6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedRahvaloenduse testküsitlusse on kaasatud Raikküla inimesi

Rahvaloenduse testküsitlusse on kaasatud Raikküla inimesi

Statistikaamet alustas eelmise aasta viimastel päevadel rahva ja eluruumide loenduse testküsitlusega, milles osaleb ka Raikküla inimesi.

Testküsitlus, kuhu on kaasatud kogu Eestis 1000 eluruumi ning umbes 2000 inimest, sai avalöögi 30. detsembril. Statistikaamet annab teada, et esimese nädalaga laekus veebiküsitluse vastuseid rohkem kui 400 inimese kohta.
Kõige aktiivsemalt on seni küsitluses osalenud Tartu-, Harju- ja Raplamaalt valimisse sattunud inimesed. Statistikaameti rahva ja eluruumide loenduse projektijuht Liina Osila on välja toonud, et esimeste päevadega laekusid vastused 225 aadressilt kokku 426 inimese kohta.

Rahvaloenduse testküsitlus toimub kahes osas. Ajavahemikul 30. detsember 2020 kuni 15. jaanuar 2021 on inimestel võimalik veebiküsitlusele vastata. Ajavahemikul 20.-31. jaanuar 2021 leiab aset küsitlusloendus, kus küsitlejad helistavad neile inimestele, kes veebiküsitluses ei osalenud või täitsid oma ankeedi puudulikult. Testküsitluses on oodatud osalema kõik, kes on saanud statistikaametilt selle kohta teavituskirja postkasti või e-kirjaga.

Kutse testküsitluses osalemiseks on saanud kaheksa maakonna inimesed. Statistikaameti peadirektor on selgitanud, et testküsitluseks valiti Eesti võimalikult erinevad piirkonnad ja elamutüübid. Valimis on kortermaju, eramaju, ridaelamuid, suvilaid ja ka üks hooldekodu. Raplamaalt on küsitlusse kaasatud Raikküla piirkonna 55 hoonet ja 151 eluruumi
Suurema osa rahva ja eluruumide loenduse jaoks vajalikest andmetest saab statistikaamet riiklikest registritest, aga veebiküsitlusel osalevatelt inimestelt oodatakse vastuseid, mida registrist ei leia. Nii küsitakse inimestelt võõrkeelte, usu ja ka tervisemurede kohta.

Statistikaameti sõnul on testküsitluse peamine eesmärk kontrollida, kuidas töötavad erinevad küsitlusmeetodid. Testküsitluses nähakse olulist eeldust 2021. aasta rahva ja eluruumide loenduse õnnestumiseks. Igal testküsitlusel osalejal on võimalus anda statistikaametile tagasisidet.

Registripõhise loenduse osa hindamiseks on statistikaamet juba korraldanud kaks prooviloendust. Esimene viidi läbi 2016. aastal ja teine 2019. aastal. Mõlemad prooviloendused kinnitasid registriandmete vastavust rahvusvahelistele kvaliteedinõuetele
Ühtki täpsemat detaili selle kohta, mida konkreetsete piirkondade inimesed vastasid, ei jagata. Üleüldiselt on kõik kogutud andmed kaitstud statistilise konfidentsiaalsuse põhimõtete järgimise ja isikuandmete kaitse nõuete rakendamisega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare