-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedTäiskogu toetas Rapla Keskväljaku teise etapi väljaehitamist

Täiskogu toetas Rapla Keskväljaku teise etapi väljaehitamist

Reedel, 22. jaanuaril toimunud Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogul otsustati, et tänavusse PKT meetmesse esitatakse Rapla valla projekt Keskväljaku teise etapi väljaehitamiseks. Valikus oli ka Kohila valla taotlus ehitada välja Kohila–Vilivere tee, mis on üks osa Kohila tööstuspiirkonna ligipääsuteedest.

PKT (piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programm) on rahandusministeeriumi meede, kuhu maakonnad saavad esitada taotlusi, et viia ellu oma suuri projekte. Varem on meetmest saanud toetust näiteks Koidu-Kastani tööstuspiirkonna väljaehitamine Raplas, samuti Järvakandi tööstuspiirkond ja teisedki projektid. Tänavu saab aga iga maakond meetmesse esitada üheainsa projekti ning nendest moodustatakse üleriigiline pingerida.

Seega, kuigi ROL-i täiskogu otsustas meetmesse esitada Rapla Keskväljaku teise etapi väljaehitamise, ei ole veel kindel, et see ka rahastuse saab. Pingerea koostamine ja valikute langetamine lasub nüüd Riigi Tugiteenuste Keskuse (RTK) õlul. Rapla valla ülesanne on arendada oma idee välja põhiprojekti staadiumisse ning saata see aprilli lõpuks RTK-sse.

Raplamaa prioriteet oli kindlasti saada rahastus PKT meetmest ning ROL-i täiskogul oli vaja otsustada, kumb projekt (Kohila või Rapla) selle meie maakonda tuua võiks. ROL-i arendusjuht Tavo Kikas oli juba varem öelnud, et konsultatsioonides RTK töötajatega tuli välja, et abikõlbulikud oleksid mõlemad ideed.

Päevakorrapunkti arutamiseks oli täiskogu koosolekul planeeritud 45 minutit, aga tegelikult kujunesid arutelud poole pikemaks. Mõlemad vallad olid ette valmistanud põhjaliku ettekande. Oma arvamuse ütlesid sekka ka ekspertidena kaasatud Tavo Kikas ja Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse juhataja Janek Kadarik. Nende soovitus täiskogu liikmetele oli toetada seekord Rapla valla projekti. Ühe arvamusena kõlas, et Kohila tööstuspiirkonna suurim probleem ei ole mitte üks teelõik, vaid nende enda võimekus end tuntuks teha. Rapla Keskväljaku väljaehitamise ühe plussina toodi see-eest välja, et sellega saaks poolik asi valmis tehtud.

ROL-i täiskogu koosneb kaheksast liikmest – igast Raplamaa vallast on kaks esindajat. Kui läks hääletamiseks, jäid Rapla ja Kohila mõlemad truuks oma projektile. Märjamaa valla esindajad toetasid Rapla projekti ning Kehtna vald jäi erapooletuks. Seega jagunesid hääled nii, et Rapla sai neli ja Kohila kaks poolthäält.

Rapla valla arendusjuht Heiti Vahtra rääkis, et väljaku teise etapi rajamise hinnanguline maksumus on 800 000 – 1 000 000 eurot koos toetusega. “Hind täpsustub, kui põhiprojekti raames saame mahutabelid ning seeläbi saame ka täpsemalt hinnastada,” sõnas Vahtra. Kindel ei ole veel ka projekti nimi. Praegu kannab see nimetust “Rapla keskväljaku II etapp“, aga põhiprojekti valmimise käigus võib see muutuda. Valmis peab põhiprojekt saama hiljemalt 30. aprilliks. Ehituse hange toimuks selle kava järgi oktoobris-novembris 2021 ja ehituseks läheks 2022. aasta märtsis.

Muidugi jääb küsimus, mis saab siis, kui RTK sellele rohelist tuld ei anna. Kas ehitamine võetakse ette ka sel juhul? “Siin saab vastuse anda ainult siis, kui volikogu kinnitab investeeringute kava 2022-2025. Plaanis on seda teha 2021. aasta juunis,” sõnas Vahtra.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Möö
27. jaan. 2021 10:47

Huvitav on see, et nii palju kui mina olen Rapla keskväljakust mööda läinud siis alati on seal “igav liiv ja tühi väli”. Kunagi pole seal ühegi inimest.
Milles on probleem?

raplakas
3. veebr. 2021 16:29
Vasta  Möö

Vähe oled mööda läinud siis