-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelVesiroosi kooli õpilased valmistasid eriliste mustritega kuuseehteid

Vesiroosi kooli õpilased valmistasid eriliste mustritega kuuseehteid

Rapla Vesiroosi koolis on tavaks saanud ehtida kooli jõulukuused õpilaste nobedate sõrmede all valminud käsitööehetega. Nii eelmisel aastal kui ka tänavu kudusid usinad ja tublid 9. klasside õpilased käsitöötundides jõulukuulikesi.
Tegemiseks kasutati ühte õpetust ja kolme erinevat mustrit. Mustrid teeb eriliseks asjaolu, et kasutatud on Rapla kihelkonna kinda- ja sokikirju, Hageri sukakirja mustrit ja lisaks ka vesiroosikirja. Õpilasi juhendas käsitöö ja kodunduse õpetaja Terje Raudsepa.
Iga õpilane kudus kolm jõulukuulikest: ühe valge pitsilise vesiroosikirjaga ja ühe valge palmikutega Hageri sukakirjaga. Lisaks said õpilased endale meelepärase mustri kolmanda jõulukuulikese kudumiseks valida Rapla kihelkonna soki- või kindakirjade hulgast. Kokku kooti sel aastal umbes 60 kaunist jõulukuulikest, mis koos eelmisel aastal kootud kuulikestega läksid kuuskede ehtimiseks.
Kudumisega tehti algust sügisel. Aega nende tegemiseks jäi Pudrukuu ja Leivanädala kõrvalt 8-9 nädalat. Novembri lõpuks pidid olema jõulukuulid kootud ja viimistletud, et detsembri alguses saaksid ehted juba jõulupuid ehtida.
Raudsepa sõnul on neil klassis Rapla kihelkonna rahvarõivad õpilastele vaatamiseks kogu aeg silme ees. Ehete tegemine nägi välja nii, et esmalt valiti lõngad, vardad, tutvuti mustriskeemide, tingmärkide ja valmistamisõpetustega. Rapla kihelkonna soki- või kindakirjade hulgast sai õpilane ise valida endale meelepärase mustri jõulukuulikese kudumiseks. Kui kuulid olid kootud, täideti need täitematerjaliga, peideti lõngaotsad ja heegeldati külge riputusaas.
Esimesed jõulukuulid valmisid Raudsepa sõnul ikka aeglasemalt, iga järgmine aga aina kiiremini.
“Ka kudumise kiirus ja vilumus on igal õpilasel erinev, mõni õpilane sai päris kiiresti valmis. Näiteks mõni sai kahe nädalaga valmis ühe kuulikese, aga mõnel võttis kudumine ja mustri jälgimine jällegi rohkem aega ja oli vaja ka harutada. Sama on ka jõulukuulikeste suurusega, mõni koob tugevamalt, teine jälle nõrgemalt. Niisiis on kuulikesed erinevate suurustega,” lisas Raudsepa.
Jõulukuulide kudumisega tulid õpilased heal meelel kaasa ja tunnis kooti hoolega. Nii mõnigi näitas, millise kuulikese ta ise veel lisaks kudus. Kuulikeste kudumisega said õpilased juurde ka uusi teadmisi ja oskusi ning kinnistasid varem õpitut: silmuste kahandamist ja kasvatamist, kahe-kolme värvi lõngaga kudumist, palmiku kudumist, ringselt pitsilise mustri kudumist.
“Kõige suurem väärtus on, et iga õpilane andis oma käsitööoskusega panuse kooli jõulupuu kaunistamisse. On ju tore kõndida ümber jõulupuu ning vaadata ja otsida üles enda tehtud jõulukuulikesed,” sõnas Raudsepa.


Kootud jõulukuulide valmistamise õpetus
Kudumiseks kasutati valget ja värvilist villast lõnga vastavalt mustrile ja sukavardaid nr 2,5 või nr 3. Kuulide täitmiseks kasutati pehmet kerget valget täitematerjali. Võib kasutada ka villaloori.
Kudumisõpetusi on mitmeid ja mustri võib luua ka ise omaloominguliselt.

  1. Loo vardale 16 silmust ja jaga neljale vardale, nii et igal vardal on 4 silmust.
  2. Kasvata silmuseid juurde: esimene silmus koo parempidi; teisest silmusest kasvata üks silmus juurde; vahepealsed silmused koo parempidi; viimasest silmusest kasvata juurde üks silmus; viimane silmus koo parempidi. Ja nii koo terve ring ehk neljal vardal.
  3. Koo parempidine ring.
  4. Kasvata silmuseid juurde.
  5. Koo parempidine ring.
  6. Kasvata silmuseid juurde.
  7. Jätka nii, kuni on vardal soovitud arv silmuseid, et saaksid mustriga alustada (Hageri sukakirja kudumisel 16 silmust vardal ehk siis 4×16 silmust).
  8. Koo muster – (näiteks Hageri sukakiri või Rapla kihelkonna kinda- või sokikirjaga muster).
  9. Kahanda silmuseid: esimene silmus koo parempidi; teine ja kolmas silmus koo parempidi kokku; vahepealsed silmused koo parempidi, enne viimast silmust koo kaks silmust parempidi kokku; viimane silmus koo parempidi. Ja nii koo terve ring ehk neljal vardal.
  10. Koo parempidine ring.
  11. Kahanda silmuseid.
  12. Koo parempidine ring.
  13. Kahanda silmuseid.
  14. Jätka nii, kuni vardal on 4 silmust nagu alustades oli ehk siis 16 silmust.
  15. Lõika lõng katki, jättes alles umbes 20 cm pikkuse lõngajupi.
  16. Tõmba lõng läbi varrastele jäänud 16 silmusest, tõmba ring kokku ja kinnita lõngaots.
  17. Täida kuulike täitematerjaliga. Peida ja kinnita kõik lõngaotsad.
  18. Valmista kuulikesele riputusaas: Heegelda 30-40 ahelsilmusega heegelahel. Jäta heegelahelale lõngaotsad nii pikad, et saaksid need õmmelda läbi kuulikese teisele poole kinni.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare