17.2 C
Rapla
Reede, 19 juuli 2024
UudisedRapla bussijaama tanklasse paigaldati elektriautode kiirlaadija

Rapla bussijaama tanklasse paigaldati elektriautode kiirlaadija

Rapla bussijaama Hepa tanklasse paigaldati elektriautode kiirlaadija. Hepa tanklakett paigaldas selle sinna juba jõulude ajal, kuid laiemalt tehti see uudis avalikuks alles nüüd. Tegemist on 50-kilovatise laadijaga, mis on klientidele avatud 24 tundi ööpäevas.

Hepa tanklaketi juht Kaspar Nisu tõi välja, et sellega saab aku täis laadida 20-30 minutiga ning see sobib kõikidele elektriautodele. Võrdlusmomendina saab välja tuua, et tavalise laadijaga kulub samale tegevusele üks kuni kaks tundi. “Poole tunniga jõuad võtta tanklast kohvi, korra oma läpaka lahti teha ja juba ongi aku laetud,” rääkis Nisu. Juba on tema sõnul tekkinud ka püsikliendid, kes laadijat regulaarselt kasutavad.

Rapla maakonnas asub elektriautode laadijaid teisigi. Näiteks asuvad Rappeli keskuse parklas Enefit Volt laadijad. Hetkel seisneb erinevus nende laadijate vahel selles, et Rappeli keskuse laadijas saab hetkel laadida samal kiirusel CHAdeMO (ehk Jaapani) standardiga elektriautosid ning vastava adapteriga ka Teslasid. Teistele autodele on laadimine nö. tavakiirusel. Hepa laadijal on juures ka CCS standardi ehk Euroopa autode valmisolek.

Elektriautode kasutamine kasvab tasapisi, praegu neid Eesti teedel ülemäära palju ei sõida. Jaanuari seisuga oli Eestis ligikaudu 1770 elektriautot, millest tuhat olid registreeritud Harjumaale. “Elektriautode kasutamine on kindlasti kasvav turg,” sõnas Nisu. Rapla bussijaama tanklasse paigaldatud laadijat opereerib ettevõte Eleport.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare