26.1 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
Artikkel30 aastat Kaitseliidu Rapla maleva ajalugu jõudis kaante vahele

30 aastat Kaitseliidu Rapla maleva ajalugu jõudis kaante vahele

Kaitseliidu Rapla malev sai tänavu aprillis 30-aastaseks. Ümmarguse juubeli puhul ilmus seda perioodi tutvustav raamat “Kaitseliidu Rapla Malev 30”. Ilmavalgust nägi see loetud nädalad tagasi ning seda esitleti 3. detsembril Rapla keskraamatukogus läbi viidud koduloopäeval.

Teoses on 170 lehekülge ning sinna on mahtunud nii ülevaade kolmekümneaastasest ajaloost kui ka rohkelt illustreerivat materjali. Raamatu toimetaja ja koostaja Aare Hindremäe ütles, et rohke pildimaterjali kasutamine oli taotluslik. “Kui lugeja teeb raamatu keskelt lahti, hakkavad kõigepealt silma ikka pildid, mitte mahukad tekstid,” sõnas Hindremäe. Palju pilte jäi tegelikult ka välja. Kaitseliidu Rapla maleva pealik major Valjo Tooming lisas, et pilt räägib teatavasti rohkem kui tuhat sõna ning seetõttu neid rohkesti leiabki. Kõige vanem pilt ulatub tagasi Vabadussõja aegadesse ning pärineb 1919. aastast.


Raamatus on käsitletud Kaitseliidu Rapla malevat tervikuna koos naiskodukaitse, kodutütarde ja noorkotkastega. Lisaks on juttu veel maleva liikmete sportlikust tegevusest. Tegemist ei ole kindlasti kroonikaga, mis loeb kokku kõik kolmekümne aasta jooksul peetud sündmused. Pigem vaadatakse olnud ajale tagasi laiema pilguga. Teosest leiab lisaks ajaloole näiteks ka persoonilugusid ja tabelid inimestest, keda Rapla malev on aastate jooksul tunnustanud.
Koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu jäi aprillis ära maleva aastapäeva tähistamine ning samuti jääb ära maleva jõulupidu. Valjo Tooming tõi välja, et seega saabki raamatu ilmumist pidada kõige olulisemaks kolmekümnenda aastapäeva tähistamise viisiks. Pidulikkust lisab seegi, et raamatu esimestel lehekülgedel jagab oma meenutusi praegune kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem. Kaitseliidu Rapla maleva liikmena kirjutab ta üheksakümnendate aastate algusest ja sellest, kuidas käidi Narvast ida pool piiritulpasid maha panemas. Aare Hindremäe rääkis, et kui ta pöördus kindralmajor Heremi poole palvega artikkel kirjutada, oli kindral kohe nõus ja nädala ajaga sai asjad joonde aetud.


“Kaitseliidu Rapla Malev 30” vabamüüki ei lähe ning seega ei maksa seda raamatupoodidest otsida. Kui keegi soovib seda soetada, saab seda teha Kaitseliidu Rapla maleva staabist. Teine võimalus seda osta avaneb 19. detsembril Rapla keskväljakul Jõulumaa üritusel. Seal on Kaitseliidu esindus väljas. Teost saab laenata ka Raplamaa raamatukogudest. Kokku kinkis Rapla malev maakonna raamatukogudele kolmkümmend eksemplari ning lisaks läks osa raamatuid koolidesse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare