmaspäevast, 16. novembrist kehtivad kirikutes karmimad reeglid, et pidurdada Covid-19 levikut. Eesti luterikiriku (EELK) valitsus andis eelmisel nädalal välja korraldused vaimulikele ja kiriklike asutuste juhtidele seoses uue olukorraga.


Advendi- ja jõuluaeg on tulemas ning kirikuvalitsuse teates seisab, et nende tähistamine sõltub suuresti kirikutest endist ning kuidas praeguse olukorraga toime tullakse. Kirikuvalitsuse edastatud suunised on kõigile kättesaadavad EELK veebilehel. Need lähtuvad otseselt vabariigi valitsuse juhistest, kuidas praeguses olukorras käituda.
Näiteks on välja toodud, et kirikutes ning koguduse ruumides peavad olema desinfitseerimisvahendid ning nende kasutamist tuleb julgustada. Ette on nähtud, et luua tuleb võimalus kaitsemaskide ostmiseks või tasuta jagamiseks. Samuti on välja toodud, et maski kandmine ei ole nõutav juhul, kui on võimalik kiriku külastajad paigutada istuma hajutatult üle ühe pingirea. Samal ajal võib kirikusaalis viibida kuni 750 inimest. Kui aga inimesed istuvad igas pingireas, on kaitsemaski kasutamine nõutav.
Lääne-Harju praost ning Hageri Lambertuse koguduse õpetaja Jüri Vallsalu ütles, et neid nõudeid on Hageri kirikus täidetud kevadest saati. Olemas on käte desinfitseerimisvahendid ja vajadusel ka mask, kui inimesel endal on see koju jäänud. Ta tõi näite möödunud pühapäeval, 15. novembril toimunud jumalateenistuselt, kus enamik inimesi kandsid maski. “Mõnel üksikul ei olnud seda. Vanemad inimesed on arusaadavalt kartlikud ja kannavad maski,” lausus ta.
Kaitsemaski või visiiri tuleb kanda ka vaimulikul ning samuti tuleb tal desinfitseerida käsi. Eriti oluline on see armulaua jagamise käigus, sest siis on kontakt jumalateenistusel osalejatega kõige vahetum. Vallsalu ütles, et armulaua kord võib kirikutes varieeruda, kuid selge on see, et inimeste vahel tuleb hoida kahemeetrist distantsi. Üks võimalus on käia armulaual ükshaaval ja kordamööda. Seda saavad vaimulikud vaadata kohapeal ja korraldada vastavalt vajadusele.
Kirikuvalitsuse teates seisab, et viirusega nakatunute seas on ka vaimulikke ja kirikutöö tegijaid. “Riiklike regulatsioonide ja korralduste ennetamiseks soovib kirikuvalitsus anda Vabariigi Valitsusele aga selge sõnumi, et me suudame ise ilma riigi sekkumiseta oma elu kirikus viiruse levikuga seoses reguleerida,” seisab teates. Peapiiskop Urmas Viilma lisas, et järgmised nädalad võivad tuua veel täiendavaid juhiseid ja korraldusi, kui midagi täiendavat lepitakse kokku Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute juhtide või siseministeeriumi eestvõttel.
Kirikuaasta hakkab lõppema. Eeloleval pühapäeval, 22. novembril peetakse igavikupühapäeva ning sealt edasi järgmisel pühapäeval on juba esimene advent. Jõulude ajal ning enne seda advendi jooksul on kirikutesse oodata rohkem inimesi ning kehtestatud reeglitest kinnipidamine on eriti tähtis. Vallsalu tõi välja, et kui valitsus peaks keelustama suured rahvakogunemised, tuleb mõelda ka sellele, kuidas oleks kõige parem jõulujumalateenistusi korraldada. Selleni on siiski veel üle kuu aja aega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare