9.9 C
Rapla
Neljapäev, 8 juuni 2023
UudisedMaleva pealik asetas Vabadussõja relvarahu puhul Purku mälestussambale pärja

Maleva pealik asetas Vabadussõja relvarahu puhul Purku mälestussambale pärja

Pühapäeval, 3. jaanuaril möödus Vabadussõja relvarahu kehtima hakkamisest 101 aastat. Täpselt kell 10.30 peeti vaikuseminutit ning asetati pärjad Vabadussõja ausammastele kogu Eestis.

Rapla maakonnas sel puhul suurt tseremooniat ei toimunud, kuid see-eest asetas Kaitseliidu Rapla maleva pealik major Valjo Tooming pärja Purku Vabadussõja mälestussambale.

2020. aastal möödus Vabadussõja relvarahu kehtima hakkamisest täpselt sada aastat ja siis peeti ülemaakondliku tähtsusega üritus Kohilas. Tooming selgitas, et tänavu valiti asukohaks Purku, sest lisaks suurematele keskustele tahab Kaitseliidu Rapla malev käia tähtpäevadel läbi ka maakonna väiksemad kohad. Suurt tseremooniat Purkus siiski ei olnud ning rahvahulka kokku ei tulnud. Pealik asetas monumendile lihtsalt pärja tekstiga “Vabadussõjas langenute mälestuseks”. Ta ütles, et järgmiste tähtpäevade puhul võtab ta kindlasti plaani Vahastu mälestussamba külastamise.

“Kõik mälestussambad on samaväärsed ning ühele neist pärja asetamine tähendab sümboolselt pärja asetamist kõigile,” sõnas pealik.

Vabadussõjas vaikisid relvad 3. jaanuaril 1920 kell 10.30, mil jõustus Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 31. detsembril 1919 sõlmitud vaherahu. Eesti kaotas sõjas 6275 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses. 3. jaanuari tähistatakse Vabadussõjas võidelnute mälestuspäevana, mil Kaitseliit meenutab meie sangareid kõikjal Eestis.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused