1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedElektrilevi uuendas Kaiu alajaama ja ümberkaudset elektrivõrku

Elektrilevi uuendas Kaiu alajaama ja ümberkaudset elektrivõrku

Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi teatas, et nad uuendasid Kaiu alajaama ja ümberkaudset elektrivõrku. Selle saavutamiseks viidi osa õhuliinist maa alla ja osa puude langemistsoonist kõrgemale. “Varustuskindlus paranes 1485 kliendil, kaasa arvatud kõrge prioriteetsusega Kaiu hooldekodul,” selgitas Elektrilevi turundusjuht Ivar Jurtšenko.

Uuendustööd olid alguse saanud juba 2019. aastal ning seoses sellega muutus Kaiu alajaam täielikult kaugjuhitavaks. Võrreldes varasemaga kasvas ümberlülituste võimekus, mis tähendab, et liinilõigu rikke korral saab voolu teist liini pidi ringi suunata ja nii ei pruugi kliendid elektrikatkestust isegi tajuda.

„Kaiu puhul on tegemist piirkonnaga, kus nõukogudeaegsed skeemid ja seadmed vajasid uuendamist. Elektrivõrgu taristu elutsükliks loetakse 40-50 aastat ja selle täitudes hakkavad seadmed juba füüsiliselt väsima. Kuna meie prioriteet on klientide varustuskindluse järjepidev kasv, siis täidavad sarnased investeeringud seatud eesmärke kõige otsesemalt,“ kommenteeris Elektrilevi varahaldusjuht Rasmus Armas, lisades, et rikete arv Raplamaal on viimase kümne aastaga vähenenud kordades.

Kaiu uus alajaam pingestati detsembris. Uuendustööde tulemusena on alajaamal võimekus olla Kose piirkonna tarbimise kasvades sobiv ühenduslüli Kose ja Rapla vahel, mis võimaldab toite suunamist Rapla alajaama. See annab investeeringule maakonna piiridest väljuva mõõtme.

Töid tegi AS Merko Ehitus. Investeeringu mahuks kujunes pisut üle ühe miljoni euro. Kevadeks jäid üksikud haljastusega seotud vaegtööd. Viimase kuue aastaga on Elektrilevi Rapla maakonna elektrivõrgu taristusse sihipäraseid investeeringuid teinud enam kui 11,5 miljoni euro eest.

Käesoleval aastal on suurima investeeringuna kavas Keava piirkonnaalajaama likvideerimine ja Rapla-Keava liini põhjalik uuendamine. Selle tulemusena saab Rapla ja Kehtna vaheline võrk võimsust juurde, paigaldatakse 7 uut komplektalajaama ning 11,7 km kaabelliine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare