-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 22 apr. 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Tööandjad ei saa veel koroona vastu vaktsineerimist pakkuda

Juristi nõuanne: Tööandjad ei saa veel koroona vastu vaktsineerimist pakkuda

Lugeja küsib: Pühapäeval algas vaktsineerimine ning arutasime oma ettevõttes, et tahaksime pakkuda kõigile töötajatele võimalust see vaktsiin saada. Oleme alati gripi vastu vaktsineerimise võimalust pakkunud ning peaaegu kõik meie töötajad on ka vaktsineerimas käinud. Kas saaksime oma töötajatele korraldada ka koroona vastu vaktsineerimise? Ettevõte tasuks selle eest ise.

Vastab Meeli Miidla-Vanatalu, Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja: Vaktsiinid hakkavad Eestisse saabuma järk-järgult ning hetkel pole neid veel nii palju, et kõik saaksid vaktsineeritud. Seetõttu on koostatud vaktsineerimise plaan ja riskirühmade määratlus, kes esimesena vaktsineeritakse. COVID-19 vaktsineerimine on vabatahtlik ja 2021. aastal kõigile inimestele tasuta. Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine, võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Töösuhte ja töökeskkonna vaates kehtib aga töökeskkonna bioloogilise ohuteguri määruse nõue, et tööandja peab konsulteerima töötervishoiuarstiga töötajate vaktsineerimise vajalikkuse ja sobivuse üle ning töötajate vaktsineerimine toimub tööandja kulul. Hetkel aga koroonavaktsiini tööandjad turult soetada ei saa ning samuti pole teada, mis ajast on see võimalik.

Vaktsineerimise plaani kohaselt on COVID-19 haiguse vastane vaktsineerimine Eestis kõigile tasuta 2021. aastal. Vaktsineerimine on vabatahtlik, kuid iga vaktsineerimine annab panuse viiruse leviku vähendamisse ja olukorra normaliseerumisse ning võimaldab kaitsta ka neid, kes erinevatel põhjustel end vaktsineerida ei saa. Seega soovitame töökollektiivis läbi arutada, et kui inimesi kutsutakse vaktsineerima, nad kindlasti kasutaksid seda võimalust.

COVID-19 vaktsiini ja töösuhete kohta saab lugeda Tööelu portaalist https://www.tooelu.ee/et/uudised/2552/kogu-info-siit-koroonaviirus-ja-tooelu ning https://www.vaktsineeri.ee/covid19

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare