6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
KultuurEakate jõulud tulevad tänavu teisiti

Eakate jõulud tulevad tänavu teisiti

Jõuludest mõeldes kujutame ette ühiselt veedetud õdusaid hetki. Tänavune aasta on keeruline olnud ja seadnud oma piirangud, eriti just eakate jaoks. Uurisime, kuidas on eriline aasta mõjutanud eakatele suunatud jõuluüritusi.

Rapla kultuurikeskuses käib tavapäraselt igal kolmandal pühapäeval koos eakate klubi Vikerkaar. Rapla abivallavanem Jüri Morozov rääkis, et tavaliselt korraldatakse detsembris suurem üritus jõulupeona. „Kõigil on võimalus osa võtta. Eelmisel aastal tegime eraldi ka kultuurikeskuse eakate kollektiivide aastalõpu kontserdi koos kringli söömisega. Kevadel planeerisime ühiselt valla rahvamajadega, et meie valla eakate pidu võiks olla liikuv. Sel aastal oli plaan pidada see Kuimetsa rahvamajas, järgmisel aastal jälle uues kohas,” sõnas Morozov.

Paraku on viirus tehtud plaanid edasi lükanud. Vikerkaare klubi loobus kokkusaamisest juba novembris ja jõulupidu jääb pidamata. Täpselt samuti nagu ka Rapla valla teiste piirkondade kultuuriasutuste eakate jõulupeod.

Ühised sündmused on olulised

„Eakate jaoks on see väga oluline, et ühiseid sündmusi korraldatakse,” arvas Morozov. Ta lisas, et eakad on nii aktiivsed, et ongi koos rahvamajadega ise oma ürituste korraldajad.

Ka Kehtna vallas on mitmeid pika traditsiooniga üritusi eakatele. Kehtna klubi juhataja Sigrid Kalle-Vainola ütles, et jõulupidu peetakse koos jõuluprae ja erinevate meelelahutustega. Sel aastal tavapärast pidu pidada ei saanud. Ometi on leitud viise, kuidas siiski jõule ühiselt tervitada üksteist ohtu seadmata. Nimelt korraldati vabaõhu glögikohvik. „Saabujaid ootasid dekoreeritud jõulumaa, väikesed jänkud, kuumad joogid ning soolased ja magusad ampsud. Ühiselt veedeti aega ka akordionimängu saatel toredaid jõululaule lauldes,” kirjeldas Kalle-Vainola.

„Kaerepere eakad on tavapäraselt teinud korraliku jõululõuna,” ütles Valtu seltsimaja juhataja Tiiu Teets. Kodulätte klubi eestvedaja Helgi Sussi on korraldanud ka transpordi Rapla kirikusse jõulujumalateenistusele. „Minu teada seda ka sel aastal, kui kirikuid ei suleta,” ütles Teets.

Ta ütles, et eakaid on kahesuguseid. Need, kes ei karda viirust, on nõus kõikjal käima ja koosistumisi korraldama. Teised ei taha mitte mingil juhul koosviibimistel käia. Nii loobus osa eakaid juba novembris oma igakuistest traditsioonilistest kooskäimistest.

„Oleme nüüdseks kokku leppinud, et kui olukord paraneb, saame taas kokku ja teeme tagantjärele kõik oma peod ja jagame kingitusi,” selgitas Teets.

Ka Eidaperes jäi tavapärane kokkusaamine ära. „Seega käisime iga eaka ukse taga ja viisime soojad pühadetervitused koos kommikotiga koju kätte. Maskis päkapikke ei tuntud tihti ära. Inimesed olid rõõmsalt üllatunud. Kutsuti tuppa, kuhu me muidugi ei läinud, taheti juttu rääkida, tänati,” jutustas Järvakandi kultuurihalli juhataja ja Eidapere kultuurikeskuse juhataja kt Katrin Jair. Ta leidis, et väikesed kingitused on jõulude kindel osa ja seega saab igasuguses olukorras ka eakaid meeles pidada ja rõõmu valmistada.

Lelle rahvamaja eakate kollektiivid jõudsid jõuludeks hoolega ettevalmistusi teha. „Juba novembrikuus kõlasid kooriproovides ilusad jõululaulud, sekka õpiti vahvaid jõulusalme. Eakate tantsurühm harjutas samuti usinalt. Soov oli kokku seada terviklik jõulukava, mida ühisel peol ette kanda,” ütles Lelle rahvamaja juhataja Mariina Madisson.

Jõulude lähenedes sai aga selgeks, et algne mõte tuli maha matta. „Nii tähistavadki meie eakad sel aastal jõule vaid perekeskselt ja ühiselt kokku ei saada. Eakad on loomulikult kurvad, et eakaaslastega ühiselt lustida ei saa, kuid samas on nad ka väga mõistvad ja täis lootust, et küllap varsti saab jälle koos olla,” lisas Madisson.

Jõulud hooldekodus

Hulk eakaid veedavad oma jõulud ka hooldekodudes. Kahtlemata on keeruline perekonnast kaugel olla ja seda eriti olukorras, kus külastamisele on seatud piirangud. Ka hooldekodud on pidanud oma tavalistes plaanides keerulise olukorra tõttu muudatusi tegema. „Jõulud on pühad, mida Rapla hooldekeskus tähistab suurima rõõmuga,” kinnitas hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja.

„Seekord sööme piparkooke ja ootame kinke 22. detsembril. Südamliku muusikalise jõulutervituse toovad meieni Birgit Sarrap ja Mihkel Mattisen. Virtuaalsest jõulukontserdist saavad osa nii maja elanikud kui ka asutuse töötajad. Traditsiooniks saanud filmihommik ja piparkookide valmistamine ei jää samuti ära. Kingitoojateks on rõõmsad päkapikud, kes ootavad iga kingi eest luuletusi, laule või siis toredaid lugusid noorusaegadest,” kirjeldas ta tänavusi plaane. Jõulujumalateenistus peetakse 23. detsembril.

Kuigi asutuses kehtib hetkel külastuskeeld, pakutakse omalt poolt lähedastele teisi võimalusi kontakti loomiseks. Nende võimalustena tõi Pedaja välja populaarseks muutunud Messengeri videokõned, Skype’i rakenduse ja kiiremaks suhtlemiseks ka telefoninumbri, millel helistada. Samuti võtab hooldekeskus vastu jõulukinke, pakke, postkaarte, ajakirju ja ajalehti.

Morozov lisas, et eriti hoolekandeasutustes elavad eakad ootavad esinejaid väga, kuid saavad aru, et sellel aastal on teisiti. Kaiu hooldekodus käisid näiteks lasteaialapsed terrassil jõulutervitusi toomas. Eakad võtsid tervitused vastu aknalt vaadates. Ka jõuluvana ei jää tulemata, kuid seekord ei pea ta pikka reisi ette võtma ja tuleb oma majast. Kommipaki lunastamiseks tuleb kõigil ikka tavapärasel viisil salmi lugeda. Söömata ei jää ka jõulupraad ega piparkoogid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare