3.8 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedRapla ameeriklased: See on meie generatsiooni 11. september

Rapla ameeriklased: See on meie generatsiooni 11. september

Eelmise nädala kolmapäeval, 6. jaanuaril kogunesid Ameerika Ühendriikide Kongressi mõlemad kojad, et kinnitada presidendivalimiste tulemus. Sellele järgnenud Donald Trumpi toetajate sissemurdmisest Kapitooliumisse on näidatud pilte ja videokaadreid üle kogu maailma.

Sel päeval ja ööl arenesid sündmused tormiliselt ning neid jälgisid otsepildis ka Raplas elavad ameeriklased. Nii Carl Pucci kui ka Matt Edminster ütlesid, et need olid oma tähenduselt võrreldavad 2001. aastal aset leidnud 11. septembri terrorirünnakutega Maailma kaubanduskeskusele.

Trumpi toetajate rünnak
Eelmise aasta 3. novembril toimunud presidendivalimistel osutus järgmiseks USA presidendiks demokraat Joe Biden. Senine president Donald Trump oma vastaskandidaadi võitu ei tunnistanud ning on sellest ajast saati oma toetajatele rääkinud, et valimistulemus on võltsitud ja valimisvõit on neilt varastatud. Nii oma kõnedes kui ka sotsiaalmeedias rääkis ta väsimatult, et tulemused on võltsitud ning tegelikult võitis valimised tema.

Kõik see andis tooni ning valmistas ette 6. jaanuari sündmusi. Donald Trump oli kutsunud pealinna Washington D.C-sse kokku oma toetajad ja pidas neile kõne. Värvikat kõnepruuki kasutades kutsus ta kuulajaid üles oma riigi eest seisma ja võitlema põrgumoodi (inglise keeles fight like hell). Veel lisas ta oma toetajatele, et kui nad soovivad oma riiki tagasi võita, tuleb seda teha jõuga ja näidata oma tugevust.

See sütitas vähemalt äärmuslikumat osa tema toetajatest tungima Kapitooliumisse. Eesti mõistes on tegemist Toompea lossiga, kus töötab parlament. Kapitooliumis töötavad USA Kongressi mõlemad kojad – nii Senat kui ka Esindajatekoda. Sissemurdmise ajal toimus parajasti presidendivalimiste häälte kinnitamine. Seal olid kohal nii mõlemad kojad kui ka asepresident Mike Pence. Pilte ja kaadreid sissemurdmisele järgnenud sündmustest on levitatud laialt. Purustatud klaasid, murtud uksed, varastatud esemed – kõik see on jäädvustatud. Üks Trumpi toetaja tungis isegi Esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi kabinetti, et seal poseerida.

USA demokraatia püsib
Carl Pucci ja Matt Edminster olid mõlemad sel ajal oma kodus Raplas ning jälgisid sündmuste kulgu otseülekande vahendusel. Pucci ütles, et ta jälgis uudiseid nii tähelepanelikult, nagu oleks ta ise Ameerikas olnud, ning midagi sellist polnud ta varem näinud. Küll on ajaloost teada, et 1812. aasta sõjas põletasid Briti sõdurid maha Valge Maja, kuid midagi sellist, nagu me seekord nägime Kapitooliumis, pole varem juhtunud. USA president kutsus oma toetajaid üles tegema põrgut ning sellele üleskutsele nad ka vastasid.

Carl Pucci ütles, et keset ööd seda vaadates läks ta õue ning paigaldas oma majale Ameerika Ühendriikide lipu. „Tegin seda solidaarsusest oma sünnimaa vastu,” sõnas ta. Kõigi nende sündmuste positiivse poole pealt tõi ta välja, et rünnaku käigus Kapitooliumile ei läinud veresaunaks ning selle eest kiitis ta kohalikku politseid. Hetked olid loomulikult ärevad ning läbimõtlematu käitumisega oleks võinud juhtuda mida iganes. Pucci tõi välja, et kogu Trumpi poolt üles köetud ülestõus kestis napid kolm või neli tundi ning siis rahunes see maha. Suur osa selles on politsei käitumisel, kes ei reageerinud üle. Mõlemad pooled olid teatavasti relvastatud ning asi oleks võinud minna väga inetuks.

Päris ilma ohvriteta päev siiski ei möödunud. Wikipedia andmetel suri nende sündmuste käigus neli inimest, kes Kapitooliumi sisse tungisid, ning lisaks üks politseinik. Küll aga ei suutnud märatsejate kamp panna seisma Ühendriikide demokraatiat. Nelja tunni jooksul oli Kongressi töö halvatud, kuid pärast seda jätkus see taas. Kui sündmus oli maha rahunenud, otsis politsei üles ning vahistas märatsejad. USA telekanalid teatasid pühapäeval, et seoses Kongressi ruumidesse tungimisega on algatatud vähemalt 25 uurimist. Kui veel loetud päevad tagasi levisid internetis pildid märatsejate tegevusest Kapitooliumis, siis nüüd on neile lisandunud ka nende pildid vanglariietes. ”See saatis sõnumi, et USA demokraatia on tugev. Ükski ägestunud grupp hullumeelseid ei suuda kõigutada Ühendriikide demokraatiat,” sõnas Pucci.

Sõnavabadus
Rapla vabakoguduse pastor Matt Edminster ütles, et ta jälgis uudiseid kella kolmeni öösel ning tunne oli nagu siis, kui 11. septembril tornid langesid. „Sellest ei tohi saada pretsedent, et USA president tohibki sedasi käituda. Ühes varasemas intervjuus olen öelnud, et Trumpi valimine teiseks ametiajaks oleks eksistentsiaalne oht Ameerika Ühendriikidele. 6. jaanuari sündmused näitasid, et vastaspoolel on täpselt vastupidine arusaam, et Trumpi kõrvalejäämine oleks eksistentsiaalne oht. Olen algusest peale kartnud, et Trump ei ole psühholoogiliselt terve inimene. Ta on ekstreemne nartsissist, kes kaitseb end iga hinna eest. Siit peab minema välja signaal, et edaspidi ei tohi president sedasi käituda,” rääkis Edminster.

Olukorra süvenedes eemaldasid sotsiaalmeediaplatvormid Twitter ja Facebook Donald Trumpi kontod, mida ta oli senimaani aktiivselt kasutanud. See puhus lõkkele arutelud sõnavabadusest ja selle kaitsmisest. Edminster sõnas, et Twitter ja Facebook tegid õigesti, et presidendi kontod eemaldati. Ta lisas, et tegelikult ta pooldabki sotsiaalmeedias jõulisemat poliitikat.

„Sotsiaalmeedia on loonud olukorra, kus igaüks võib öelda mida tahab, kuid vastutust kandma ei pea. Kui tänaval jalutab ringi hullunud mees noaga, siis loomulikult peab politsei piirama tema liikumisvabadust, et ta kellelegi haiget ei teeks. Sama lugu on sotsiaalmeedias. Sõnad võivad olla haavavamad kui rusikad,” rääkis Edminster.

Uus president Joe Biden asub ametisse kolmapäeval, 20. jaanuaril. Ühendriikides on see alati suur pidupäev, millega kaasnevad sõnavõtud, ballid ja õhtusöögid. Sel aastal on Donald Trump juba öelnud, et tema ei plaani Bideni ametisse astumisel kohal olla. See oleks pretsedent. Seni on endised presidendid alati kohal olnud ja uuele ametimehele head sõnad kaasa andnud. Tundub, et sel aastal nii ei lähe. Matt Edminster ütles, et ta natuke kardab selle sündmuse otseülekannet vaadata, sest kardab, et seal võib aset leida mõni intsident. Ta tõi näite dokumentaalfilmist, kus näidati mägironijat, kes ei kandnud kaitsevarustust. „See on hea film, aga vaadata on seda raske. Iga hetk võib ta kukkuda surnuks. Bideni ametisse astumisega on sama lugu. Loodan väga, et kolme miili raadiuses on kõik üle kontrollitud, et kuskil ühtegi snaiprit ei oleks. Olen peaaegu veendunud, et mingisugune intsident seal aset leiab,” rääkis Edminster.

Esindajatekojas tegutsetakse selle nimel, et Trump oma ametist vabastada juba enne 20. jaanuari. Esindajatekoja saadikud nõuavad, et asepresident Mike Pence alustaks riigipea Donald Trumpi ametist tagandamisega põhiseaduse 25. muudatuse alusel. Kui see läbi ei lähe, esitatakse Trumpi vastus süüdistus (inglise keeles impeachment). Carl Pucci ütles, et kuigi nädala pärast astub ametisse uus president, on ennekõike oluline saata selge sõnum – Ühendriikide president ei tohi käituda sellisel viisil ega kutsuda üles oma toetajaid tungima Kapitooliumi.

Rahutusi tuleb veel

Ben Ellis on töötanud misjonärina Eestis rohkem kui aasta aega ning elab koos oma perega Raplas. Ta toetab vabariiklikku parteid ning ühtlasi ka Donald Trumpi. Ta ütles, et jälgis sündmuste kulgu 6. ja 7. jaanuaril interneti vahendusel ning oli samal ajal ühenduses oma sugulastega Texase ja Utah osariigis. Ta ütles, et kõike seda vaadates jäi ta rahulikuks, sest püüdis sündmusi jälgida läbi kristliku prisma. Ta tõi välja piiblitsitaadi Jaakobuse kirjast 1:19 “Teadke seda, mu armsad vennad! Iga inimene olgu aga kärmas kuulama, pikaldane rääkima, pikaldane vihastama.”

Kui Matt Edminster ütles, et Trumpi eemaldamine sotsiaalmeediast oli õige käik, siis Ben Ellis jäi täpselt vastupidisele arvamusele. Ta ütles, et paljud Donald Trumpi toetajad tajusid seda isikliku rünnakuna nende endi vastu. Seejärel koliti küll alternatiivsetesse sotsiaalmeediakanalitesse nagu Parler ja Gab, aga need pandi tehnikahiidude poolt kinni.

“Vastusena sellele käigule tekib juurde ainult rohkem radikaale. Sedasi kujunevad välja veidrad ja radikaliseerunud hõimud mõlemal pool poliitilist skaalat. Usun, et tegelik lahendus oleks siinkohal rohkem sõnavabadust. Inimeste vaigistamisega tekib juurde aina enam kaost. Kui suruda loom nurka, siis ta ründab,” rääkis Ellis.

Ta ütles, et on alates 6. jaanuarist lugenud Aldous Huxley raamatut “Hea uus ilm” ja Ühendriikide ühiskond näeb aina enam välja nii, nagu selles raamatus on kirjeldatud. Ta ütles, et ühiskonna on üle võtnud vasakpoolne ja progressiivne monokultuur (inglise keeles left-wing progressive monoculture) ja see on täpselt see, mida on kirjeldatud ka Aldous Huxley teoses.

“Olukord läheb aina enam lõhestunumaks. Sa kas oled vasakpoolse ja progressiivse monokultuuriga nõus või oled kõrvale tõrjutud. Usun, et praegu on ruumi, et olukord võiks minna veel hullemaks, aga kristlasena usun, et olukord laheneb. Ma ei usu, et USA-s tuleb teine kodusõda, aga rahutusi tänavatel kindlasti,” rääkis Ellis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare