23.3 C
Rapla
Esmaspäev, 22 juuli 2024
UudisedLuminor hoiatab ähvardavate kirjade eest

Luminor hoiatab ähvardavate kirjade eest

Luminor annab teada, et panga kliendid on saanud ähvardavaid kirju petturitelt, milles soovitakse läbi hirmutamise inimestelt raha välja petta. Pank paneb inimestele südamele, et tegemist on juba ammu tuntud petuskeemiga ning kindlasti ei tohiks inimesed väljapressimist tõepähe võtta ja veelgi enam, petturitele raha maksta.

„Venekeelsetes petukirjades öeldakse, et konkreetse inimese arvuti ja nutiseadmed on nakatunud pahavaraga ning seeläbi on tekkinud ligipääs inimeste kõikidele andmetele, sh fotodele, internetibrauseri ajaloole ja veebikaamera salvestustele,“ rääkis Luminori finantskuritegevuse tõkestamise Eesti üksuse juht Kaarel Paabut. „Petturid ähvardavad andmed avalikustada kui neile ei maksta nõutud raha. Paneme kõikidele südamele, et selliseid makseid ei tehtaks, kuna tegemist on laialdaselt väljasaadetud petukirjadega ning tegelikkuses kirjas mainitud andmeid petturitel ei ole.“

Paabut lisas, et kuigi kirjad ei ole saadetud näiliselt panga nimel, siis on tal hea meel, et inimesed otsivad kahtluse korral usaldusväärsest allikast infot ning on panga poole pöördunud. „Loomulikult hoiame ka ise olukorral silma peal ning kui tuvastame kahtlase rahaülekande, siis uurime inimeselt selle põhjust. Vahel võibki olla, et inimesed kardavad, võtavad kirja tõena ja soovivad petturile ülekannet teha. Parimal juhul saame sekkuda, kuid halvimal juhul jääb inimene siiski rahast ilma,“ täpsustas Luminori finantskuritegevuse tõkestamise Eesti üksuse juht.

Paabuti sõnul kasutavad petturid tihtipeale samu skeeme ning ka praegu levivad kirjad on tuttavad juba paari aasta tagusest ajast. Kuna petturite tegemised on pankadele tuttavad, siis julgustab Luminor inimesi kahtluste korral kindlasti nõu küsima ja ka politsei poole pöörduma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare