spot_img
-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 29 nov. 2022
spot_imgspot_img
UudisedTormituultest põhjustatud rikked on kontrolli all

Tormituultest põhjustatud rikked on kontrolli all

Möödunud ööpäeval puhus tugev sügistuul ning murdis puid mitmes maakonnas. Sügistormide saabudes soovitab Lääne päästekeskus kõigil inimestel läbi mõelda, kas nemad ja nende kodu on valmis olukorraks, kui õues möllavad marutuuled ning elekter on katkenud. Enamasti ei tule torm nii ootamatult, et selleks valmistuda ei jõuaks. Laadige mobiiltelefonide akud täis, võimalusel hankige lisaks ka akupank. Samuti võiks igas kodus varuks olla mõne päeva jagu joogivett ja toitu. Vaata, mida hädaolukorraks koju varuda: https://www.rescue.ee/et/juhend/soovituslik-haedaolukorra-varu

Kuidas tormiks valmistuda?

 1. Korja õuest kokku kerged esemed ja lahtine mööbel.
 2. Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
 3. Sulge kõik uksed ja aknad.
 4. Arvesta võimalike elektrikatkestustega. Lae mobiiltelefoni aku, otsi taskulamp jne.
 5. Varu joogivett, toitu, patareisid ja autokütust.

Tormi ajal

 1. Püsi siseruumides.
 2. Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon.
 3. Sõidukit juhtides vali sobiv kiirus. Arvesta, et teele võib takistusi kukkuda.
 4. Tugeva vihma korral peata sõiduk teeserval ning lülita sisse ohutuled.
 5. Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Eesti Energiat numbril 1343 ja häirekeskust numbril 112.
 6. Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Öötundidel Eestisse jõudnud tormituuled on põhjustanud üle Eesti kümneid rikkeid, kuid olukord Elektrilevi võrgus on hommikuse seisuga kontrolli all. Eelkõige suursaartel ning mandri läänerannikul tormi mõõtmed võtnud tuul on Elektrilevi võrgus vooluta jätnud 2731 majapidamist. Seisuga 11.10 on kõige rohkem vooluta majapidamisi Harju (695), Saare (563) ja Tartu (310) maakonnas. Rapla maakonnas on hetke vooluta majapidamisi 68.

Kuna tuul on jätkuvalt väga tugev ja mõnes piirkonnas prognoosi järgi ka tugevnev, on ohutuse seisukohast teatud liiki töid tormituultega keerukas teostada ning seetõttu võib rikete likvideerimine oodatust enam aega võtta. Elektrilevi koos partneritega teeb kõik võimaliku, et rikete korral vool võimalikult kiirelt majapidamistesse tagasi tuua.

Ilmateenistuse info kohaselt puhub täna edelatuul sisemaal puhanguti kuni 20, rannikul kuni 23, saartel ja Soome lahe ääres kuni 25 m/s. Tormiks kvalifitseerub tuul, mis puhub tugevusega 21 m/s või enam.

Elektrilevi paneb inimestele südamele, et katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda, kuna juhtmete alune maapind või olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Liinile langenud puu või mõne muu ohtliku olukorra fikseerimisel tuleb helistada rikketelefonil 1343 või hädaabinumbril 112.

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Hmmm
19/11/2020 12:19

Tuult polnud ollagi juba rikked taga.

Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused