-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
UudisedKuusemüüjaid ootab ees aasta tuliseim nädalavahetus

Kuusemüüjaid ootab ees aasta tuliseim nädalavahetus

Varasemate aastate kogemus ütleb, et eesootav nädalavahetus tõotab tulla jõulupuude müüjatele erakordselt tihe – just viimasel nädalavahetusel enne jõululaupäeva tärkab kõige suurem huvi. Jõulupuu oleks aga saanud tuppa hankida juba kaks nädalat tagasi.

Soovi korral oleks huviline leidnud jõulukuuse juba novembri lõpus. Alates 5. detsembrist on Raplas Rappeli keskuse kõrval olnud väljas ettevõtte Artiston OÜ esindus. Ettevõttel on müügipunkte üle kogu Eesti, kuid Rappeli keskuse kõrval asuval platsil on nad väljas viiendat aastat. Klientidega suhtleb ning aitab õiget puud välja valida Elvar Liiv. Valikus on nulg, hõbekuusk, Serbia kuusk ja harilik kuusk.

Liiv rääkis, et kui kliendid soovivad juba detsembri esimeses pooles jõulupuu tuppa tuua, siis eelistataksegi nulgu. See püsib pikemalt ning okkaid pudeneb vähem. Mida lähemale jõuavad jõulud, seda enam eelistatakse kuuskesid. “Praegu ongi justkui üleminekuperiood, kus nulgude asemel hakatakse ostma rohkem kuuski,” rääkis Liiv. Müügil olevad nulud on tulnud Taanist ning kuused Lõuna-Eestist Hummulis asuvast kasvandusest. Valikus on lühikesi ühemeetriseid kuuski, kuid on ka pikemaid. Liiv sõnas, et soovi korral saab tellida ka kuni neljameetrise jõulupuu, aga sel juhul tuleb teha eeltellimus.

Ta lisas, et jõulupuid on käidud ostmas nii koju kui ka kontorisse. Kõige tihedamaks müügiperioodiks plaanibki ta eesoleva nädalavahetuse. Nad on avatud ka jõululaupäeval, aga mitte enam kella kaheksani õhtul.

Härgla

Ligikaudu kahekümneaastase kogemusega jõulupuude müüja on Ardi Soovik, kes müüb ainult enda kasvatatud puid. Härgla piirkonnas asub tal kaks istandust, kus kasvavad nii nulud kui ka kuused. Soovik rääkis, et enamasti tulevad kliendid ise tema juurde puud valima, kuid võimalik on ka kojuveoteenus. Kuna kogemust on tal kahekümne aasta jagu, oskas ta öelda, et kõige tihedamat nõudlust võib oodata lähimate päevade jooksul.

Välja on kujunenud kindel kliendibaas, aga tuleb ka uusi huvilisi. Soovik ütles, et kui ta varem Maardu piirkonnas jõulukuuski müüs, oli küll välja kujunenud kindel kliendibaas, aga nüüd on seda vähem. Harva tuleb ette seda, kui huvilised juba novembris uksele koputavad. Kui seda juhtub, siis tavaliselt on need asutused ja mitte eraisikud. „Kaks viimast nädalat enne jõule on see aeg, kui kõige enam ostmas käiakse. Näiteks käis eile (esmaspäev, 14. detsember) kaks klienti. Tavaliselt lasen neil ise istandusest puu välja valida ja pärast maksavad selle eest,” rääkis Soovik.

Kohila

Viimased kakskümmend aastat on hobikorras tegelenud jõulupuude müügiga Riigikogu saadik Heiki Hepner. Ta ütles, et alguse sai see tema huvist dendroloogia vastu ja seetõttu tulid kohalikud Kohila elanikud küsima, kas tema käest saaks jõulupuud osta. “Kui tulid kuuse sooviga Kohila vallas tegutsevad kogudused ja lasteasutused, tegin otsuse, et kingin neile jõulupuud. Ja nii on see iga aasta olnud 2000-ndate teisest poolest. Nemad ongi tavaliselt esimesed kuuskede saajad enne esimest adventi või üsna jõulukuu alguses,” rääkis Hepner.

Kuna tegemist ei ole põhitööga, on ta põhiliselt keskendunud kahele viimasele nädalavahetusele enne jõulupühi. Abiks tulevad ka pojad, kui endal on parajasti kiire aeg. Enamik kliente on Kohila elanikud, ent puid on käidud tema käest ostmas naabervaldadest ning isegi Tallinnast. “Ma ei ole orienteerunud puude masskasvatamisele, seepärast olen loobunud ka hulgikauplemisest. Minul kasvavad jõulupuud grupiti arboreetumis/dendropargis. Mõnes mõttes võib seda nimetada ka poollooduslikuks mahekasvatuseks, sest ma ei kasuta väetisi ja taimekaitsevahendeid ning jõulupuude grupid asuvad suuremate puude vahel justkui metsas. Siiski tuleb puudel võra kujundada vähemalt korra aastas,” rääkis Hepner.

Lisaks kuuskedele on müügis veel ebatsuugad, et pakkuda suuremat valikut. Just ebatsuugade kasvatamine on tema sõnul eriline väljakutse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare