1.9 C
Rapla
Laupäev, 23 okt. 2021

Kehtna Noortemalev ja Noorte Ühislaager kandideerivad laureaaditiitlile

Noortevaldkonna tunnustuskonkursile esitati sel aastal kokku 125 kandidaati kaheteistkümnes kategoorias. Aasta noortemaleva nominent on Kehtna Noortemalev ja aasta noortelaagri nominent Raplamaa Noorte Ühislaager. Laureaadid kuulutatakse välja täna, 3. veebruaril, suursündmusel Noorte Heaks Tänu.

Haridus- ja teadusministeerium koostöös haridus- ja noorteametiga tunnustab iga aasta riigi noorsootöö valdkonna parimaid tegijaid, inimesi, ettevõtteid ja organisatsioone, kes on panustanud noorsootöösse, valdkonda edendanud, algatanud uusi tegemisi ja mõjutanud valdkonna arengut kohalikul, maakondlikul või riiklikul tasandil.

Kehtna Noortemalev on nomineeritud selle eest, et tegemist on mitme aasta jooksul kujunenud traditsiooniga. Eelmisel aastal olid noored väga motiveeritud ja ära sai tehtud rohkem kui planeeritud. Laagri korraldaja, Kehtna valla spordi- ja noorsootööspetsialisti Artur Ojasalu sõnul olid neil eelmisel suvel tehtud tööd pikalt ette planeeritud ja juhtus nii, et maleva toimumise ajaks olid kavandatud mitmed valla asutustega seotud kolimised, korrastamised ning üks avalik sündmus, mille ettevalmistamisel malevlased abiks said olla.

“Tegemist oli tõelise “win-win” olukorraga. Tehtud said tööd, mida oli vaja teha, ning noored said palka teenida. Kaks esimest päeva töötasime ka valla maleva pikaajalise partneri Toosikannu puhkekeskuse juures. Noored aitasid seal rajada discgolf’i rada. Noored oli tublid ja hakkajad iga töö juures. Õnneks oli tööde sisu nädala jooksul hästi mitmekülgne ning iga päev sai saavutada mingi töövõidu,” selgitas Ojasalu.

Tavapärasest kõrgemale motivatsioonile aitas tema arvates kindlasti kaasa asjaolu, et seljataga oli koroonaviirusest tingitud koduõppeperiood ja oli võimalus eakaaslastega koos toimetada. Ilmselt lisas motivatsiooni töötamine ja vaba aja veetmine Toosikannu puhkekeskuses, kus tekkis meeskonnavaim ja vaba aega täideti huvitavate tegevustega. Noorte töökus ja pühendumus jäi silma, nii et nii mõnigi noor sai maleva kaudu suveks veel mitu tööotsa.

Ojasalu sõnul väärib iga maleva korraldaja tunnustust. Kehtna vallas on küll olnud pikk periood, kui noortemalevat ei olnud, kuid kuna tegemist on võimalusega, millest võidavad mõlemad pooled, töötab malev mitmendat aastat. Ojasalu lisas, et nad on igast kogemusest püüdnud midagi õppida ja on kindlasti tublimad kui algusaastatel.

Noorte Ühislaager on nomineeritud seetõttu, et jäi silma omanäolisusega. Lastevahelist koostööd arendatakse sellega, et laagri alguses jagatakse kogu laagriseltskond peredeks ja nii moodustuvad tiimid terveks nädalaks. Samuti on vanadest olijatest laagrilistest moodustatud “veteranide” grupp, kes aitab laagri tegevusi läbi viia. Laager on järjepidevuse kandja ning see on toimunud viimasel seitsmel aastal.

Laagri toimimisse panustavad kõik Raplamaa noortekeskused ja nende noorsootöötajad. Läbi aja on laagril olnud ka raskeid hetki, sest algul puudus ühtne tervik, mis laagrit juhtima hakanud noorsootöötajatega paika saadi. Ühel aastal pani projektirahastusest ilmajäämine laagri küsimärgi alla, kuid sponsorite abil sai laager siiski teoks.

Eelmisel aastal oli laager Salutaguse külas Kaljo talus 12.-17. juulini ning 48 osalenud noort olid vanuses 8-18. Tegemist oli telklaagriga, kus lahutamatuks osaks olid lõkkeõhtud ja igaõhtused tagasisideringid, kus kõik said oma päeva emotsioone väljendada.

Laagris oli palju erinevaid tegevusi, näiteks graffiti töötuba, kus valmis laagrilipp, karaokeõhtu, libeda väljakuga jalgpall, SUP-laudade töötuba Alesti karjääris, päästeameti demo, laagrikasvataja algteadmiste töötuba ning noorsootöötajad tutvustasid oma teekonda noorsootöösse.

Laagri korraldajad on vabatahtlikud Raplamaa noorsootöötajad. Noorte Ühislaagri programm koostatakse tihedas koostöös noortega, mis on laagri kohta harukordne. Kuid tänu sellele saavad nad pakkuda just selliseid tegevusi ja teemasid, mis noori kõnetavad. Noortel on laagri läbiviimisel suur roll ja see kasvatab praegustele korraldajatele omakorda järelkasvu ning suurendab ka noorte vastutustunnet.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised