9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedKeskkonnaamet andis loa ühe hundi küttimiseks Valtu jahipiirkonnas

Keskkonnaamet andis loa ühe hundi küttimiseks Valtu jahipiirkonnas

Keskonnaamet teatas, et tuginedes lisandunud teabele hundi leviku ja arvukuse kohta antakse välja veel üheksa luba hundi küttimiseks sel jahihooajal. Üks luba neist on antud Valtu jahipiirkonnale.

Küttimislimiidi suurendamisel tugineti Keskkonnaagentuuri ettepanekule, mis lähtus hundi küttimis-, vaatlus- ja kahjustusandmetest. Silmas peeti, et küttimismahu teise osa realiseerimisel jääks huntide 2021. aasta pesakondade arv tegevuskavaga määratud vahemikku.

Keskkonnaagentuuri hinnangul on alates püsiva lumikatte saabumisest tehtud jäljevaatlustest ning kütitud isendite kohta kogutud andmetest lisandunud info põhjal teada vähemalt 26 hundi pesakonna olemasolu möödunud aasta sügisel. Suure tõenäosusega lisandub neid andmete ja bioproovide edasisel laekumisel ja analüüsil juurde veelgi. See kinnitab ulukite seire 2020. aasta aruandes esitatud hundi juurdekasvuprognoosi paikapidavust.

Keskkonnaameti jahinduse peaspetsialist Margo Tannik selgitab, et küttimismaht kehtestatakse juba paaril viimasel aastal mitmes jaos, et limiit vastaks parimale võimalikule teadmisele. „Võrreldes sügisega on lisandunud andmeid hundi pesakondade kohta, paraku on lisandunud ka kahjustusi ning mõnest piirkonnast oleme saanud uut infot kärntõves huntide kohta. Kui sügisel kehtestasime hundi küttimismahuks 140 isendit, kellest nüüdseks on kütitud 124 looma, siis praegune lisaluba anti üheksa hundi küttimiseks viies piirkonnas,“ ütles Tannik.

Lisaks algselt kehtestatud küttimismahule lubab Keskkonnaamet küttida hunte küttimismahu teises osas järgmiselt:

· Järva ohjamisalal (Esna jahipiirkonnas) 3 isendit;

· Lääne-Viru ohjamisalal (Päinurme jahipiirkonnas) 1 isend;

· Järva ja Pärnu-Rapla ohjamisalal (Valtu jahipiirkonnas) 1 isend;

· Lõuna-Läänemaa ohjamisalal 2 isendit;

· Pärnu-Viljandi ja Alam-Pedja ohjamisalal (Päri-Metsküla, Sürgavere ja Lembitu jahipiirkonna osades) 2 isendit.

Valtu jahipiirkonnas ning Lõuna-Läänemaa ohjamisalal võib küttida vaid üksikult liikuvaid isendeid, kelle puhul on suurem risk, et nad kujunevad nuhtlusisenditeks.

Pärnu-Viljandi ja Alam-Pedja ohjamisaladele on eraldatud Päri-Metsküla, Sürgavere ja Lembitu jahipiirkondadesse huntide küttimismaht seoses koerte murdmisega 2021. aasta alguses.

Sel aastal on probleemiks kujunenud ka huntide kärntõbi – mõnes piirkonnas on vaja küttida just kärntõbiseid hunte, et piirata haiguse levikut tervetele loomadele. „Haigeid isendeid on korduvalt nähtud inimasulate lähedal, sest nende võime iseseisvalt metsast toitu hankida on haiguse tõttu raskendatud. Seega aitab küttimine vältida edasiste kiskjakahjustuste ja tervete loomade nakatumise ohtu“ rääkis Tannik. Esna ja Päinurme jahipiirkondades võibki küttida vaid kärntõve tunnustega isendeid.

Hunte on lubatud Eestis küttida alates 1. novembrist kuni veebruarikuu lõpuni (sellel aastal 28. veebruarini).

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Irene Marita
20. märts 2021 15:20

Kõigepealt SOOVITAN VÄGA läbi lugeda KÕIGIL raamatu “ÄRA HÜÜA HUNTI” FARLEY MOWAT ja kui esinesed peatükid igavad tunduvad, silmaringi arenduse huvides KOGU raamat kaanest kaaneni läbi lugeda. Muidugi pole meie hundid enam Põhjala hundid, seda tänu inimasustusele ja jahimeeste solkimistele. Artikli algusosast ma ei suuda uskuda sõnagi -26 pesakonda !!!Hunt nimelt on nii tark loom, et tekitab järglasi ALLES SIIS kui on KINDEL, et TOITU JÄTKUB KÜLLALT. Lapsi saavad alfapaarid /igas karjas üks/ja sedagi, la toidu oelmsasolul 2-3 a järel. Sead tapeti ju pea kõik. Kitsigi lastakse pidevalt, jahipileteid müüakse välismaale – KUIDAS SIIS ON VÕIMALIK SELLINE TOIDUKÜLLUS, MIS VEENAB… Loe edasi »

Irene Marita
20. märts 2021 15:38

Unustasin öelda, et kui hunte on karta või kui koer ikka kangesti kiunub ja tuppa tahab. TULEB KOERAD TUPPA LASTA ! KOHE KUIDAGI EI SAA NORMAALSE HINGEELUGA INIMESENA VÕTTA SEDA, KES AKNAST OMA KOERA KALLAL OLEVAT-TULEVAT HUNTI VAATAB EGA SEKKUDA EI JULGE !!! NO NII ARGPÜKS EI SAA KA OLLA ! OLGU NAISED VÕI MEHED, PUBEKAD VÕI VANURID. HUNTI SAAB SEGADA KÕVA , LÄBILÕIKAVA KISAGA, /tekitab valu kõrvas, kui hääl on käbilõikav, kõrged toonid/VALGUSEGA, KOLINAGA, VEE VÕI ESEMETEGA PILDUMISEGA jms. Meie esivanemad oleksid sellisel juhul ehk kasutanud konte või lihatükke /ilma mürgita/ mis peletatud hundile visata -sest metsakutsulgi olid omad… Loe edasi »