7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelKülm ja lumine talv lubab põldudel lõbusõitu teha

Külm ja lumine talv lubab põldudel lõbusõitu teha

Talv on tänavu olnud lumerohke ja karge, pakkudes talisportlastele rohkelt võimalusi meelistegevusi nautida. Raplamaale on viimastel nädalatel loodud mitmeid jääradasid, kus huvilistel on võimalik ohutult enda sõiduoskusi proovile panna.

On tavapärane kõikjal maailmas, et talv ei tähenda motospordi jaoks puhkeaega, vaid lülitatakse end ümber talvistele oludele. Alguse saavad jää- ja lumerajavõistlused. Selleks, et võistlejatel oleks kohti oskuste lihvimiseks, loovad entusiastid radasid kõikjale, kuhu võimalik. Sportlaste kõrval saavad kätt harjutada aga ka kõik teisedki, kes seda soovivad.

Jäärajad on reeglina loodud selliselt, et need jääksid tavaliiklusest eemale ning oleksid vastavalt hooldatud, tagamaks parasjagu libisemist. Tavapäraselt lükatakse lumme rada ette ning seejärel kastetakse veega, et tekitada pisut sõidulusti juurde. Kogu lõbu juures on jäärada ka koht, kus arglikum talvine juht saab harjutada libedal teel sõitu. Kahtlemata on põllule loodud jäärajal oluliselt ohutum uljamaid sõite teha kui tavaliikluses.

Mait Maltsar, kes koos sõbraga Kuusiku rendikeskuse juurde põllule jääraja on loonud, kinnitab, et just ohutut harjutamise kohta soovivadki nad inimestele pakkuda: „Teeme, et noored ei peaks kuskil mujal kihutama.” Kuusikul saab jäärajale minna nii oma autoga kui ka rentida seal kohapeal autot. Valikus on tavalised autod ja ka turvapuuriga masin. Siiani on huvilisi leidunud piisavalt, ka on Maltsari sõnul juba uuritud kinkekaartide ja ettevõtte talvepäevade korraldamise võimaluse kohta.

Rajale pääsemiseks tuleks helistada ja aeg kokku leppida. Kui oma autoga rada katsetama minna, võib Maltsari sõnul minna põhimõtteliselt igal ajal, välja arvatud öösel. Kui kedagi raja hooldajatest parasjagu raja ääres ei ole, põhineb sõidu eest tasumine usaldusel. Nimelt saab sõidu eest tasuda, poetades raha Kuusiku rendikeskuse ees olevasse postkasti. Väikene rahaline panus aitab raja eest hoolt kanda. Peaaegu kõikjal küsitakse raja kasutamise eest sõitjate panust.

Ingliste külas saab katsetada kokku kolme jäärada. Ott Meinberg räägib, et on jääradasid vastavalt võimalusele teinud juba 15-20 aastat ja ikka selleks, et kõik soovijad saaksid jääl sõitmist harjutada. „Inimesed käivad oma peredega sõitmas nädalavahetusel,” toob ta näite. Radasid on mitu ja igaüks omamoodi, erineva pikkusega, mõni käänulisem ja kitsam kui teine. Selleks, et rajale pääseda, tuleks helistada ja kokku leppida, millal tullakse. Meinbergi sõnul jõutakse Ingliste jäärajale igalt poolt, ka Tallinnast käiakse.

Helda külas on Traksi jäärada ning seal on samuti juba üle kümne aasta jääradasid tehtud. Rein Tommingas räägib, et rajale jõuavad nii tavarahvas kui ka sportlased. „Propageerime, et kõik saaksid sõita, et ei pea tee peale minema harjutama,” ütleb ta.

Ka Kumma külas on juba umbes 15 aastat talviti jäärada loodud. Rada saavad kasutada kõik soovijad. Hindrek Kio räägib, et raja vastu on autospordiklubid huvi tundnud ning oodata on võistlusi. Raja ja võistluste kohta saab täpsemat infot Facebookis „Valtu Tehnikaspordiklubi” lehelt.

Juurust leiab laia ja ruumika jääraja, nagu ütleb Elvis Leinberg, ning seal saab kokkuleppel iga päev kuni öörahuni sõitu teha. Leinberg räägib, et lähiajal on plaanis raja juurde tuua mitu võrdset autot, et inimesed saaksid soovi korral omavahel niisama lustiks võistelda.

Alesti puhkekeskuse aladel Angerja külas saab talvist sõitu ohutult katsetada nii autode, mootorrataste kui ka kartidega. Rahvast käib Tarmo Räbovõitra sõnul väga palju ning kohati on see puhkekeskuse jaoks ka murekoht, kuna on inimesi, kes ei saa heakorra hoidmisest ühtemoodi aru.

Jääradasid ja teisi talviseks sportimiseks sobilikke radasid on maakonnas veelgi. Enda ja oma kogukonna inimeste rõõmuks alguse saanud ettevõtmised on loodud kõigi ohutust silmas pidades, et igaüks saaks nautida kiiruse ja liuglemise närvikõdi, aga teha seda ennast ja teisi ohustamata. Infot enamiku artiklis mainitud radade ja teistegi kohta leiab Facebookis lehelt nimega „Kaiu Jäärajasõitude Sari Raplamaal”.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare