7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelVastlakuklite valik varieerub veganist kõige eksootilisemate maitseteni

Vastlakuklite valik varieerub veganist kõige eksootilisemate maitseteni

Stina Andok, Katri Reinsalu, Siim Jõgis

Veebruarikuu. Selle iseloomustamiseks võib välja tuua karged külmakraadid ja kõrged hanged, aga ka mõnusad vastlakuklid. Neid on poelettidel olnud juba mitu nädalat ning vähemalt nädalakese saab neid veel osta. Käesoleval aastal tähistatakse vastlapäeva 16. veebruaril, mis on tavapäraselt teisipäev. Raplamaa Sõnumid võttis ühendust meie maakonnas tegutsevate koogimeistritega, et uurida, kuidas vastlakuklihooaeg kulgeb.

Küpsetajaid on muidugi palju ning nende kõigi poole ei oleks pöörduda jõudnud. Mõnedega neist siiski rääkisime. Mis seal siis nii erilist on? Sai ja vahukoor, natukene tuhksuhkrut ka peale ja ongi kukkel valmis. Saab ka sedasi, kuid maitse lisamiseks saab kuklit täita näiteks moosi või karamelliga. Variante jagub mitmesuguseid.

Vegankuklid
Klassikalisest vastlakuklist mõeldes kirgastub ikka silme ette ümar saiakukkel ja rammus vahukoorekreem selle lisandiks. Kel aga isu midagi pisut erinevat katsetada, siis Raplas on selleks erinevaid võimalusi. Rapla Kodu Pitsa nimel all toimetava Janar Soo valmistatud vastlakuklite vahelt tavapärast vahukoorekreemi leida ei või. „Meie vastlakuklid teeb eriliseks see, et neis ei ole kasutatud ühtegi loomse päritoluga toorainet ehk tegemist on sada protsenti taimsete vastlakuklitega,” ütles ta. Tavalise vahukoore asemel on kuklite vahel kaeravahukoor. Maitse on aga koka sõnul vähemalt sama hea kui “tavalisel” vastlakuklil.
Vastlakuklite periood algas tema jaoks juba jaanuari teises pooles ja kestab tõenäoliselt veebruari lõpuni. Taimse retsepti leidmine kuigi keerukas ei olnud, sest selle sai Soo oma ema käest. „Üldiselt ei ole hea retsepti leidmine kuigi keeruline, kui tead kust ja kuidas otsida ning oled valmis mõned katsetused tegema,” leidis Soo. Ta tõdes, et teatud huvi vegan-vastlakuklite vastu on täiesti olemas. Sellele aga lisas, et hetkel on muidugi nende valmistamisvõimalused huvist mõnevõrra suuremad.

Croissant
Natuke omamoodi lähenes vastlakuklitele ka Rapla kultuurikeskuses toimetav Hollivuudi kohvik. Pontsaka kukli asemel on täidis pistetud hoopis õhulise croissanti vahele. Kohviku pidaja Keiti Aun selgitas, et varasematel aastatel valmistasid nad täiesti tavalisi vastlakukleid ja tänavu tuli mõte natuke teistmoodi teha. Mõtteid selleks koguti ka internetist, kus jäid silma erinevate saiadega tehtud katsetused. Umbes jaanuari keskpaigas tehtigi kohvikus esimene croissant-vastlakukli katse. See osutus aga nii populaarseks, et seda enam menüüst välja jätta ei saanudki.
„See on meil parajaks hitiks saanud. Inimesed tulevad proovivad ja need, kes on proovinud, tellivad vastlapäevaks juba suuremaid koguseid,” ütles Aun. Kreem croissantide vahel on võrdlemisi klassikaline toorjuustu-vahukoore kreem. Valikus ongi kolme täidisega „kuklid”. Lisaks tavalisele kreemile saab lisada ka vaarikamoosi. Kõige populaarsemaks on osutunud aga karamelli-šokolaadi lisandiga croissantid. Hetkel on kohvikul plaan oma teistmoodi vastlakukleid vähemalt vastlapäevani valmistada. Aun lisas aga kiiresti, et ehk jätkatakse ka mõned päevad pärast vastlapäeva.

Koogisahver vabamüüki vastlakukleid ei tee
OÜ Koogisahver juht ja küpsetusvõlur Maarika Sale ütles, et alustab igal aastal umbes kuu enne vastlapäeva vastlakuklite küpsetamisega. Esimene sats tuleb innuga, aga järgnevate juures meenub Maarikale, et ta ei taha neid ikka nii väga teha. „Vastlakuklid on liiga suur töö liiga väikese tasuga,” ütles ta. Võib tunduda, et kuklite tegemine on lihtne, aga Maarika kinnitas, et nii see ei ole. „Mõne tordiga näen palju vähem vaeva, kui kuklite tegemisega,” tõdes ta.
Mõnel varasemal aastal on Maarika võtnud vastu palju kuklite tellimusi ning teinud neid vahel isegi tuhande ringis, aga sel aastal on ta vastu võtnud üksnes suuremaid ettevõtete tellimusi. Vabasse müüki igaühele haaramiseks ta neid teinud ei ole. Vastlakuklid on Maarika jaoks tooted, mis peavad olema klassikalised. Enamasti valmivadki tema käe all traditsioonilised või kirsimoosiga kuklid. Kõige ebatavalisema kooslusena on ta teinud ise tehtud mangomoosiga kukleid.
Tihti küsitakse ka gluteenivabu vastlakukleid ning neid on ta ka teinud. Gluteenivabade kuklite retsepti jagas Maarika ka avalikult Koogisahvri Facebooki lehel, et innustada inimesi ise kukleid valmistama. Märjamaa inimesed Maarika sõnul siiski päris ilma kukliteta ei jää. Ta soovitab proovida Märjamaa Lemmiku poe pagari-kondiitri valmistatud vastlakukleid.

Huvi juba enne jõule
Raplas tegutsev Leivakoda Rukis OÜ on valmistanud vastlakukleid viimasel kahel aastal. Esimesed kuklid lähevad ahju jaanuaris ja hooaeg kestab vastlapäevani ning võib-olla isegi kauem. Leivakoda Rukis OÜ vedaja Kairi Kitsing ütles, et vastlakuklite valmistamine moodustab nende tegevusest väga väikese osa. Huvilistele pakutakse nii tavalisi kui ka mustasõstramoosiga kukleid. Saadaval on need Raplas Tallinna maanteel asuvas Kommipoes ning seal lähedal ka Väärt Raplamaa Toote kaupluses. Kui saata kiri Kitsingule, saab tellida ka otse tootja käest, aga sel juhul peab olema täidetud miinimumkogus.
Kaereperes tegutsev Reelika Köök ja Kook OÜ on vastlakukleid valmistanud viimased viis-kuus aastat. Aasta algus on tänavu kulgenud suuresti just kuklite valmistamise rütmis. Ettevõtte vedaja Reelika Kuusemäe ütles, et sel aastal alustas ta vastlakuklite valmistamist hiljem kui tavaliselt – 5. jaanuaril. Tegelikult hakkavad inimesed juba pärast jõule uurima, millal kukleid saab, aga Kuusemäe on öelnud, et enne aastavahetust ta selle peale mõtlema hakata ei taha. Kui rääkida arvudest, siis jaanuari jooksul valmistas Kuusemäe Raplas asuva Sushimushi kohviku jaoks ligikaudu 400 kuklit. Nendele lisanduvad veel otse tarbijatele müüdud kuklid ning Kuusemäe tõdes, et tegelikult hakkas tõeline töö pihta alles eelmisel nädalal. Varasematel aastatel on ta vahukoore sisse pannud ka kohupiima, aga sel aastal on kuklite vahel tavaline vahukoor. Küll aga saavad huvilised ise valida kuklite vahele moosi. Vaarikas, aprikoos, pohlad, murel – kõik need moosid on valikus olemas. Vastlakuklite valmistamine ei ole Reelika Köök ja Kook OÜ jaoks põhiline tegevusala. Kuusemäe hindas, et see moodustab kõigist toodetest kümme protsenti, kuid aasta esimesel kahel kuul see kindlasti domineerib. Reelika Köök ja Kook OÜ kukleid leiab Sushimushi kohvikust ning saab otse ka valmistajalt osta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare