-0.1 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
SisuturundusKuidas valida madratsit?

Kuidas valida madratsit?

Sisuturundus

Korralik madrats on väärt investeering, mida tasub oma tervise ja töövõimekuse huvides teha. Lünklik ja ebapiisav uni põhjustab väsimust ning mälu- ja tähelepanuhäireid, mis pikas perspektiivis võib palju kahju teha. Uni on üheks immuunsüsteemi aluseks ja selle vähesus teeb meid vastuvõtlikumaks erinevatele viirustele.

Madratsil on une kvaliteedi määramisel täita oluline roll. Sageli arvatakse, et kvaliteetne madrats on liiga kulukas. Siinkohal tasuks meeles pidada, et tegemist on pikaajalise investeeringuga, sest kvaliteetse madratsi eluiga on kuni 10 aastat. Järgnevalt selgitame, millest sõltub madratsi hind ja millele peaks madratsi valimisel tähelepanu pöörama.

Millele mõelda enne madratsi ostmist?

Kindlasti tasuks enne madratsi ostmist uurida tootja tausta ning usaldada pigem tuntud ja pikema ajalooga tootjaid. Sel juhul on oluliselt väiksem võimalus, et toote koostamisel on kasutatud sertifitseerimata ning potentsiaalselt tervisele ohtlikke materjale.

Enne ostu tegemist tuleks mõelda järgmistele küsimustele:

  • Kas madrats peaks olema pehme, keskmise jäikusega või jäik?
  • Kas madrats peaks olema vedrudega või ilma?
  • Millistes mõõtudes peaks madrats olema?
  • Kas mul esineb allergiaid või seljaprobleeme?

Sobiva jäikusega madratsi leidmiseks õiget valemit pole, sest tegu on eelkõige tunnetusliku küsimusega. Küll aga kehtib enamikul juhtudest tõde, et mida raskem on magaja, seda jäigemat madratsit ta vajab. Sinu jaoks sobiv voodimadrats ei tohiks tunduda liiga pehme ega liiga kõva. Kui juhtub, et ühes voodis magavad kaks väga erinevate kehakaaludega inimest, siis on võimalus kasutada kahte kitsamat erineva jäikusega madratsit ning nende peal üht laia kattemadratsit. Laias laastus jagunevad madratsid kaheks – vedrudega madratsid ja vedrudeta madratsid. Sobiva valimisel tuleks taaskord lähtuda maitsest. Mõõtude osas on üldjuhul tavaline, et standardne mõõt on näiteks 160×200. Kuid kui sinu voodi on veidi laiem või kitsam, siis tasuks ka veenduda, et madrats sinna mahub.

Allergikutele soovitatakse leida madrats, mille katet on võimalik eemaldada ning pesta. Veelgi parem on, kui soetada madratsi peale lisaks kattemadrats, mida on võimalik pesta.

Kuidas kaupluses madratsit proovida?

  1. Tunne end vabalt ning heida voodisse pikali.
  2. Proovi erinevaid asendeid, näiteks oma lemmikasendit, milles tavaliselt magad.
  3. Tunneta oma keha kumerusi. Madratsi jäikuse sobivuse testimiseks on hea nipp panna käsi selja keskosa ja madratsi vahele. Kui saad seda teha ilma pingutuseta ning jääb isegi üle, siis on madrats arvatavasti liiga jäik. Sama kehtib ka vastupidi – kui käsi mahub keha ja madratsi vahele vaevaliselt, on madrats liiga pehme.
  4. Lama külili ja tunneta tasakaalu. Kui kaldud kergesti ühele või teisele poole, on madrats liiga jäik. Kui aga vajud liialt sügavale ja pöörata on raske, on madrats liiga pehme.
  5. Proovi madratsit koos erinevate kattemadratsitega ning tunneta nende erinevusi. Madratsi mugavus võib erinevate kattemadratsitega varieeruda.
  6. Analüüsi kogetut ning proovi järgmist madratsit.

Miks ei sobi odav madrats igapäevaseks kasutamiseks?

Madratsite hinnad on väga erinevad sõltudes nii tootjast kui ka tehnoloogiast, vedrustussüsteemi struktuurist ning kasutatavast materjalist. Soodne madrats sobib hästi näiteks külalistetuppa või suvilasse, kus ei ööbita aastaringselt. Igapäevaseks kasutamiseks tasub aga soetada kvaliteetsem ning kallim madrats. Isegi kui soodne madrats võib tunduda mugav ja pealtnäha viisakas, on selle eluiga igapäevasel kasutamisel lühike ning see hakkab juba mõne aasta pärast unekvaliteeti mõjutama. Kvaliteetse madratsi eluiga seevastu on tavaliselt kuni 10 aastat.

Kuidas pikendada madratsi eluiga?

Selleks, et ise madratsi eluiga pikendada, tuleks seda ümber pöörata ja keerata iga kolme kuu tagant. Lisaks pööramisele tuleks ka peatsi ja jaluse poolt regulaarselt muuta. Vältida tuleks madratsi kloppimist õues, sest see deformeerib vedrusid. Pigem võiks madratsit mõlemalt poolt regulaarselt tolmuimejaga puhastada. Plekieemaldamiseks tuleks valida vähese kloorisisaldusega vahend ning vältida vee madratsile kallamist. Samuti pole mõistlik tuleohu tõttu madratsit triikida ega voodit triikimislauana kasutada.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Maria Kuznezova
11. märts 2021 14:01

Madratsit on raske valida. Kuid ma ostsin selle ja mulle meeldib see siiani.https://yourroom.ee/products/matras-optima-mix-nezavisimye-pruzhiny1400x2000mm19210202165419

Otto
5. mai 2022 12:52

Madratsi valimine pole keeruline. Peate lihtsalt minema füüsilisse poodi ja proovima. Pealegi meeldivad lonad paljudele müüjatele (https://www.lonas.ee/lastele/laste-madratsid/
) on 90-päevane tagastuspoliitika, nii et kui te ei ole oma ostuga rahul, saate selle hõlpsalt tagastada.