12.7 C
Rapla
Pühapäev, 24 sept. 2023
KultuurKlaasimuuseum andis välja raamatu Helga Kõrgest

Klaasimuuseum andis välja raamatu Helga Kõrgest

Järvakandi klaasimuuseumi 20. sünnipäevaks ilmus möödunud aasta lõpus raamat „Helga Kõrge klaas“. Raamatu autor on Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor Maie-Ann Raun ja kirjastaja muuseum ise.

Raamat jutustab Helga Kõrgest (1926-2012), kes oli legendaarse tehase Tarbeklaas esimene peakunstnik. See on lugu inimesest, kelle tegevuse tulemusena sai Tarbeklaasi tähelend alguse ja tänu kellele saavutas tehas oma kõrge taseme, iseloomuliku käekirja ja üleliidulise kuulsuse. Raamatus on põimunud intervjuud Kõrget tundnud inimestega ja tema loomingu fotod.

Muuseumi jaoks ei ole see esimene raamat, mille kirjastaja ollakse. Esimene ilmus juba 2005. aastal ja kandis nime „Klaas ja Järvakandi” alapealkirjaga „Lühiülevaade klaasist ja tema kohast inimtegevuses läbi ajaloo laias ilmas ning Eestimaal”. Selle raamatu koostas Henn Heinsoo.

Klaasimuuseumi juhataja Allan Kima leidis, et raamatu väljaandmine ei ole keeruline, kui selleks vaid vahendid olemas on või kokku kogutud saavad. Järvakandis oli aastatel 2014-2016 Helga Kõrge loomingule pühendatud näitus. Kima selgitas, et koos kuraator Maie-Ann Rauniga otsustati esemed jäädvustada. Esimene samm selleks oli professionaalne pildistamine, mida toetas Eesti Kultuurkapital.

„Polnud ju sel ajal ilmunud ühtegi Tarbeklaasi toodangut tutvustavat raamatut. Edasi tõusetus piltmaterjalidele lisaks uurimistöö vajadus,” selgitas Kima. Selleks intervjueeris Raun muuhulgas Helga Kõrge kaasaegseid ja kasutas tema perekonnaarhiivi. Ja nii raamat sündiski.

„Ikka eesmärgiga tutvustada ja populariseerida seni vähehinnatud kodumaist klaasi. Ja kes selle raamatu sisu ikka paremini/objektiivsemalt saaks luua kui tolleaegsete sündmuste kaasaegne autor ja Helga Kõrge omaaegsed kolleegid, arvan mina,” lisas Kima.

Ta ei välistanud võimalust, et muuseumi kaasabil võiks tulevikus veelgi raamatuid ilmuda. „Uued ideed sünnivad tavaliselt jooksvalt töö käigus vastavalt vajadustele ja võimalustele. Elu näitab,” ütles Kima.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused