4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedVabadussõja mälestussamba puhastamine on valla plaanides

Vabadussõja mälestussamba puhastamine on valla plaanides

Rapla kirikuaias asuv Vabadussõja mälestussammas on vajanud põhjalikku puhastust juba mõni aasta. Rapla vallavalitsuse meediaspetsialist Katrin Kruusimägi ütles, et ausamba korrastamine on valla järgmise aasta plaanides ning 23. juuni võidupüha puhul loodetakse pärjad asetada juba puhastatud ausambale.

EELK Rapla Maarja-Magdaleena koguduse õpetaja Mihkel Kukk meenutas, et viimati võeti ausamba põhjalik puhastamine ette 2007. aastal. Korda tehti see vahetult enne seda, kui toonase Rapla ühisgümnaasiumi staadionil toimus üleriigiline võidupüha paraad. Nüüd on sellest möödas 13 aastat ja rohkemgi.

Koguduse liige Marje Leipalu ütles, et monument on vajanud põhjalikku puhastamist juba mitu aastat ning avaldas heameelt, et Rapla vallavalitsus on võtnud selle oma plaanidesse. Ka õpetaja Mihkel Kukk ütles, et see teeb heameelt, kui monument ära puhastatakse. Tähtis on see ka sellepärast, et järgmisel aastal saab Rapla kirik 120-aastaseks ning on hea, kui selle puhul saab monumendi korda.

Kiire jalutuskäik kirikuaeda näitab selgelt, et mälestussammas vajab tõepoolest hoolitsemist. Mustus on kogunenud nii samba jalamile, ülemisele osale kui ka rõngasristile selle peal. Heakorratööde eest samba ümbruses on seni hoolitsenud vabatahtlikud koguduse liikmed. Samuti on vald ostnud sinna suvisel ajal lilled. „Ausamba korrastamine on täiesti järgmise aasta plaanis ja vallaarhitekt on sellel teemal juba ka Muinsuskaitseametiga suhelnud. Võidupühaks loodame pärjad juba korrastatud ausambale panna,” sõnas Rapla vallavalitsuse meediaspetsialist Katrin Kruusimägi. Ta lisas: „Muinsuskaitseamet kinnitab esmalt kava, mille alusel hakatakse sammast korrastama ja kiidab heaks ka ehitaja. Päris nii ei ole, et igaüks võib hakata sellega toimetama.”

Praegune Vabadussõja monument avati kirikuaias 23. juunil 1989, skulptor oli Tõnu Maarand. Monument on pühendatud Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenud 142 Rapla kihelkonna mehe mälestusele. Esimest korda pühitseti Vabadussammas 30. septembril 1923 (autor skulptor Jaan Koort), kuid 1940. aastal see lõhuti.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Möö 👽
2. dets. 2020 10:13

97 aastat tagasi oli olukord selline https://youtu.be/Y_kQJRD_sy4